Både danske og svenske energiselskaber håndterer store mængder information og har stor indsigt i de enkelte forbrugeres hverdag. Men det er langtfra altid, at datahåndteringen lever op til de nye bestemmelser i persondataforordningen (GDPR), som træder i kraft til maj næste år.
Sådan lyder det fra Annika Runert, der er product manager hos det svenske energiselskab Öresundskraft AB, til sitet Transformation Tools.
Eksempelvis er det almindeligt, at man i de mange mindre systemer anvender Excel til at arbejde med data. Og Excel-filerne sendes med e-mail, uden at der er godt nok styr på, om data dermed kan havne i kløerne på de forkerte.
»Uden systemunderstøttelse er det let at komme til at dele personfølsomme oplysninger via e-mail, og at issues sendes videre til underleverandører uden sporbarhed. Det indebærer også en risiko for, at data sendes ukrypteret,« siger hun til Transformation Tools.
GDPR medfører en række nye krav, som indebærer, at unødvendige manuelle arbejdsgange med e-mail og lister skal elimineres, og der skal styr på informationsflowet.
Annika Runert understreger at forbrugernes tillid til energisektoren, også når det gælder data, er afgørende.
»Som energiselskab arbejder vi i en betroet branche og bidrager til samfundets ve og vel. Derfor er kundernes tillid utroligt vigtig,« siger hun.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.