Gartner: AI er overhypet - dit firma er ikke mere bagud end de andre

Undgå at overlade ejerskab over data til en leverandør, når du går i gang med machine learning-løsninger. For det, som én leverandør kan i dag, vil en anden være bedre til i morgen.

Markedet for machine learning og AI er hypet og overophedet. I den forstand at der er langt mere snak om de teknologiske muligheder, end der er organisationer, som har taget de såkaldte intelligente løsninger til sig.

Det fortalte Tom Austin, der er VP og fellow hos Gartner, på analysevirksomhedens CIO-årskonference, Symposium ITXPO, i Barcelona i går.

»De fleste tror, at de er bagud, og at de andre gør alt muligt. Ligesom leverandørerne hævder, at de kan alt muligt. Men sådan er det ikke. Der er meget overhypet,« sagde han.

»Vi er som teenagere, der er i gang med at finde ud af det med sex. De er ikke rigtige aktive, men hører en masse historier om, hvad de andre gør. Det er fuldstændig ligesådan med AI,« tilføjede han.

En undersøgelse blandt Gartners kunder viser, at 12 procent gør brug af AI-baserede applikationer i deres produktion – men idet Tom Austin mener, at rekrutteringen til undersøgelsen er biased, så er det rette tal nærmere syv procent.

»Og AI er såmænd bare simpel matematik, eller en speciel form for analytics. Du programmerer med data i stedet for med kode,« sagde han.

Nye modeller bag AI udvikles løbende

Når det er sagt, så er der for Gartner ingen tvivl om, at man som følge af udviklingen inden for hardware har nået et vendepunkt, hvor det giver mening at forsøge sig med AI.

Eksempelvis er fejlraten i billedgenkendelse gået fra 30 procent i 2010 for de bedste systemers vedkommende til under 5, hvilket er bedre, end hvad den menneskelige hjerne mestrer.

Men machine learning er ikke forstandigt, det ser bare ud, som om det er det, sagde han og understregede, at maskinerne dermed så absolut ikke kan tænke selv:

»There is no intelligence in artificial intelligence,« sagde Tom Austin og understregede altså, at AI - i hvert fald foreløbig - alene er et supplement til mennesker.

Alligevel er mulighederne stigende.

Ud over billedanalyse f.eks. til brug for bedre diagnosticering på hospitaler nævnte Gartner AI-understøttet kundeservice med chatbots, tale til tekst-løsninger, bedre forudsigelse af vedligehold, f.eks. hvornår flymotorer skal til service og AI-understøttet optimering af komplicerede systemer som vindmølleparker.

Alt sammen er eksempler på AI-løsninger, der fodres med data og således bliver stadigt bedre til analyse og forudsigelser.

Men – understreger Tom Austin – de modeller, der anvendes til AI i dag, er nogle helt andre end dem for få år siden. Der er altså tale om, at tidligere AI-teknologi forældes.

Og det er en vigtig pointe i forhold til, hvor tæt man knytter sig til én leverandør. Alle de store it-leverandører har AI-teknologi, som performer bedre end mennesker. Her blev nævnt IBM's Watson, Googles Tensorflow/SyntaxNet, Microsoft Cortana, SAP's Leonardo, Amazon Machine Learning og Alexa.

Men ingen af dem er ledende på alle områder. Derfor er det vigtigt ikke at ende i en fastlåst situation.

»Teknologien ændrer sig så hurtigt, at man bør planlægge efter short time to value. Og vær sikker på, at du kan skifte fra en leverandør til en anden. Undlad altså at overlade ejerskabet over dine data til en leverandør,« sagde han.

Det gode råd er: Efterspørg applikationer, der kan opfylde et bestemt behov.

»Og man behøver ikke være den første på ens forretningsområde. Det er helt o.k. at være fast follower,« tilføjede han.

Anbefalingen fra Gartner er også, at man ikke bygger sine applikationer selv – men sikrer, at man har de kompetencer inhouse, der skal til for at hjælpe udviklerne med at få den rette forretningsværdi ud af nye løsninger.

Gartner understregede i øvrigt, at succes med AI-løsninger kræver, at programmører teamer op med akademikerne i data science.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere