Github: Nu har Python overhalet Java for første gang

Ny rapport viser også, hvilke sprog der vokser hurtigst.

Microsoft-ejede Github laver hvert år en stor rapport – The state of the octoverse – som afdækker megen interessant information om de mere end 40 millioner udviklere, som benytter platformen.

Rapporten indeholder blandt andet statistik over, hvilke programmeringssprog der er de mest populære, og hvilke sprog der vokser hurtigst.

Statistikken over de mest populære sprog er lavet ved at rangere sprogene efter antallet af unikke bidragsydere til offentlige eller private repoer på Github.

I lighed med tidligere år troner Javascript fortsat helt på toppen, men nyt i år er, at Python for første gang overhaler Java som det næstmest populære programmeringssprog.

På en fjerdeplads, efter Java, kommer PHP – som har haft fjerdepladsen helt siden 2015, da det blev overhalet af Python.

Dette er hele top-listen:

Python har overhalet Java, og Typescript er på fremmarch. Illustration: Github (State of the Octoverse)

Javascript er også det mest populære sprog i Stack Overflows årlige rapport, som også inkluderer HTML, CSS og en del andet, som ikke er med i Octoverse-rapporten fra Github. Men også i Stack Overflows oversigt ligger Python foran Java.

Github skriver i rapporten, at noget af forklaringen på Pythons fremgang er, at der bliver stadigt flere data scientists – og at mange af de populære frameworks og værktøjer, som bruges i data science-sammenhæng, i høj grad baserer sig på Python. Som eksempel nævnes, at antallet af Jupyter Notebooks er vokset med 100 procent hvert år de seneste tre år.

Disse sprog vokser hurtigst

Ifølge Githubs statistik voksede brugen af Python med 151 procent fra 2018 til 2019. Der er imidlertid andre sprog, som vokser langt hurtigere.

Typescript voksede med 161 procent og er, som det fremgår af grafen, hoppet hurtigt op ad listen over de mest populære programmeringssprog. Sproget er udviklet af Microsoft som et supersæt af Javascript og giver mulighed for statisk typing – noget, som mangler i Javascript.

Da det er et supersæt af Javascript, vil alle gyldige Javascript-programmer også være gyldige Typescript-programmer; noget, som gør, at sproget er let at komme i gang med. Typescript-kode transkompilerer til Javascript.

Også Rust og Kotlin vokser hurtigt, men det sprog, som vokser hurtigst, er Google-udviklede Dart – med en vækst på hele 535 procent.

Det er dog ikke nok til at få sproget med på listen over de ti mest populære sprog.

Årsagen til Darts vækst er muligvis, at sproget bruges i forbindelse med Googles applikations-framework Flutter, som skal gøre det enklere at lave krydsplatform-apps, som fungerer på både web, iOS og Android.

44 millioner nye repoer på et år

Mange udviklere udtrykte skepsis, da det blev kendt, at Microsoft ville købe Github, men der er meget lidt, som tyder på, at kunderne er flygtet fra platformen.

Hele 10 millioner af platformens 40 millioner brugere er nemlig kommet til i løbet af det seneste år ifølge rapporten.

Mere end 44 millioner nye repoer blev oprettet på Github i løbet af det seneste år, og der var 44 procent flere udviklere, som oprettede deres første repo i 2019 sammenlignet med 2018.

Du kan læse hele rapporten og se andre tal – såsom hvilke områder i verden som bidrager mest til open source-kode – hos Github.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere