Gamle Kindles bliver skåret af nettet

30. juli 2021 kl. 10:2214
Kindle Amazon
Illustration: Amazon.
Når 2G og 3G forsvinder, kommer det til at gå ud over gamle e-bogslæsere, der ikke længere kan gå på nettet og hente nye bøger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Gamle versioner af Amazons e-bogslæser Kindle vil snart miste evnen til at gå på nettet og hente nye bøger.

Det skriver BBC.

Det skyldes, at 2G- og 3G-net mange steder udgår, specielt i USA, og mange af de ældre Kindle-versioner er afhængige af den gamle teknologi. Også i Danmark er man begyndt at udfase 3G, som forsvinder helt ved udgangen af 2022.

Første og anden generation af Kindle kan ikke bruge wifi, men er afhængige af 2G og 3G, og derfor vil de være helt afskåret fra nettet. For andre ældre modeller bliver wifi den eneste mulighed for at gå på nettet og hente nye bøger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af de ramte enheder blev først udgivet i 2016 og har generelt været dyrere, end dem der kun kan bruge wifi. Til gengæld koster dataforbruget intet for forbrugeren, det betaler Amazon, men den gode forsvinder nu, hvor 2G og 3G udgår.

Det kommer også til at ramme andre enheder som ældre mobiltelefoner, der kun bruger 3G.

Herunder er en liste med de Kindle-typer, der i fremtiden kun kan gå på nettet med wifi.

  • Kindle Keyboard (tredje generation)
  • Kindle Touch (fjerde generation)
  • Kindle Paperwhite (femte, sjette og syvende generation)
  • Kindle Voyage (syvende generation)
  • Kindle Oasis (ottende generation)
14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
1. august 2021 kl. 13:52

Selvom Amazon generelt har opført sig mindre imponerende, med deres planlagte forældelse af tidligere Kindels, så er det svært at bebrejde Amazon for, at andre firmaer ikke længere vil tilbyde en service, som flere udgaver af Amazon Kindle er afhængig af.

Helt enig. Jeg har en Amazon Kindle 3G fra 2009 ... jeg troede den var død og købte en ny for en måned siden. Jeg fik dog liv i den igen selvom batteriet ikke holder helt så længe. Jeg har meget få devices der har holdt i 12 år. At batteriet stadigvæk kan bruges overhovedet er fantastisk ...

12
31. juli 2021 kl. 23:41

Jeg måtte til stor fortrydelse (for mig selv) erstatte min første tablet, da Ereolen (som er gratis og udbydes af landet biblioteker) opdaterede operativsystem . Det kunne den tablet ikke!

Jeg fik så en anden (og bedre) tablet, men jeg HADER den der, brug og smid væk mentalitet, som man får trukket ned over hovedet, om det så er skærme (usmart tv), dimser og andet, der burde kunne holde mere end de 2 år, garantien lover.

JEG skal skaffe mig af med skidtet, det er en omkostning for mig- oveni, dimserne ikke er billige/miljøaftrykket. Nu passer jeg på mine ting, de får altid en pæn "frakke" (etui), og jeg går ikke og spilder på/taber dem. Men det hjælper jo ikke, hvis de ikke kan opdateres.

Mvh Tine

11
31. juli 2021 kl. 22:00

Nettet flyder i disse dage med artikler om, at Amazon Kindle holder op med at virke, når der slukkes for 3g netværket rundt omkring i verden.

Selvom Amazon generelt har opført sig mindre imponerende, med deres planlagte forældelse af tidligere Kindels, så er det svært at bebrejde Amazon for, at andre firmaer ikke længere vil tilbyde en service, som flere udgaver af Amazon Kindle er afhængig af.

Dette er et generelt problem i hele industrien og burde virkelig sætte brugen af internet forbundet enheder i et perspektiv af forbrugerisme. Selv hvis leverandøren gerne vil understøtte enhederne (hvilket de ofte ikke vil), så kan den generelle udvikling, sætte produkter ud af spil, der stadig virker.

Som forbruger er det svært at gennemskue, hvor længe de enheder køber virker, selv hvis de købes af virksomheder der er gode til at holde deres produkter understøttet.

Produkternes pris bliver meget svær at gennemskue. Selv dem som har gjort alt ved de kan, for at gøre deres produkter åbne kan blive forældet eller dyre på uforudsigelige tidspunkter...

Ifttt er et grimt eksempel på, at virksomheder der prøver at gøre det rigtige, ved at understøtte en gratis platform på tværs af leverandør, pludselig gør det forkerte, ved at en 3. part ændre deres forretningsmodel. Iftt's pludselige ændring af prise model, gjorde en masse produkter ubrugelige...

10
31. juli 2021 kl. 21:38

var der ikke de store kvaler, da man efterhånden gik bort fra at bruge gotisk skrift (fraktur, textur, swabacher) til de (sjovt nok) ældre antikvaskrifter. Folk kunne da bare læse begge slags skrift. I dag er der mange, der kun kan læse fraktur, hvis det handler om øl og vold. Men det er ikke umuligt at lære.

Den teknologiske udvikling inden for e-bøger svarer til den kinesiske kejser, der forsøgte at udrydde bøger, ødelæggelsen af biblioteket i Alexandria og en kedelig korporals fikse ideer. Altså bortset fra at bøgerne ikke bliver forbudt eller udslettet, de er bare ikke til at få fat i længere.

Jeg er egentlig forbløffet over, hvor meget der i min levetid er blevet utilgængeligt. 78'ere, grammofonplader generelt, bånd, kasettebånd, VCR, radio (altså der er lidt tilbage, men den teknologiske udvikling har fyldt "æteren" med støj). CD og DVD er stærkt på vej ud. Biblioteker renser ud eller bliver nedlagt. Aviser lukker (med kraftig hjælp). Blade udkommer sjældent (de er også rasende dyre at sende ud). Bøger er ikke noget, man har. Formodentlig er der et marked for tomme bind en tid endnu.

Og nu vakler e-bøgerne så. Folk gider vel ikke blive ved med at købe nye readers, når de kan få 100+ som lydbog.

De klassiske sprog på universiteterne har det heller ikke godt - folk skal lære javascript i stedet.

Hvis der stadig findes en menneskelig civilisation om 800 år, vil vores nutid måskle hedde The Dark Ages.

7
31. juli 2021 kl. 01:36

Amazon lavede en opdatering, der fjernede min mulighed for at gå på nettet.

Som jeg husker det, sendte Amazon en del emails ud omkring, at man skulle huske at opdatere inden en specifik dato, ellers ville man miste forbindelsen til Amazons services. Jeg kan ikke huske, om det var et rodcertifikat, eller hvad det skyldtes. Og du kan stadig opdatere, hvis du gør det over usb. Mig bekendt har Amazon aldrig udsendt en opdatering, der deaktiverer WiFi/2G/3G-forbindelsen i Kindle. Jeg er dog stødt på en Kindle 2. gen., som havde problemer med at forbinde til et mixed WPA/WPA2 netværk, og foretrak WEP eller ren WPA. Sådan er det jo med gammelt hardware og software - det bliver bare naturligt forældet på et tidspunkt. Det sagt, så har Amazon stadig ikke udfaset support for selv de ældste generationer af Kindle.

Jeg har selv en af de nyere Kindles med 3G, og jeg fortryder det bittert, at jeg betalte ekstra for det. I starten var 3G ikke fuldt understøttet i DK, og man kunne ganske vist komme ind på Amazon Store, men når man ville købe noget, blev jeg bedt om at forbinde til WiFi, trods fuldt signal. Det er blevet bedre, og det er flere år siden, at jeg har oplevet det i DK - men det sker stadig i udlandet. Så i praksis giver jeg ikke særlig meget for 3G-forbindelsen, som den er nu. Det vil få nul effekt, at jeg fremadrettet kun kan anvende WiFi.

4
30. juli 2021 kl. 12:33

Telia og Telenor er startet med at udfase 3G mens TDC venter med det til udgangen af 2022. Ingen af de 3 selskaber har meddelt nogen slutdato for 2G. Der er simpelhen for meget alarmudstyr og ligende der er i drift.

3
30. juli 2021 kl. 11:58

Det er jo ikke nyt at der findes nyere netværk end 2G og 3G, dog er det noget pis hvis virksomhederne går ind og påviker enheden via en softwareopdatering, det har Apple jo også gjort, men jeg er da glad for jeg ikke bruger penge på Amazon heller. Man kan jo overveje en Raspberry pi + touch skærm, om ikke andet er der wifi og fremadrettet mulighed for at opgradere billigt. Så ved jeg godt man måsk skal finde en der kan hjælpe, men dem findes der også mange af :-)

2
30. juli 2021 kl. 11:31

En ting er firma som Amazon og Sonos der simpelthen sætter sine enheder ud af spil for at få os til at købe nyt. Noget andet er systemleverandører (og myndighederne der tillader det) som stopper kommunikationsstandarder (som 2G/3G), eller som Microsoft der sletter drivere til ældre PC udstyr som eksempelvis IrDA læsere. MS har simpelthen fjernet stacken i Windows 10. Det har vidtrækkende konsekvenser for os forbrugere som ikke længere kan bruge vores elektronik der er afhængige af "forældede" standarder. Det er ikke blot umoralsk, det er regelret svineri i en verden med begrensede ressourcer, hvor vi skal reducere vores forbrug. I stedet bliver vi tvunget af magtfulde firma og myndigheder der lader sig trække med på karusellen, til at købe nyt elektronik hvert 2. eller 3. år.

Det var så dagens galle :-)

1
30. juli 2021 kl. 11:04

Jeg har en kindle der blev sat ud af kraft for adskellige år siden. Amazon lavede en opdatering der fjernede min mulighed for at gå på nettet. Det eneste de kunne tilbyde for at kompensere var en 35% rabat på købet af en ny kindle. Min kindle virkede iøvrigt fint så jeg kunne downloade på min computer og derfra lægge den over på kindle. Siden har jeg forladt Kindle som er en ganske fortrindelig eboglæser men jeg ønsker bare ikke at understøtte denne umoralske opførsel som mange firmaer efterhånden indfører med software opdateringer der ødelægger produktet, så de kan tvinge en til at købe en ny version.