Gartner forudser stor vækst i low code-værktøjer

13. august 2019 kl. 14:0512
Gartner forudser stor vækst i low code-værktøjer
Illustration: AntonioGuillem/Bigstock.
Nemme programmeringsværktøjer vil have taget størstedelen af markedet om fem år, lyder spådommen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Konsulentfirmaet Gartner har kigget i sin krystalkugle, og spår at såkaldte low code-værktøjer kommer til at dominere, når det handler om at udvikle forretningsapplikationer, om bare fem år.

Det skriver Adtmag.

Low-code og no-code er populære navne for den evige tendens, der handler om kodeværktøjer, hvor der opnås gode resultater med ingen eller meget lidt kode.

Gartner har i en ny rapport kigget nærmere på 18 leverandører på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I 2024 vil tre fjerdedele af store virksomheder bruge mindst fire udviklingsværktøjer til low code til både it-applikationsudvikling og citizen development-initiativer,« skriver firmaet i rapporten.

Med 'citizen development' menes værktøjer, hvor mennesker uden programmeringserfaring kan skabe software.

»I 2024 vil applikationsudvikling med low code være ansvarlig for mere end 65 procent af udviklingsaktiviteten,« skrives der endvidere.

Gartners definition på low code-værktøjer er:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»En low code-applikationsplatform understøtter hurtig udvikling, udrulning i ét trin, eksekvering og styring ved hjælp af erklærende abstraktioner på højt niveau, såsom modelstyrede og meta-databaserede programmeringssprog. De understøtter udviklingen af ​​brugerflader, forretningslogik og datatjenester og forbedrer produktiviteten, på bekostning af portabilitet på tværs af leverandører, sammenlignet med konventionelle applikationsplatforme.«

Baggrunden for væksten er mangel på udviklere, samt tendensen mod stadigt højere abstraktionsniveau ved applikationsudvikling.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
16. august 2019 kl. 07:56

Forhåbentligt ender det bedre end de 100 og 1000 vis af Access applikationer og massive excel ark der hærger virksomhederne - selv om det har givet masser af arbejde til IT folk med at systematisere det i mere effektive løsninger.

10
15. august 2019 kl. 10:47

Men Jesper, er det faktisk bedre end andre værktøjer?

Definér "bedre" ;-)

Vores platform er Microsofts stack, og derfor giver det mening for os at sammenligne "PowerApps" og "Visual Studio", hvor sidstnævnte er for traditionelle udviklere.

Vi kan se, at low-code har ramt et sweet-spot i gråzonen imellem "udviklere" og "konsulenter". Vores konsulenter har nu mulighed for at lave apps med en kompleksitet, som før havde krævet kapacitet i vores udviklergruppe, da konsulenterne ALDRIG ville have kunnet bruge Visual Studio til det. De kan faktisk komme afsted med ret avancerede ting - også selvom de aldrig har kodet en linje i deres liv. Low-code i PowerApps svarer jo på mange områder til "block-coding", om det så måtte være Scratch, micro:bit eller andre.

... udviklerjoke

... så´man kan sige, at når nu børn kan finde ud af at lave programmer, så kan konsulenter åbenbart også ;-)

.../udviklerjoke

Et eksempel er vores App "Projectum Milage", der er lavet af én af vores konsulenter, der ikke ellers programmerer. Det er sgu da meget cool.

https://powerapps.microsoft.com/en-us/partner-showcase/projectum-projectum-mileage/

Eller er det bare det I sælger fordi kunderne beder om det?

Det er faktisk omvendt - vi fortæller kunderne om det.

Hvori består i øvrigt low-code delen? Jeg går ud fra at I i høj grad ender med at skrive rigtig kode for at løse opgaverne?

Som sagt er det lidt som IFTT, Scratch eller micro:bit, og nødvendigheden af input fra teknikere svinger ret meget. Nogle dele kræver mere teknisk forståelse end andre, men de kan komme rigtigt langt selv. Så længe de ikke løber skrigende væk, når de ser en JSON-klump, så er de godt på vej.

Forstå mig ret - det er ikke en silver bullet eller magisk tryllestøv, som vi kan kaste over vores konsulenter. Specielt på Enterprise-niveau (hvor vi oftest opererer), er der nogle udfordringer ifht kvalitet, best practices, ALM etc, og disse skal tages seriøst for at få noget godt ud af det.

Men hvis man tænker sig om, så kan man sagtens lykkes med det.

9
14. august 2019 kl. 17:55

Men Jesper, er det faktisk bedre end andre værktøjer? Eller er det bare det I sælger fordi kunderne beder om det?

Hvori består i øvrigt low-code delen? Jeg går ud fra at I i høj grad ender med at skrive rigtig kode for at løse opgaverne?

8
14. august 2019 kl. 15:14

Indtil videre har der ikke været hold i det.

Vores oplevelse er, at der er MASSIV interesse hos ALLE de kunder vi taler med om dette (vores platform er Microsoft PowerApps, Office365), og vi har problemer med at have kapacitet til at følge med efterspørgslen.

Forstå mig ret - jeg har selv været meget skeptisk omkring dette ... altså, som i SUPER, SUPER, SUPER, SUPER skeptisk og omtalt det som "MS Access på steorider". Jeg har brokket mig over alle mulige ting og mangler.

Men jeg er blevet klogere :-). På vores platform er der kommet en lang række muligheder for at styre kvaliteten af det udviklede, ALM-vinkler og CI/CD, der mitigerer en række af de ubehageligheder, der fandtes før.

Det er ik' så ringe endda ...

7
14. august 2019 kl. 13:49

Much Toil.

6
14. august 2019 kl. 08:56

CASE tools, SUPER (indsæt pgm sprog her), BPM Tools, Sharepoint WorkFlow, 4GL, ...

Det skal nok blive sjovt. Måske har nogen fundet de vises sten? Ellers finder vi andre guld når vi rydder op.

5
13. august 2019 kl. 20:32

De vil ha’ deres 5gl hype tilbage.

// Jesper

4
13. august 2019 kl. 19:31

Jo, COBOL (1959) blev skabt med dette som udgangspunkt for ca. 60 år siden - personer uden særlig programmeringsindsigt skulle kunne lave deres egne (admistrative) systemer.

Sådan gik det som bekendt ikke.

3
13. august 2019 kl. 15:15

Det har da eksisteret i årevis i form af rogue Excel ark.

1
13. august 2019 kl. 14:25

Har vi ikke hørt denne før? Jeg synes at den forudsigelse dukker op gang på gang med nogle års mellemrum. Indtil videre har der ikke været hold i det.

2
13. august 2019 kl. 14:25

vil 3/4 af udviklerne være beskæftiget med at lede efter oprindelsen til de datafejl, der vil fylde databaserne.

Men man har da lov at håbe på noget bedre.