Github gemmer 21 terabyte data i isen på Svalbard

Illustration: Bigstock/Rixie
En helt særlig backup findes langt, langt nordpå og dybt, dybt under jorden, hvor Github har valgt at gemme et imponerende stort udsnit af den kode, brugerne har lavet og lagt tilgængeligt for offentligheden.

På Svalbard findes en hver en drøm for alle, der har lidt ’dooms day prepper’ (en person, der gør sig klar til dommedag) i sig. Stedet hedder Svalbard Global Seed Vault og indeholder frø fra over en million forskellige plantefrø.

Men der er mere en ’bare’ frø i den store befæstning langt mod nord. Man kan nemlig også finde 21 terabyte data gemt på 186 ruller såkaldt piqlFilm.

Det er virksomheden Github, der har opbevarer alle offentligt tilgængelige og aktive arkivmapper på rullerne. Det er aktive mapper frem til februar 2020, der er blevet lagret. Det skriver Sciencealert.

Virksomheden bliver ofte betegnet som verdens største open-source-kode-vært.
Den nyeste sending data er en forlængelse af et tidligere projekt fra 2019, hvor 6000 af de ’mest signifikante’ arkivmapper kom til opbevaring under isen.

Dataruller til fremtiden

Datarullerne, der er designet til at holde 500 år, er lavet af sølvhalogenider på polyester og er næsten 1 kilometer lange. De er opbevaret i en hvælving 250 meter under jorden.

På rullerne findes en masse koder, der ligner miniature QR-koder.

Hver af disse mini-QR-koder indeholder 8,8 millioner mikroskopiske pixels.

En video om projektet kan ses her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#7 Bjarne Nielsen

Jeg troede ellers, at Svalbard var et af de mere udsatte steder på grund af klimaforandrringerne.

Korrekt. Forandringerne sker ikke i en blød, homogen, glidende bevægelse, de sker kaotisk og ujævnt (1). Og Svalbard er et af de steder, hvor det lige nu er ganske tydeligt, at der sker noget.

Se f.eks. https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2019/jul/01/its-g...

In the world’s northernmost town, temperatures have risen by 4C, devastating homes, wildlife and even the cemetery. Will the rest of the planet heed its warning?

Nowhere on the planet is heating faster.

Since 1971, temperatures here have risen by 4C, five times faster than the global average. In the winter, when the changes are more marked, it has gone up by an astonishing 7C.

Until 10 years ago, locals say, discussion of this topic was considered bad form in the coal-mining town. Now, though, they talk about it at work and in the pub. The changes cannot be ignored.

Så medmindre dette udelukkende er et gimmick fra Microsofts marketingsafdelings side, så har de nu nok regnet med med ind. Jeg hælder personligt nok mest til, at det er et gimmick (altså det med GitHub).

Ad (1): https://earthobservatory.nasa.gov/images/90116/river-piracy-in-the-yukon

  • 0
  • 0
#8 Jacob Mathiasen

specifikke scenarier den opbevaring skal hjælpe på..

500 år er jo ingenting, hvis man skal afvente en stabilisering af verden og klimaet efter en crash af civilisationen på et niveau, hvor denne kode bliver relevant at udvikle igen.

Og stedet er ikke særligt smart udvalgt i en "hothouse" earth, som jo er det vi p.t. frygter.

Det kunne være interessant at se, hvilke dommedagsscenarier, som de mener er relevante for opbevaringen - hvis de altså overhovedet har tænkt over det...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere