Gartner forudser stor vækst i low code-værktøjer

Illustration: AntonioGuillem/Bigstock
Nemme programmeringsværktøjer vil have taget størstedelen af markedet om fem år, lyder spådommen.

Konsulentfirmaet Gartner har kigget i sin krystalkugle, og spår at såkaldte low code-værktøjer kommer til at dominere, når det handler om at udvikle forretningsapplikationer, om bare fem år.

Det skriver Adtmag.

Low-code og no-code er populære navne for den evige tendens, der handler om kodeværktøjer, hvor der opnås gode resultater med ingen eller meget lidt kode.

Gartner har i en ny rapport kigget nærmere på 18 leverandører på området.

»I 2024 vil tre fjerdedele af store virksomheder bruge mindst fire udviklingsværktøjer til low code til både it-applikationsudvikling og citizen development-initiativer,« skriver firmaet i rapporten.

Med 'citizen development' menes værktøjer, hvor mennesker uden programmeringserfaring kan skabe software.

»I 2024 vil applikationsudvikling med low code være ansvarlig for mere end 65 procent af udviklingsaktiviteten,« skrives der endvidere.

Gartners definition på low code-værktøjer er:

»En low code-applikationsplatform understøtter hurtig udvikling, udrulning i ét trin, eksekvering og styring ved hjælp af erklærende abstraktioner på højt niveau, såsom modelstyrede og meta-databaserede programmeringssprog. De understøtter udviklingen af ​​brugerflader, forretningslogik og datatjenester og forbedrer produktiviteten, på bekostning af portabilitet på tværs af leverandører, sammenlignet med konventionelle applikationsplatforme.«

Baggrunden for væksten er mangel på udviklere, samt tendensen mod stadigt højere abstraktionsniveau ved applikationsudvikling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#6 Denny Christensen

CASE tools, SUPER (indsæt pgm sprog her), BPM Tools, Sharepoint WorkFlow, 4GL, ...

Det skal nok blive sjovt. Måske har nogen fundet de vises sten? Ellers finder vi andre guld når vi rydder op.

  • 2
  • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

Indtil videre har der ikke været hold i det.

Vores oplevelse er, at der er MASSIV interesse hos ALLE de kunder vi taler med om dette (vores platform er Microsoft PowerApps, Office365), og vi har problemer med at have kapacitet til at følge med efterspørgslen.

Forstå mig ret - jeg har selv været meget skeptisk omkring dette ... altså, som i SUPER, SUPER, SUPER, SUPER skeptisk og omtalt det som "MS Access på steorider". Jeg har brokket mig over alle mulige ting og mangler.

Men jeg er blevet klogere :-). På vores platform er der kommet en lang række muligheder for at styre kvaliteten af det udviklede, ALM-vinkler og CI/CD, der mitigerer en række af de ubehageligheder, der fandtes før.

Det er ik' så ringe endda ...

  • 1
  • 0
#10 Jesper Lund Stocholm Blogger

Men Jesper, er det faktisk bedre end andre værktøjer?

Definér "bedre" ;-)

Vores platform er Microsofts stack, og derfor giver det mening for os at sammenligne "PowerApps" og "Visual Studio", hvor sidstnævnte er for traditionelle udviklere.

Vi kan se, at low-code har ramt et sweet-spot i gråzonen imellem "udviklere" og "konsulenter". Vores konsulenter har nu mulighed for at lave apps med en kompleksitet, som før havde krævet kapacitet i vores udviklergruppe, da konsulenterne ALDRIG ville have kunnet bruge Visual Studio til det. De kan faktisk komme afsted med ret avancerede ting - også selvom de aldrig har kodet en linje i deres liv. Low-code i PowerApps svarer jo på mange områder til "block-coding", om det så måtte være Scratch, micro:bit eller andre.

... udviklerjoke

... så´man kan sige, at når nu børn kan finde ud af at lave programmer, så kan konsulenter åbenbart også ;-)

.../udviklerjoke

Et eksempel er vores App "Projectum Milage", der er lavet af én af vores konsulenter, der ikke ellers programmerer. Det er sgu da meget cool.

https://powerapps.microsoft.com/en-us/partner-showcase/projectum-project...

Eller er det bare det I sælger fordi kunderne beder om det?

Det er faktisk omvendt - vi fortæller kunderne om det.

Hvori består i øvrigt low-code delen? Jeg går ud fra at I i høj grad ender med at skrive rigtig kode for at løse opgaverne?

Som sagt er det lidt som IFTT, Scratch eller micro:bit, og nødvendigheden af input fra teknikere svinger ret meget. Nogle dele kræver mere teknisk forståelse end andre, men de kan komme rigtigt langt selv. Så længe de ikke løber skrigende væk, når de ser en JSON-klump, så er de godt på vej.

Forstå mig ret - det er ikke en silver bullet eller magisk tryllestøv, som vi kan kaste over vores konsulenter. Specielt på Enterprise-niveau (hvor vi oftest opererer), er der nogle udfordringer ifht kvalitet, best practices, ALM etc, og disse skal tages seriøst for at få noget godt ud af det.

Men hvis man tænker sig om, så kan man sagtens lykkes med det.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere