Genbrugs-software hitter i Skandinavien

3 kommentarer.  Hop til debatten
Genbrug af gammel software er en god vej til besparelser på licenskontoen. Men det er ikke ideelt til langsigtede investeringer, mener virksomhed.
14. juni 2016 kl. 06:28
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den tyske brugtsoftware-forhandler UsedSoft har fået succes med at sælge brugte softwarelicenser videre til nye kunder.

Virksomheder med mindre krævende softwarebehov kan spare 30 procent af nyprisen, fortæller virksomheden, der i 2016 har haft en omsætningsstigning i Skandinavien på 180 procent.

»Kvaliteten er den samme som ved en ny licens, for i modsætning til næsten alle andre produkter bliver software ikke slidt. Den eneste forskel, sammenlignet med et nyt produkt, er den lavere pris,« forklarer Peter Schneider, der er direktør for UsedSoft i en meddelelse.

Det har maskinfabrikanten Pedax blandt andet benyttet sig af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det virker rigtig fint. Jeg var en smule skeptisk i starten, men det er valide licenser,« fortæller Jonas Hjortlund, som er systemudvikler hos Pedax, der har indhandlet licenser til både Office og Windows XP som genbrugssoftware.

Sådan fungerer handlen med genbrugssoftware

Virksomheder som UsedSoft og Relicense AG opkøber software-licenser fra andre virksomheder. Dette kan f.eks. ske ved konkurser, lukning af afdelinger eller simpelthen overskud af licenser.

Herefter kan licenserne frit sælges videre til kunder til en pris, der er væsentligt lavere end den nyeste licensversion fra den originale udbyder. De primære produkter er ifølge UsedSoft standardlicenser fra Microsoft, mens konkurrenten Relicense AG fremhæver SAP-software som en stor del af varelageret.

Software-handlen har længe befundet sig i en juridisk gråzone. En dom fra EU-domstolen slog imidlertid fast i 2012, at handlen var fuldt ud lovlig. Så sent som i 2014 har en tysk domstol bekræftet, at den afgørelse også gælder for såkaldte volumenlicenser, som kan bruges til samme stykke software på flere computere.

Ikke til langsigtede projekter

Den indledende skepsis kommer sig ikke mindst af den juridiske kamp, som UsedSoft har måttet kæmpe for at få lov til at videresælge brugte licenser. I 2012 slog EU-domstolen imidlertidigt fast, at det er fuldt ud lovligt at videresælge sine indkøbte softwarelicenser til andre virksomheder.

UsedSoft bryster sig af over 6.000 kunder, som blandt andet tæller Münchens lufthavn og forskellige sparekasser og advokatfirmaer.

Selvom brugt software ikke er slidt, så er der andre svagheder ved ikke at spare på licenserne, mener Ulrik Rasmussen, der er direktør i Time Advice, som har specialiseret sig i sygehusvagtplaner.

»Ulempen er, at man ikke får de opdateringer, som man almindeligvis får med en Microsoft-licens. Så man er fastlåst til den version, man køber,« forklarer Ulrik Rasmussen, som har købt Windows Server 2008-licenser af UsedSoft.

»Vi købte ind, hvor vi havde et kortsigtet behov til et projekt med et lille budget. Men til et langsigtet behov er det ikke optimalt,« konstaterer han.

God adgang til gammel software

Der kan dog være en fidus i at holde fast på de gamle softwareversioner, mener Jonas Hjortlund.

»Hvis du har en helt masse makroer i nogle smarte Excel-ark og åbner det i en ny version af Office, så virker halvdelen måske ikke længere. Enten skal du bruge tid og penge på at rette det til, eller også skal du køre en ældre version af Office,« forklarer han.

Det er imidlertid ikke nemt at downgrade Microsofts software og det er heller ikke lige til at købe en 2007-udgave af Office fra ny. Hvorimod det er simpelt at købe en licens fra et selskab som UsedSoft, siger Jonas Hjortlund.

Om genbrugssoftware kan trumfe en spritny Microsoft-licens kommer an på, hvor ofte man ønsker at opdatere sin software, fastslår systemudvikleren.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. juni 2016 kl. 11:27

»Hvis du har en helt masse makroer i nogle smarte excel-ark og åbner det i en ny version af Office, så virker halvdelen måske ikke længere. Enten skal du bruge tid og penge på at rette det til, eller også skal du køre en ældre version af Office,« forklarer han.

Og så har man vel en licens i forvejen?

2
14. juni 2016 kl. 11:11

"Der kan dog være en fidus i at holde fast på de gamle softwareversioner, mener Jonas Hjortlund.

»Hvis du har en helt masse makroer i nogle smarte excel-ark og åbner det i en ny version af Office, så virker halvdelen måske ikke længere. Enten skal du bruge tid og penge på at rette det til, eller også skal du køre en ældre version af Office,« forklarer han."

Hvis man alligevel skal rette til, er det bedre mening i enten at beholde den software man formodes allerede har, eller at skifte helt over til en udvikler hvor man ikke skal betale licens.

Vil påstå at det er nemere at gå fra en ældre MO 97/200x, til Libra office end til en nyere version af Microsoft. Hvis man ikke har den store brug for alle special fungtioner, så vil det også typisk være meget nemere at bruge og tilgå.

1
14. juni 2016 kl. 11:04

at betale software licenser, kom dog videre med jeres liv.

Der kan dog være en fidus i at holde fast på de gamle softwareversioner, mener Jonas Hjortlund

Nej,nej og atter nej. Hvordan vil du lave patch-management på det SW? Men Jow,Jow og atter Ja det er jo kun når Open Source er involveret at det er et mareridt: https://www.version2.dk/artikel/peter-kruse-open-source-goer-patch-management-i-iot-til-et-mareridt-809742

Hvis du har en helt masse makroer i nogle smarte excel-ark og åbner det i en ny version af Office, så virker halvdelen måske ikke længere. Enten skal du bruge tid og penge på at rette det til, eller også skal du køre en ældre version af Office

Måske man i fortiden skulle have prøvet at tænke før man handler ? "Nu ligger man jo som man redt". --Måske hvis man f.eks. er en kommune kunne man f.eks. ringe til den smarte SW sælger og bebrejde ham at han har solgt wordmakroer /VB som han lovede var fremtiden.