Gartner: Chip-mangel gør pc'er dyrere i år

Dyrere hukommelseschips og skærme vil få pc-priserne til at stige for første gang siden 2000. Det vurderer analysefirmaet Gartner, som især giver hukommelsesproducenternes udskudte investeringer i DDR3-teknologien skyld for prisstigningen.

For første gang i 10 år ser det ud til, at prisen på en ny pc vil stige i år i forhold til sidste år. Det vurderer analysefirmaet Gartner ifølge avisen Financial Times. Det er prisstigninger på kritiske komponenter, som vil betyde, at kunderne skal betale mere for pc'erne.

Gartner forventer, at priserne i gennemsnit vil stige med 2,8 procent i forhold til 2009. Siden 2000 er priserne på pc'er ellers faldet støt med et gennemsnitligt fald på 7,8 procent.

De højere priser skyldes først og fremmest, at Gartner forventer en prisstigning på 23 procent på hukommelseschips. Finanskrisen betød, at chipproducenterne har udskudt investeringer i nye produktionsanlæg til fremstilling af DDR3-hukommelse.

Derfor vil der ikke være chips nok til at mætte efterspørgslen tilstrækkeligt til at holde de lave priser fra 2009. Ifølge Gartner udgør prisen på hukommelse omkring 10 procent af den samlede pris på en ny pc.

Gartner forventer også en prisstigning på omkring 20 procent på LCD-paneler og dermed på skærme på grund af utilstrækkelig produktion i forhold til efterspørgslen.

Prisstigningerne kan udover kunderne også ramme de mindre pc-producenter som Lenovo, Toshiba, Fujitsu og Sony, som ikke har en lige så stærk forhandlingsposition over for chipproducenterne som de tre store Hewlett-Packard, Acer og Dell, skriver Financial Times.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mogens Nielsen

For første gang i 10 år..... Til gengæld er det ikke for første gang på ti år at der har været forventning om stigende priser på nye pc'er. Sidst handlede det om en chip-producent hvis fabrik var brændt ned til grunden. Det skulle angiveligt få stor indflydelse på priserne efterfølgende. Men fik det så det? Nej! Vil priserne så stige denne gang? Gæt selv, men jeg ved godt hvilke odds jeg vil spille på.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere