Gartner: Internet Explorer 6 bremser Windows 7-udrulninger

Virtualisering kan blive den eneste måde, hvorpå en virksomhed kan skifte fra Windows XP til Windows 7, fordi Internet Explorer 6 står i vejen. Men Microsofts licenser kan gøre det dyrt.

Sandet i timeglasset er ved at rinde ud, hvis timeglasset kører på Windows XP. Men virksomheder, som vil opgradere til Windows 7, er nødt til at slippe af med browsernes Metusalem, Internet Explorer 6. Og det er lettere sagt end gjort, advarer analysefirmaet Gartner.

Problemet med den bedagede Internet Explorer 6 er, at browseren blev udviklet på et tidspunkt, hvor Microsoft stadig mente, at browseren skulle indeholde funktioner, som lå ud over de få webstandarder, som var fastlagt for cirka 10 år siden.

Det betød, at applikationer, som blev udviklet til at køre i Internet Explorer 6, ofte har implementeret disse funktioner, som kun understøttes af Internet Explorer 6, fordi Microsoft siden er gået bort fra dem for i stedet at bruge de samme webstandarder som de øvrige browsere.

Internet Explorer 6 kører ikke på nyere udgaver af Windows end Windows XP, hvor den sidste support udløber i april 2014, hvilket kun er tre et halvt år fra nu af.

Ifølge Gartner har man som organisation reelt kun tre muligheder, hvis man har applikationer der er afhængige af Internet Explorer 6. Man kan enten selv omskrive dem, man kan vente på en ny version fra leverandøren, eller man kan virtualisere applikationen.

Mulighed nummer to er mest ideel, men det forudsætter, at det er en applikation, hvor man har en leverandør, som fortsat laver opdateringer af applikationen. Hvis man selv skal tilrette applikationen, kan det hurtigt blive et dyrt projekt, advarer Gartner.

Derfor er applikationsvirtualisering en løsning, som også Microsoft selv anbefaler, men ifølge Gartner, så skyder Microsoft sig selv i foden på grund af selskabets licenspolitik.

Den letteste måde er formentligt ved at køre applikationerne via Microsofts Terminal Services, men det forudsætter, at man har licenserne til det. Og det kan blive dyrt, hvis man har mange brugere.

Virtuelle desktops er også en mulighed, men igen skal man sikre sig, at man har de rette licenser. Selvom man eksempelvis har en OEM-licens til Windows XP, så kan man med Microsofts nuværende licensregler ikke bruge den licens til at køre en virtuel Windows XP desktop.

Microsoft har også et betaprodukt kaldet MED-V, som også kan virtualisere Windows XP-applikationer, men det er også en dyr løsning, fordi det forudsætter, at man tilkøber en række ekstra licenser hos Microsoft. Desuden stiller det ifølge Gartner også ekstra krav til hardwaren.

Udover Microsoft tilbyder en række andre leverandører også virtualisering af Internet Explorer og de tilhørende applikationer. Det omfatter typisk, at man pakker Internet Explorer 6 ind i en boble, som får browseren til at fungere på Windows 7.

Men her skal man ifølge Gartner være opmærksom på, at det ikke er fuldstændig afklaret, hvorvidt man overtræder Microsofts licensbetingelser ved at gøre det på den måde. Derfor fraråder Microsoft også selv metoden. I modsætning til tidligere versioner af Internet Explorer, så er Internet Explorer 6 beregnet til at være en integreret del af Windows XP og ikke et selvstændigt program.

»Det er ironisk, at Microsoft ville gå imod metoder, som kunne hjælpe organisationer med at fremskynde skiftet til Windows 7. Vi mener, at Microsoft må gøre mere for at hjælpe de organisationer med deres IE6-problemer, som Microsoft har været med til at skabe,« skriver Gartner i dets rapport om IE6 og Windows 7-migrering.

Uanset hvilken metode man vælger, så anbefaler Gartner, at man gør det til en del af sin it-strategi at undgå i fremtiden at binde sig til én bestemt browser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Thorbjørn Andersen

at man generelt i DK er klar til at gentage fejlen. Mange steder (især i det offentlige) bruger man stadig udelukkende IE og man tester end ikke løsninger, som man får lavet, i andet end IE.... Over tid kan det derfor sagtens være sådan at man gør sig afhængig af diverse forskellige IE-versioner

(som er problematisk af flere grunde men især fordi IE har svært ved at køre på samme maskine i forskellige versioner)

Min antagelse er at det udelukkende sker fordi nogle lettere inkompetente IT-afdelinger/IT-chefer er direkte bange for andet end det blå IE ikon.... (og software, der ikke kommer fra MS)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere