»I dag er der måske større lydhørhed for, at selv gamle it-systemer med fordel kan revitaliseres gennem modernisering frem for hele tiden at bygge nyt. Det er i hvert fald det, jeg selv oplever, og som jeg gerne vil slå et slag for,« lyder det fra Peter Greifenstein, chefarkitekt i Rigspolitiet, da Version2 kontakter ham for at høre hans bud på valget mellem modernisering af ældre systemer kontra nyudvikling.
Han uddyber:
»Vi skal som offentlig instans altid levere det billigste og det bedste. Man kan spare penge på livstidsforlængelse af eksisterende systemer,« siger Peter Greifenstein.
Læren fra Polsag
Peter Greifenstein har været i Rigspolitiet siden maj 2007, et par år efter de indledende forhandlinger om udvikling af Polsag var begyndt.
Der er skrevet et hav af artikler om Polsag, som er en af de største it-skandaler, ligesom Rigsrevisionen har undersøgt skandalen, og professor Søren Lauesen fra IT-Universitetet har beskrevet Polsag-projektet i sin gennemgang af offentlige it-skandaler.
Polsag-systemet skulle afløse det gamle Polsas-system, men efter et samlet projektforløb på knap 10 år og omkostninger på over en halv milliard kroner blev systemet stoppet. Version2 ser i en række artikler nærmere på modernisering kontra nyudvikling af it-systemer. Læs evt. oversigtsartiklen og giv gerne dit besyv med i kommentarerne eller kontakt redaktionen, hvis du har erfaringer og kommentarer, som du gerne vil dele med Version2-læserne - eventuelt anonymt.Modernisering kontra nyudvikling
Det er en kompleks problemstilling hvor en række faktorer har indflydelse på, hvilket valg der er det 'rigtige'.
»Polsag var et projekt, som havde mange problemer, men det var også et eksempel på, at det ikke altid giver mening at kaste sig ud i nyudvikling,« siger Peter Greifenstein.
Han peger også på et andet problem, som mange it-professionelle formentlig har stiftet bekendtskab med: Standardsystemer kan ikke altid bare lige tilpasses en organisations behov – og slet ikke, når organisationen har vænnet sig til et system, som over mange år er blevet skræddersyet til organisationen.
»Konsulenter havde anbefalet nyudvikling uden at se på kompleksiteten i Polsas. Et af problemerne var, at konsulenterne undervurderede Polsas og troede, det kunne erstattes med et standardsystem. I realiteten var Polsas 10 pct. standardsystem og 90 pct. fagsystem,« siger Peter Greifenstein.
Polsas fundament for nye systemer
Det endte med, at Politiet beholdt det gamle Polsas-system, og i dag er det fundamentet for mange andre nyere systemer.
»Polsas er vores basis, grundsystemet for vores sager. Der er så et hav af overbygninger, som bygges oven på Polsas,« siger Peter Greifenstein.
Polsas bygger på en Oracle-platform med anvendelse af blandt andet en gammel version af Oracle Forms som brugergrænseflade.
»Det er gamle brugergrænseflader, men de kan erstattes med andre brugergrænseflader, der bygger oven på Polsas-funktionaliteten,« siger Peter Greifenstein.
Og det er da også en fremgangsmåde, som Politiet har benyttet sig af, efter Polsag-projektet blev lukket ned.
Billigt at skifte brugergrænseflade ud
Peter Greifenstein fremhæver blandt andet Politiets egenudviklede apps.
»Vi fik Digitaliseringsprisen for vores søgeapp, der samler adgangen til en række datakilder i den enkelte betjents smartphone. Betjentene kan søge på pas, personer og biler i appen på stedet, så de slipper for at ringe til stationen. Det var billigt at lave, da det er de gamle systemer, der ligger nedenunder, som leverer funktionaliteten. Vi skal prøve at bruge, hvad vi har. Vi ser på, hvordan vi kan gøre data, vi har i dag, tilgængelige via snitflader og brugergrænseflader, der fungerer bedre for brugerne,« forklarer Peter Greifenstein.
Gamle systemer
Rigspolitiet har et hav af gamle legacy-systemer, så der er nok at tage fat på.
Selvom Polsag ikke var en nyudviklingssucces, og Peter Greifenstein generelt hellere vil modernisere, så vil han ikke afvise, at det nogle gange kan give mening at starte forfra.
»I stedet for bare bevidstløst at smide ud bør man undersøge, om systemerne kan genbruges. Den tekniske gæld kan dog være så stor, at man ikke kan gøre noget ved det. Det kan være gammel teknologi, der gør det svært at få det vedligeholdt om 20 år, eksempelvis mainframe-teknologi,« siger han.
Det kan også være, at et system er designet så uhensigtsmæssigt, at det er svært at tilpasse til ændrede krav. Hvis det er inden for et område, hvor der kommer mange lovgivningsmæssige ændringer, og systemet ikke kan tilpasses, så kan det være nødvendigt at nyudvikle.
Agil udvikling
Det er vigtigt for Peter Greifenstein at kunne agere agilt, og i Rigspolitiet, der i dag har omkring 100 udviklere, projektledere, testere og andre involveret i systemudvikling, lægges der også vægt på en agil tilgang.
»I vores interne udvikling anvender vi agil udvikling med en tæt dialog med kunden om, hvilke arbejdssituationer der skal understøttes. Det er bedre med agile forløb, hvor man løbende tester, at leverandøren og kunden forstår hinanden,« siger Peter Greifenstein.
Den vigtige dokumentation
Selvom fungerende kode vægtes højere end omfattende dokumentation ifølge det agile manifest, så er dokumentation stadigvæk en vigtig ting hos Rigspolitiet.
»Dokumentation er bestemt noget, vi tager alvorligt. Dokumentation er en investering, ikke en omkostning. Dokumentation er et krav hele vejen igennem. Det gælder kode, men også forretningsgange og processer. Det gode ved at være intern leverandør er, at vi er meget opsatte på, at systemet kan vedligeholdes. Og det kræver god dokumentation,« siger Peter Greifenstein, der sammenfatter udviklingen på følgende måde:
»Dansk politi har været gennem en kæmperejse de seneste 10-15 år. Fra at have ingen it-arkitekter og næsten ingen it-folk internt med en meget konsulentdrevet udvikling, hvor eksterne it-folk udviklede systemerne, har vi nu hevet meget hjem igen.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.