Det er retten til at få slettet oplysninger i GDPR, der har ført til, at Bente Agerholm fra Thisted fik slettet persondata fra sin sag ved kommunens jobcenter.
Det viser en aktindsigt, som Version2 har fået i sagen. Vi omtalte sagen første gang i november, og det affødte en del læserinteresse for baggrunden for sletningen.
Ifølge kommunens interne journalnotat har en sagsbehandler vurderet de oplysninger, som fandtes i jobcentret om Bente Agerholms helbred, efter hun i oktober anmodede om at få dem slettet.
Informationen, der var skrevet ind i Bente Agerholms sag, indeholdt angreb på hendes person.
»Der stod, at jeg var doven og psykisk ustabil, og det gik mig meget på, at andre havde mulighed for at se information, jeg slet ikke kunne genkende mig selv i,« har Bente Agerholm fortalt til Fagbladet 3F.
Vurderingen i kommunen af hendes GDPR-ret til at opnå sletning faldt altså ud til hendes fordel:
»Sagsbehandler vurderer, at jf. dataforordningslovens artikel 17 samt offentlighedslovens § 37 stk. 1 bekræfter retten til sletning af omtalt notat i sagen. På den baggrund blev der foretaget sletning af dokumentet d. 11-10-2018,« lyder det kortfattet i notatet om kommunens stillingtagen til sagen, som Version2 har fået udleveret.
Kommune: Ikke altid ret til sletning
Thisted Kommune oplyser i en uddybning til Version2, at der ifølge pkt 6.3 i Datatilsynets vejledning om de registreredes rettigheder ikke er en forpligtelse til sletning, hvis den fortsatte behandling af oplysninger af den registrerede er nødvendig for at overholde en retlig forpligtelse mv.
Det anføres også, at det f.eks. betyder, at en offentlig myndighed ikke er forpligtet til at slette personoplysninger om den registrerede, hvis andre regler gør, at de ikke må slettes.
Det kan eksempelvis være offentlighedslovens regler om notatpligt og journaliseringspligt.
»Disse regler gør, at en offentlig myndighed kun i få tilfælde vil kunne slette et dokument,« skriver Torben Hedegaard Hansen, der er databeskyttelsesrådgiver i Thisted Kommune, i en mail til Version2.
»Sletning kan normalt kun ske, hvor der er lovhjemmel til det, eller hvor et dokument ved en fejl er journaliseret på en forkert sag, og hvor dokumentet derefter journaliseres på den korrekte sag,« skriver han videre.
Men borgernes henvendelse om sletning ignoreres ikke, lyder det videre.
»Hvor en borger har en berettiget interesse i, at et dokument ikke indgår i sagsbehandling, kan Thisted Kommune annullere dokumentet,« skriver Torben Hedegaard Hansen.
3F: Helbredsvurderingen var ikke faktuel
Hvad der præcist var argumentet for, at der kunne gennemføres sletning i denne sag, fremgår ikke af de udleverede dokumenter.
Men fagforeningen 3F havde dog argumenteret over for kommunen, at oplysningerne – eller notatet – om Bente Agerholms helbred ikke er omfattet af offentlighedslovens regler om notatpligt, da »den ikke omfatter sagens faktisk grundlag«.
Det viser et brev fra 3F til kommunen, som er omfattet af aktindsigten til Version2.
Med andre ord vil »tilkendegivelser af vurderinger, standpunkter eller argumenter med hensyn til en sags afgørelse ikke være omfattet af notatpligten,« skrev 3F til kommunen.
Fagforeningen argumenterede også med, at den person, der har udtalt sig om Bente Agerholms helbred, »ikke er læge, ikke har adgang til vores medlems lægelige oplysninger, og at han ikke er anmodet om kommunen til at forholde sig til dette«.
3F konkluderede, at »notatet aldrig [burde] være foretaget, da det for jobkonsulenten burde være åbenlyst, at [navn slettet] ikke var kompetent og kvalificeret til at udtale sig, som han gjorde.«
Ikke helt væk
Afgørelsen om sletning betyder ifølge Thisted Kommune, at dokumentet ikke længere er synligt i den aktive sag, og at dokumentet ikke vil kunne bruges i forbindelse med fremtidige vurderinger m.m. Det vil heller ikke fremgå af en eventuel aktindsigt i sagen.
Kommunen har dog i et brev til Bente Agerholm gjort opmærksom på, at oplysningerne i sagen ikke helt kan slettes. Thisted Kommune har pligt til at kunne dokumentere sine handlinger jf. Forvaltningsloven, lyder det.
»Det betyder, at vi ikke kan slette dine oplysninger helt fra vore it-systemer. At et journalnotat er annulleret betragtes derfor, som om det er slettet,« skriver Jobcenter Thisted.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.