Gateway-koks i Allerød: Tusinder af ansatte uden e-mail siden mandag

Al ekstern mailkommunikation med Allerød Kommune har siden mandag eftermiddag været afbrudt. Atea og Tieto har i to døgn kæmpet med at finde årsagen.

Sender man en mail til Allerød Kommune, får man nedenstående besked retur:

»Kritiske mailproblemer. Kommunen har siden mandag den 14/2 ikke kunne sende og modtage mail. Selvbetjeningsfunktioner og blanketter er også ramt. Der arbejdes på højtryk på at få løst problemet.«

It-konsulent i kommunen Knud-Erik Larsen bekræfter over for Version2, at problemet har stået på siden mandag, og at alle medarbejdere i hele kommunen er ramt.

Samtidig fortæller han, at fejlen er opstået i forbindelse med en omlægning af en Sepo gateway til krypteret e-post fra intern drift til en hostet løsning hos Tieto.

»Det er rigtigt, at den eksterne e-mail-forbindelse røg mandag ved 14.30-tiden, men internt har vi hele tiden kunnet sende mails,« siger Knud-Erik Larsen til Version2.

Samtidig fortæller han, at der problemet samtidig har medført, at et mindre antal indgående, krypterede mails ikke har kunnet læses, fordi dekrypteringen også var gået ned.

»Det drejer sig om en 10-20 stykker. Vi ved ikke engang, hvem de kommer fra, så nu må vi melde bredt ud, at hvis man har sendt en krypteret mail til os de seneste par dage, så er den nok gået tabt,« siger Knud-Erik Larsen.

Angiveligt er problemet lokaliseret til at være nogle IP-adresser, der ikke peger det rette sted hen, men trods den simple beskrivelse af problemet er det først torsdag eftermiddag, to døgn efter nedbruddet, at løsningen er ved at være i hus.

»Det har været ret indviklet, fordi vi har fire implicerede leverandører, der har skullet have fat i hinanden for at finde ud af, hvor fejlen lå henne. Og så har det vist sig, at der var flere fejl end først antaget.
For eksempel er det gået op for dem, der skulle konfigurere firewallen, at der også var andre problemer involveret,« siger Knud-Erik Larsen.

De to hovedinvolverede er Tieto, der skulle overtage hostingen af Sepo-løsningen, og Atea, der står for driften af kommunens firewall. Dertil kommer sikkerhedsfirmaet CSIS, der dog ikke aktivt har spillet en rolle i forkludringen af kommunens e-mailløsning.

Knud-Erik Larsen bekræfter, at en løsning torsdag eftermiddag er ved at blive testet, og at medarbejderne meget snart får åbnet for mailsluserne igen.

»Og så kan man jo sige, at når den slags endelig skal ske, så er det heldigt, det sker midt i vinterferien.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Brian Simonsen

Det lyder ærlig talt ikke som den store tekniske udfordring at løse problemet. mon ikke nærmere der er gået "Cover My Ass" kludder i kommunikationen mellem de forskellige leverandører? Personligt har jeg oplevet den slags mere end een gang når en udbyder tror at det at inddrage forskellige, uafhængige leverandører til en opgave giver dem en fordel i forhandlingerne. (det gør det muligvis også, men desværre skal skidtet jo også fungere i praksis ;-) )

 • 0
 • 0
#6 Maciej Szeliga

...når det er privat, men det må da forhåbentlig aldrig ske professionelt at ip'er tilfældigt random skifter.

Det gør den heller ikke, de flytter en intern sepo til en hosted sepo og så skal enten MX pege på den hostede sepo eller også så skal ens eksterne spamfilter, hvis man har sån'en, flyttes så den peger på den hostede sepo.

 • 0
 • 0
#8 Rasmus Schultz

Er jeg den eneste der er ved at være træt af at høre om nedbrud og fejl hver eneste uge?

Er Version2 ved at blive lidt af en skandale smøre?

Der må da med garanti være noget mere positivt, nyt, eller interessant at skrive om end bare fejl, nedbrud og diverse bommerter...

Eller hvad? :-)

 • 0
 • 0
#9 Poul Pedersen

Ja, det er du faktisk. :-)

Jeg synes det er rigtigt rart at høre om hvordan man ikke skal gøre, for ellers har vi kun sælgernes bullshit at tro på, og i den verden virker alt jo perfekt. At vi så må leve med sporadiske tekniske detaljer er så bare vilkårene i en CMA-drevet verden.

 • 0
 • 0
#10 Rasmus Schultz

Godt svar, Poul :-)

Selv har jeg boet i USA et par år nu, men læser stadig Version2's nyhedsbrev, da det generelt er bedre end noget tilsvarende her på min side af atlanten - så det var på ingen måde ment som en anklage.

Men der er en anden mentalitet i IT virksomheder (og måske virksomheder generelt) her til lands - at man ikke generelt gider høre en masse negative historier, men hellere vil fejre successer og lære af dem.

Det er så både godt og skidt. Jeg oplever at der generelt er mere positiv attitude på arbejdspladsen her, end der var i Danmark. Samtidig betyder det måske, at man har en tendens til at overse små-bommerter og tidlige faresignaler, inden lokummet for alvor brænder.

Ikke desto mindre - jeg synes der er nogen interessante nye teknologier, der ser ud til at blive forbigået i nyhedsbrevet på det sidste. Måske fordi det ikke er interessant eller relevant i Danmark endnu?

For eksempel, de første 2 og 4 kerne mobil processorer er på vej i år - hvilket kunne betyde at vi inden længe kan forvente at "overgangs" operativ systemer som iOS og Android bliver overflødiggjort hurtigere end forventet, da vi inden længe vil have hardware der er stærk nok til at køre fulde desktop operativ-systemer.

Jeg ville også gerne høre mere om fremskridt i "noSQL" samfundet - især graph databaser i relation til det semantiske web, og udviklingen generelt i det område.

Men måske er det bare mine personlige interesser :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere