Gik fra Unix til Windows: Kan styre et helt kraftværk hjemme fra sofabordet

7. juli 2009 kl. 06:5955
Masnedø Kraftvarmeværk har skiftet sit gamle Unix-baserede styringsanlæg ud med et pc-baseret system på Windows. Nu kan nattevagten koble sig på systemet hjemmefra.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Unix har været arbejdshesten bag styringen af Masnedø Kraftvarmeværk siden idriftsættelsen tilbage i 1996.

Men ikke længere. For da operatørsystemet skulle moderniseres og opgraderes, faldt løsningen ud til Microsofts fordel:

»Vi havde et Unix-baseret operatørsystem fra ABB. Udviklingen går klart i retning af pc-baserede systemer. Derfor var det naturligt for os at se på de nye pc/-Windowsbaserede løsninger, da vi stod over for at skulle opgradere vores operatørsystem,« siger driftsmester Jesper Bolin fra Masnedø Kraftvarmeværk til magasinet ABB Connect.

Det var et krav, at hele systemet skulle kunne skiftes på de tre uger, hvor kraftvarmeværket alligevel var ude af drift pga. det årlige serviceeftersyn, og at det nye system skulle kunne kommunikere med de plc'er, der var rundt om i anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ville kun udskifte operatørdelen ? ikke gribe ned i selve processtyringerne,« forklarer Jesper Bolin til magasinet.

Løsningen blev implementeret, hvorefter det gamle og nye system kørte sideløbende med hinanden i et halvt år.

»Det var en meget stor tryghed for os at vide, at skulle der opstå en nødsituation, og vi ikke var sikre på, hvordan vi skulle håndtere den på det nye system, så kunne vi nemt skifte til det gamle,« siger Jesper Bolin videre.

Masnedø Kraftvarmeværk, der er et af Dong Energys biomassefyrede, decentrale kraftvarmeværker, er kun bemandet i dagtimerne, men kører typisk i døgndrift. Uden for normal arbejdstid overvåges driften fra Kyndbyværket mere end 100 kilometer væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og her har løsningen med to operatørpladser i kontrolrummet og en remote desktop på Kyndbyværket plus to yderligere remote desktops vist sin styrke. Det gør det nemlig muligt for den lokale rådighedsvagt at koble sig op på systemet og klare ærterne hjemmefra, hvis Kyndbyværket konstaterer et problem, de ikke selv kan klare.

»Det er jo alt andet lige rarere, hvis vi kan klare det fra sofabordet frem for at skulle cykle herud klokken to om natten,« siger Jesper Bolin til magasinet.

55 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. juli 2009 kl. 07:20

...fra en UNIX ?

32
7. juli 2009 kl. 15:44

Det er vel et spørgsmål om troværdighed. Systemet skal jo ikke betjenes af en IT-nørd men være oppe og i drift fra dag 1.

34
7. juli 2009 kl. 16:27

Jeg er ganske sikker på at jeg ikke vil have en IT-nørd til at styre et kræftværk. Vi er alt for legesyge...

Jeg er ganske sikker på at både det nye og gamle operatørsystem er et fagsystem af en type hvor hverken mine eller min mors IT-kundskaber har meget betydning. Det er nok for operatøren ret ligegyldigt om det kører på en unix eller in Windows.

For tilkaldevagtens synspunkt er det dog en fordel at det kan tilgås fra vagtens sædvanlige terminal. Men om ens remote desktop-thingy åbner en Microsoft Windows- eller en X11 Window-desktop er nok ligegyldigt når der kører et kraftværkstyringssystem i fuldskærmstilstand.

2
7. juli 2009 kl. 07:49

hehe - ja hvorfor ikke.

Det lyder akkurat som om Unix er et gammelt levn fra før "internettiden".

Det eneste de har gjort er at bruge penge på en masse licenser som de kunne have fået gratis med Linux eller lign.

For mig lyder det som et alvorligt selvmål.

3
7. juli 2009 kl. 07:59

Haha.. nu har vi hørt den med... sjovt nok fandtes fjernadgang på unix (telnet fx.) allerede i slut 60'erne, hvor Microsoft først blev grundlagt midt i 1970'erne...

For de fleste unix-folk jeg kender er boxen's fysiske placering en bagatel (med mindre det er ens desktop computer, naturligvis).

Jeg arbejder selv jævnligt på boxe, der er mere 6.000 kilomter væk. Faktisk har jeg aldrig selv været i den by, hvor de maskiner står...