Github: Sikre tråde, interoperabilitet og open source gør programmeringssprog populære i 2018

Illustration: Bigstock
Statiske typer, mulighed for at blande sprog og, samt et miljø omkring sproget, er vindernes kendetegn i år, mener kodetjenesten.

Github har sat fingeren på tre ting, som firmaet mener giver programmeringssprog vind i sejlene for tiden.

Tidligere på måneden offentliggjorde firmaet en rapport, der gav samme resultat som mange popularitetsindeks kommer frem til i øjeblikket: Javascript, Java og Python ligger i toppen. Det skriver ADTMag.

De hurtigst voksende sprog er Kotlin, HCL og Typescript. Det første og sidste er efterhånden velkendt, men HCL kræver nok en introduktion.

HCL står for HashiCorp Configuration Language og er et konfigurationssprog, der som formål har at opbygge et struktureret sprog, som både er menneske- og maskinlæsbart til brug med kommandolinjeværktøjer, specifikt rettet mod DevOps-værktøjer, servere osv.

Tidligere på måneden har Github forsøgt at finde ud af, hvorfor de populære sprog slår igennem. De kommer med tre bud.

Trådsikkerhed: Med undtagelse af Python, ser Github en stigning i sprog med statiske typer, nok på grund af den sikkerhed og effektivitet, som det giver ved arbejde med større applikationer. Typescript's valgfrihed i forhold til typer tilføjer et sikkerhedselement, og Kotlin kan byde på større interaktivitet, samtidig med at der skabes pålidelige, tråd-sikre programmer.

Interoperabilitet: En del af årsagen bag, at Typescript har klatret opad på Githubs barometer er dets evne til at sameksistere og integrere med Javascript. Rust og Kotlin er også stigende, hvoraf begge finder indbygget publikum i henholdsvis Javascript og Java. Pythons alsidighed og interoperabilitet er også imponerende.

Læs også: Derfor skal du bruge Typescript

Open source: Alle de nævnte sprog er også open source-projekter. Fællesskaber, der udvikler sig, besvarer spørgsmål og skaber ressourcer til nyere sprog som Kotlin, kan hjælpe udviklere til at komme i gang og fortsætte med at arbejde sammen.

Det mest populære sprog på Github var i år JavaScript, efterfulgt af Java, Python, PHP, C ++, C #, TypeScript, Shell, C og TypeScript.

De hurtigst voksende sprog var Kotlin, HCL, TypeScript, PowerShell, Rust, CMake, Go, Python, Groovy og SQLPL.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Sune Marcher

Trådsikkerhed: Med undtagelse af Python, ser Github en stigning i sprog med statiske typer

Det giver jo ikke ret meget mening, det dér. Men det er vel fordi det er hovedet-under-armen oversættelse fra ADTMag, der har skrevet "Thread Safety"... hvorimod det oprindelige GitHub blogpost har "Type safety".

ADTMag artiklen er egentligt bare et fejlbehæftet rehash af blogposten, så jeg vil anbefale man springer det over og går direkte til kilden... ADTMag har fx også "Rust and Kotlin are also on the rise, both of which find built-in audiences in JavaScript and Java, respectively.", hvilket igen ikke giver så meget mening – originalen har "Rust and Kotlin are also on the rise, both of which find built-in audiences in C and Java, respectively".

  • 7
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere