Gik fra Unix til Windows: Kan styre et helt kraftværk hjemme fra sofabordet
Unix har været arbejdshesten bag styringen af Masnedø Kraftvarmeværk siden idriftsættelsen tilbage i 1996.
Men ikke længere. For da operatørsystemet skulle moderniseres og opgraderes, faldt løsningen ud til Microsofts fordel:
»Vi havde et Unix-baseret operatørsystem fra ABB. Udviklingen går klart i retning af pc-baserede systemer. Derfor var det naturligt for os at se på de nye pc/-Windowsbaserede løsninger, da vi stod over for at skulle opgradere vores operatørsystem,« siger driftsmester Jesper Bolin fra Masnedø Kraftvarmeværk til magasinet ABB Connect.
Det var et krav, at hele systemet skulle kunne skiftes på de tre uger, hvor kraftvarmeværket alligevel var ude af drift pga. det årlige serviceeftersyn, og at det nye system skulle kunne kommunikere med de plc'er, der var rundt om i anlægget.
»Vi ville kun udskifte operatørdelen ? ikke gribe ned i selve processtyringerne,« forklarer Jesper Bolin til magasinet.
Løsningen blev implementeret, hvorefter det gamle og nye system kørte sideløbende med hinanden i et halvt år.
»Det var en meget stor tryghed for os at vide, at skulle der opstå en nødsituation, og vi ikke var sikre på, hvordan vi skulle håndtere den på det nye system, så kunne vi nemt skifte til det gamle,« siger Jesper Bolin videre.
Masnedø Kraftvarmeværk, der er et af Dong Energys biomassefyrede, decentrale kraftvarmeværker, er kun bemandet i dagtimerne, men kører typisk i døgndrift. Uden for normal arbejdstid overvåges driften fra Kyndbyværket mere end 100 kilometer væk.
Og her har løsningen med to operatørpladser i kontrolrummet og en remote desktop på Kyndbyværket plus to yderligere remote desktops vist sin styrke. Det gør det nemlig muligt for den lokale rådighedsvagt at koble sig op på systemet og klare ærterne hjemmefra, hvis Kyndbyværket konstaterer et problem, de ikke selv kan klare.
»Det er jo alt andet lige rarere, hvis vi kan klare det fra sofabordet frem for at skulle cykle herud klokken to om natten,« siger Jesper Bolin til magasinet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.