Gammelt SAP-system fik nyt liv med in-memory hos Nordea

4. juli 2013 kl. 06:294
Fra timer til sekunder. Et nyt SAP Hana-system til at holde øje med økonomien og de finansielle produkter har givet Nordea Liv & Pension nye muligheder for at styre forretningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad vil det betyde for vores økonomi, hvis der bliver ændret lidt ved livrenten på en pension? Den slags spørgsmål stiller man sig selv hele tiden hos Nordea Liv & Pension, og tidligere tog det mange timer at få regnet ud. Nu sker det på sekunder, fordi alle nødvendige data nu er gemt i lynhurtig hukommelse, i stedet for på snurrende diske - også kendt som in-memory computing.

»Før skulle de vente timer på den regnskabsmæssige analyse af ændringer i deres forsikringsinformation. Nu kan de se de regnskabsmæssige impacts med det samme,« forklarer David Colgan, konsulentchef hos Accenture, som har stået for projektet.

Nordea Liv & Pension har i forvejen et ældre SAP-økonomisystem fra 2003, som ikke var blevet udnyttet særlig optimalt. Med et SAP-system i huset i forvejen skete opgraderingen derfor med brug af blandt andet SAP’s Hana-produkt, som er en færdig pakkeløsning med hardware og software. Men hvor SAP-produkter tidligere var kendt for mest at kunne hente data fra hinanden, er der sket noget på den front, siger David Colgan.

»Vi er kommet væk fra den verden, hvor SAP-systemer helst skulle have SAP-data. Det var en udfordring for SAP før i tiden, i hvert fald i 90’erne og 00’erne, men nu kan de to typer data bruges sammen uden problemer. Det har fungeret bedre, end vi forventede,« forklarer han til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Nordea-selskabet er det således en blanding af SAP-regnskabstal og strukturerede data fra andre systemer, og det har været ganske problemfrit at blande.

Giver ro at kende alle tallene

Med de nu langt hurtigere rapporter kan Nordea Liv & Pension nu afprøve en masse forskellige scenarier, før man tager en beslutning, ligesom ledelsen har fået et værktøj til hele tiden at kunne se, hvordan hele forretningen hænger sammen. Det er første gang i Norden, at SAP Hana bliver brugt på den måde, og et af de første ti projekter på verdensplan, hvor man har valgt den sammensætning, fortæller konsulentchefen.

Som pensions- og forsikringsselskab er der mange krav til revision og gennemsigtighed, og den opgave er også blevet langt lettere.

»Hvis de får besøg af Finanstilsynet, som jo har kontrolbesøg hos alle finansselskaber, kan de med det samme få tallene frem. Og de ved i forvejen, at de har det rigtige billede af situationen, så det giver en helt anden ro,« siger David Colgan

I den branche kan finansmarkederne ændre sig hurtigt, og derfor har det betydning, at man nu kan lave analyser løbende, forklarer han.

SAP Hana-teknologien er taget i brug af flere, store danske virksomheder, og mange andre går nu og overvejer eller planlægger at skifte til in-memory-beregninger.

»Vi kan se, at vores danske kunder er på forkant, sammenlignet med andre lande. De går allerede og taler om konkrete use-cases. Jeg tror, at vi vil se en bølge af store projekter til efteråret og i slutningen af året. Selvfølgeligt mest hos dem, der bruger SAP-systemer i forvejen,« vurderer David Colgan.

Nordea Liv & Pension har 500 medarbejdere og 330.000 kunder, hvilket gør firmaet til et af de tre største pensionsselskaber i Danmark.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. juli 2013 kl. 12:07

Hvor den centrale del selvfølgelig er databaserne. Databaserne kan så hives ind i en in-memory model (men kan så sandelig også ligge traditionelt) hvor der så kan arbejdes med nogle markant kortere svartider til følge - eksempelvis sidst på måneden når alle der har et chef-skilt skal trække statistikker om de er med eller mod på måneden! :) (det de fleste kender som "business-intelligence" hvis man snakker med folk i virksomhederne. Sap består så også af en hulens masse applikationer som kan alt muligt. Man kan jo så stille sig spm om ikke de bare kunne købe en hylde med SSD'ere i, og det kunne de sikkert godt. Nu har SAP så bygget den her struktur hvor du clustrer servere i stor stil og får en fælles memorypool - så har du både regnekraft og data lige ved hånden.

Det undrer mig så til gengæld noget at David Colgan påstår at HANA er en pakkeløsning indeholdende både HW og SW - det har jeg ikke set før - han mener sikkert han har solgt den som en pakkeløsning. Der er forskellige producenter der har certificeret hw til at køre en HANA, blandt andre Dell og Cisco, hvor Cisco nok ligger lidt i den lune del af svinget med den måde de laver HW på. (de kører stateless computing, så der skal ikke købes nær så mange licenser på en cisco-løsning som der skal på en DELL, HP,IBM etc.)

1
4. juli 2013 kl. 10:36

...men nu kan de to typer data bruges sammen uden problemer...

Det er lidt uklart hvad der er udover SAP.

2
4. juli 2013 kl. 10:40

Jeg gik ud fra der mentes "ikke-SAP" som den anden type :)

3
4. juli 2013 kl. 11:26

Også her, men der står ikke noget om hvad de rent faktisk bruger, eller at de overhovedet bruger noget andet, før den sætning.