Geografer advarer: Deepfake-satellitbilleder kan sprede misinformation

Dette billede er rigtigt, men fremover kan det være svært at stole på satellitbilleder, mener geografer. Illustration: Screendump, Google Maps
Geografer er bekymrede for, at spredningen af deepfake-teknologier kan bruges til at sprede misinformation med satellitbilleder. University of Washington offentliggjorde sidste år en forskningsartikel om risiciene ved teknologien.

Der er opstået en voksende bekymring hos geografer, der advarer om faren ved deepfakes, som kan bruges til at sprede misinformation med falske satellitbilleder.

Det skriver The Verge.

Allerede i 2019 advarede det amerikanske militær om problematikken med spredningen af deepfake-teknologier. Todd Meyers, analytiker hos ‘National Geospatial-Intelligence Agency’, fortalte dengang, at der blandt andet opstår en risiko for, at militærets software kan snydes af falske satellitbilleder.

Derudover er der risici for, at billederne kan bruges til at sprede løgne om falske naturkatastrofer. Og når det bliver almen viden, at satellitbilleder kan være falske, kan for eksempel Kina påstå, at billederne af landets Uighur-fangelejre ikke er virkelige.

Læs også: Deepfakes breder sig: Den AI-skabte uvirkelighed eroderer vores tillid til fakta

Bo Zhao, assisterende geografiprofessor ved University of Washington, og kollegaer offentliggjorde sidste år en forskningsartikel om faren ved deepfake-satellitbilleder:

»Imens mange, der arbejder med GIS [geografiske informationssystemer], har fejret de teknologiske muligheder ved deep learning og andre former for AI til geografisk problemløsning, så har få offentligt anerkendt eller kritiseret de potentielle trusler, som deepfakes fører med sig indenfor geografi og andre områder,« skriver forfatterne i artiklen.

Bo Zhao uddyber til The Verge, at formålet med forskningen er at gøre den bredere befolkning opmærksom på truslen, og at man i fremtiden ikke altid vil kunne stole på satellitbilleder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ditlev Petersen

Det kan også bruges til at dokumentere flere hemmelige våbenfabrikker, lige som da man med spionfotos skabte historien om Saddam Husseins mobile våbenfabrikker. Risikoen er nok ikke, at det amerikanske militær lader sig narre (det vil kræve et ret anseeligt hack), men at militæret producerer noget, der ser overbevisende ud. Det er naturligvis ikke begrænset til USA, andre skal nok også lige prøve det.

Den mest nærliggende løsning er nok, at offentliggøre flere spionfotos. Hvilket kræver flere lande med meget gode spionsatellitter. Men det er ikke en solid løsning, flere lande kunne tænkes at samles om en fælles løgn, og så ville den, der talte sandt, stå underligt alene.

  • 12
  • 0
#2 Michael Cederberg

I sidste ende handler det om at lære borgere og myndigheder om at der er forskel på kilder og at nogen kilder er mere værd at stole på end andre. Fx. stoler jeg en hel del mere på medier som DR, TV2 News, JP, Berlingeren, Politiken, Information end på EB, BT, S&H eller mystiske websites der fortæller at de har uncovered den store konspiration bag det hele. Selv når det er opportunt at gøre det omvendte.

Når jeg stoler mere på de traditionelle medier så er det fordi de har brugt årevis på at opbygge troværdighed og fordi de har rigtigt meget at tabe hvis de mister den. Det betyder også at medier er nødt til at være mere transparente i hvordan de håndterer kilder, fortælle om hvornår de begår fejl samt holde op med at vinkle fakta efter en eller anden politisk agenda. Kun på den måde kan de gøre sig fortjent til fortsat tillid.

  • 8
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere