Gartner: Her er de 10 vigtigste teknologier i 2009

Virtualisering topper analysefirmaets liste over de 10 mest strategisk vigtige teknologier, som kan få betydning for virksomheder og organisationer de næste tre år.

Virtualisering i alle afskygninger vil stå øverst på dagsordenen for virksomheder og organisationer, når de skal lægge deres it-strategi for de næste tre år i løbet af 2009. Det vurderer analysefirmaet Gartner.

Analytikerne offentliggjorde i denne uge deres liste over de 10 teknologier, som vil få størst indflydelse på it-strategierne i 2009.

»Virksomheder bør se på disse 10 muligheder og vurdere, hvor teknologierne kan tilføje ekstra værdi til deres forretning,« udtaler underdirektør David Cearley fra Gartner ifølge en pressemeddelelse.

1. Virtualisering

Virtualisering handler lige nu mest om servere, men Gartner vurderer, at også storage virtualisering og virtuelle klienter er vigtige områder. Fordelene vil i begge tilfælde være et reduceret behov for hardware og lettere vedligeholdelse. Analytikerne vurderer dog, at højst 40 procent af målgruppen for teknologierne vil være i gang med en udrulning i 2010.

2. Cloud Computing

Cloud Computing er det næste skridt efter software på serviceniveau, hvor der er større frihed for kunderne for at få afviklet deres egne applikationer via gængse internetteknologier hos store udbydere. Selvom det i første omgang kan være de lavere omkostninger for mindre virksomheder, som er tillokkende, så vil større virksomheder også kunne drage fordel af, at Cloud Computing er fleksibelt og kan skaleres.

3. Servere ? efter blades

Det moderne datacenter vil snart kunne administreres bedre i forhold til de konkrete hardwarebehov. Kunderne vil kunne holde styr på eksempelvis hukommelsen som en særskilt ressource. Derfor vil de bedre kunne indkøbe lige netop dén ressource, de mangler, i stedet for at udvide med flere komplette servere, som vil tilføje unødvendig hardware.

4. Weborienterede arkitekturer

I løbet af de næste fem år vil vi se en fortsat udvikling, hvor forretningsapplikationer bliver udviklet efter de modeller, der har været med til at gøre web til en succes. Fordelene vil være større fleksibilitet og interoperabilitet.

5. Mashups

Virksomhederne vil tage mashups til sig, hvor de kan blande forskellige applikationer, så de tilsammen opfylder et behov, som de ikke kunne enkeltvis. Gartner forudser dog, at markedet de næste to år vil være præget af mange skift og opkøb.

6. Specialiserede systemer

Ligesom det i dag er tilfældet med meget netværks- og storageudstyr, vurderer Gartner, at vi kommer til at se mere udstyr, som er optimeret til en bestemt opgave. I stedet for at indkøbe en server bygget til et generelt formål, vil kunderne med fordel kunne købe en server, som er optimeret til at køre lige præcis dén applikation, den bliver indkøbt til.

7. Social software

Organisationer bør snarest muligt overveje at tilføje en social dimension til kommunikation eller samarbejde til eksisterende websteder. Den største risiko ved sådan et projekt ligger ifølge Gartner i ikke at være med og dermed ikke kunne blande sig.

8. Unified Communications

I løbet af de næste fem år vil virksomheden kunne halvere antallet af udbydere, som det får kommunikationsydelser fra. Det vil blive drevet af unified communications, som samler telefoni, e-mail, chat og video på en IP-baseret platform. Organisationen bør lægge en køreplan for, hvornår hver enkelt kommunikationsform skal udskiftes.

9. Business Intelligence
Ledelelsesrapportering eller Business Intelligence gør det muligt for en virksomhed at have konstant indblik i, hvordan forretningen går, og hvilke områder der kræver opmærksomhed. Derfor kan teknologien være med til at have en direkte positiv indvirkning på bundlinjen.

10. Grøn it

Energibesparende udstyr kan både være med til at sænke omkostningerne ved den løbende drift, men det kan også gøre det muligt at drive datacenteret mere effektivt uden behov for at skulle flytte til større lokaler for at udvide kapaciteten. Samtidig bør organisationerne også være opmærksomme på flere nye regler, som skærper kravene til it-driften.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kristian Larsen

Det er altid godt at Gartner kan fortælle os hvad vi allerede ved - men måske vi kan bruge Gartner til at lade ledelserne rundt omkring lade os have fokus på denne udvikling.

Appropos uc2 hvad har i andre af erfaringer med dette? Som det er nu findes der kun meget begrænset med platforme som understøtter det hele - er der nogen som arbejder et sted hvor man har en strategi for brug og indførsel af uc2?

  • 0
  • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

Det vil måske være interessant at se på, hvad Gartner spåede om de 10 vigtigste teknologier i 2008. Listen kan ses på http://www.cioinsight.com/c/a/Past-News/The-10-Most-Important-Technology... og er kort sagt:

Green IT, Unified Communications, Business Process Modeling, Metadata Management Virtualization 2.0, Mashup and Composite Apps: Web Platform and Web-Oriented Architecture, Computing Fabric, Real World Web, Social Software.

De fleste er altså gengangere. Web Platform har dog fået det mere sexede navn Cloud Computing og er blevet et selvstændigt punkt. Punktet om servere er en variant af Computing Fabric, så det eneste rigtigt nye punkt er specialiserede systemer, og de eneste bortfaldne er Meta-Data management og Real World Web (som omhandler lokationsfølsomme applikationer).

Jeg kan ikke genkende disse to som have været specielt dominerende i 2008, selvom der dog er sket lidt. Listen ligner i øvrigt noget i stil med "lad os se, hvad der er vigtigt nu, og antage, at det også er det næste år". Det er en meget nem spådom, på linje med "vejret i morgen ligner nok det i dag".

Gartner forudså f.eks. slet ikke, hvad jeg tænker som det mest memorable teknologiskift i 2008: De små billige bærbare computere.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere