Gigantisk Outlook-konvertering møder protester på universitet

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Den digitale infrastruktur på Oslo Universitet skal rykkes over på Outlook i en kæmpe migrering. Projektet møder modstand fra de ansatte.

Fra næste år skal Outlook være fælles standard for e-mail, kalender og lokalebooking på Universitetet i Oslo. 75.000 ansatte og tilknyttede skal rykkes over, og det drejer sig om mere end 191 millioner e-mails.

Men beslutningen møder protester. Det skriver idg.no

Ifølge Øyvin Wormnæs, der er projektleder i universitetets center for informationsteknologi, skal det gøre hverdagen lettere for universitetets ansatte.

Men flere ansatte er stærkt utilfredse med valget af Microsoft-platformen. En af dem er Maja Van Der Velden. Hun er forsker ved institut for informatik, og hun er en af de 285, der indtil videre har sat deres navne på en underskriftindsamling mod projektet.

»For mig handler det ikke om Microsoft, men om universitetets rolle og funktion i samfundet. Vi kan ikke som et universitet, der producerer kundskab, lade en stor kommerciel markedsaktør tage kontrol over teknologien,« siger Maja Van Der Velden.

Projektleder Wormnæs mener dog, at det handler om brugervenlighed, og han ser ikke noget problem i at basere universitetets it-infrastruktur på Microsoft.

»Det vigtigste for os er, at brugeroplevelen bliver bedst mulig for flest mulige brugere. Det er ikke primært et valg mellem åben og lukket teknologi men et valg af tjenester, der kan tilbyde den funktionalitet som de ansatte efterspørger. Vi ønsker at tilbyde det produkt, der kan give universitetet den bedste tjeneste,« siger Øyvin Wormnæs.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Bruus

Det bliver jo ikke brugervenligt, og der sker de underligste ting. Når det virker så virker det, men når det ikke virker.....Så er du på den. Når først mails forsvinder, eller skidtet ikke vil connecte til serveren, etc. Så er brugervenligheden helt væk og erstattet af frustration. mvh, Erik.

 • 6
 • 4
#2 Jens Hørlück

Skal bruge Outlook som standard? Det kan Adam Fribo da ikke mene? D.v.s. at linux brugere ikke kan få mail, lige så lidt som andre klienter, der ikke kan køre Outlook. F.eks. Ipad. Mon ikke de har valgt Microsoft Exchange?

75.000 medarbejdere og tilknyttede? Aarhus Universitet har ca. 15.000 medarbejdere og tilknyttede. Er Oslo Universitet større end alle danske universiteter tilsammen?

 • 5
 • 0
#3 Claus Jacobsen

hvis du læser artiklen på norsk, så står der ganske rigtigt Exchange også - men som det er med journalister så blander de jo gerne ting sammen. Outlook er en mail klient og ikke en infrastruktur. - Exchange derimod skaber en infrastruktur og den kan du sagtens tilgå hvad enten du er på ios, android eller hvad det nu måtte være. Men begge artikler er en skøn sammenblanding af alt muligt. (sandsynligvis et tlf-interview der er foretaget hvor journalisten skal sidde og skrive ned mens de snakker sammen. og så er det svært at holde styr på tingene) Nu er jeg ret sikker på at langt størstedelen af maskinerne på OU er med windows og så giver outlook også rigtigt god mening, men ja - der vil da helt sikkert være nogle linux og mac-brugere, og mac-brugerne er da helt klart dem der har det lettest med at få integreret kalender og aftaler og mails i deres systemer på en ordentlig måde. MEn det kommer jo nok mest af alt an på hvordan exchange bliver sat op. Man kan jo håbe at OU har overvejet at tilgodese nogle af linux-brugerne så de tillader caldav og så videre så både mobile brugere og "ikke-windows" har lettere ved at tilgå tingene.

Og jo - oslo universitet står godt nok til at have 75000 epost brugere (som der står i artiklen) men OU's egne tal står her http://www.uio.no/om/tall-og-fakta/uio-i-tall/ - ca. halvt så stort som Aarhus Uni.

 • 1
 • 0
#4 Jacob Nordfalk

Man kan jo håbe at OU har overvejet at tilgodese nogle af linux-brugerne så de tillader caldav og så videre så både mobile brugere og "ikke-windows" har lettere ved at tilgå tingene.

Hej, det kan være det er det der er problemet på mit arbejdssted (DTU Diplom/DTU Campus Ballerup/Ingeniørhøjskolen), der køre Exchange.

Jeg bruger Linux og er alvorligt handikappet, den der "Outlook web access" er ærlig talt ikke særlig god, og jeg bruger den derfor stort set ikke, hvilket selvfølgelig afstedkommer problemer at jeg bruger gmail og Google kalender som de andre ansatte bliver nødt til at bruge i stedet for den gabende tomme Exchange-konto med mine initialer.

Jeg tror at udelukkelse af Linux-brug er noget der i et universitetsmiljø er en alvorlig anstødssten, der i sidste ende overhovedet ikke gør Exchange til "et valg af tjenester, der kan tilbyde den funktionalitet som de ansatte efterspørger".... i hvert fald kan man da ikke regne med at nogen skal sidde og kæmpe i "Outlook web access", det er simpelt hen for dyrt i arbejdstid.

Kunne du komme med lidt flere detaljer om hvordan Exchange kan bringes til at spille sammen med Linux?

 • 4
 • 2
#5 Jens Hørlück

Jeg efterlyser mere præcision i stedet for en slatten gang journalistik. Jeg kender udmærket forskellen på Exchange og Outlook. Og Outlook 2011 anbefales også til Mac brugere. Ja, det kan meget vel være, at OU har 75.000 mailbrugere; men det er ikke det, der står. Der står medarbejdere og tilknyttede. Mit gæt er, at der er 60.000 studerende; men de er ikke nævnt i artiklen.

 • 1
 • 0
#6 Jens Hørlück

På Aarhus Universitet har vi mange linux brugere. Det var en klar forudsætning for valg af teknologi, at alle former for klient platforme skulle kunne anvendes. Nogle af linux brugerne foretrækker Microsofts 2010's udmærkede web-mail. Men de fleste bruger IMAP fra selvvalgte klienter. Thunderbird er den hyppigste. Det er ikke et spørgsmål om Exchange's teknologi; men om man i den konkrete opsætning tillader IMAP protokollen. Exchange kan også tilgås med POP3; men det tillader AU ikke.

 • 1
 • 0
#8 Claus Jacobsen

Hej Jens OU har 26000 studerende og godt 12-14000 ansatte (Tap'er, vip'er, adm og forskere.) ifølge det link jeg satte ind - men derfor kan der jo sagtens være 75000 brugere i systemet! :D Jeg kan godt huske da I begyndte at migrere til exchange på AU. Der var jo ikke ryddet helt op i gamle studerendes mailkonti. Personligt ved jeg at min lillebror brugte sin gamle AU-email adresse i en 3 år efter han var blevet færdig.(ok - det er rigtigt mange år siden, men også et symptom på at det ikke lige var der der var prioriteret) Og det er jo nok i virkeligheden det der giver de 75000. Og jeg kan særdeles godt forstå at AU ikke tillader pop3 - det er ved at være en døende race, og ikke særlig behændig i den her mobile verden vi lever i.

@Jacob Nordfalk - Der er en masse man kan gøre. IMAP er som Jens siger en af de første. Så sikrer man sig i hvert fald kompatibilitet med ALLE andre mailklienter derude. MÅske ikke 100% funktion i forhold til Outlook, men kalender, personer og mails vil komme med over. - Det er jo en leg at sætte op på en iphone eller en android tlf når de ting er tilladt. Og når det kan sættes rigtigt op på tlf med global adressekartotek og kalender - så kan det også på ens desktop. En af de mere interessante ting der står i Artiklen på norsk er jo at de også ønskede at kunne booke møderum direkte i kalenderen. - Nu har jeg selv været i en virksomhed hvor der var ualmindeligt mange møderum. - Det kan sg godt være en NOGET besværlig omgang at lave bookninger deri. Det er jo så her man kan lave en app som lægger data i exchange i stedet :-) så man kan lave en mere visuel tilgang til at finde det rigtige mødelokale, for det er sg godt nok ikke altid lige let i outlook. (her tænker jeg på mængden af information der hober sig op i outlook med tiden.)

 • 1
 • 0
#10 Jens Hørlück

Som jeg skrev ovenfor kan der sagtens være 75.000 brugere. Men min oprindelige kommentar gik på slatten journalistik. På et fagligt site som Version 2 forventer jeg en anelse viden om det man skriver om. En studerende er ikke en medarbejder. OU har ikke valgt Outlook. Den slags udstillen af uvidenhed er OK i Ekstra Bladet eller Familie Journalen; men ikke her.

 • 1
 • 0
#12 Claus Jacobsen

Jeg er ked af at skuffe dig Jens, men det er vist ikke altid nørder der sidder og skriver artikler på version2.dk - det har vi opdaget for længe siden. Der er direkte oversættelser som ovenstående og så er der de lidt mere dybdegående artikler, dog stadig ikke altid "teknisk korrekte", men der er desværre ofte lidt langt mellem de dybdegående artikler. :-)

 • 0
 • 0
#13 Jens Hørlück

Hvis studerende er tilknyttede, så er medarbejdere det også, så hvorfor skelne? Hvis der havde stået 75.000 brugere, så havde det været præcist. Et universitet har mange forskellige slags brugere; men den største er helt klart de studerende. Formentlig omkring 75 af OU's brugere, så hvis journalisten havde vist bare en lille smule interesse for det, han skrev, så var de vel nævnt.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere