Danskudviklet software hjælper Game of Thrones og HBO op på danske tv-skærme

Programmører hos den danske afdeling af Qbrick har udviklet den afspiller og kopisikring, som HBO vil bruge til at åbne sin nye nordiske streaming-forretning.

Tv-serier som Game of Thrones, True Blood og Boardwalk Empire kommer til oktober til Danmark gennem tv-selskabet HBO's nye nordiske datterselskab. Og både nye og gamle afsnit bliver tilgængelige som streaming, men ikke på HBO's amerikanske platform, men derimod på en nordiskudviklet platform.

Teknikken bag HBO Nordics streaming-tjeneste skal nemlig leveres af firmaet Qbrick, som HBO har valgt, fordi én af medejerne i HBO Nordic i forvejen havde et samarbejde med Qbrick om streaming af ishockey og fodbold i Finland.

Og Qbricks danske afdeling vil komme til at levere en vigtig del af teknikken bag HBO's nye tjeneste.

»Det er vores programmører, som sidder her i Danmark, der har udviklet vores afspiller. Vi har også udviklet DRM-løsningen og implementeret krypteringen, og det er også vores distributionsnetværk, der bliver brugt,« siger vicedirektør Mads Kaysen fra Qbricks kontor i Danmark til Version2.

DRM-krypteringen eller kopisikringen er baseret på Googles Widevine, som understøttes af en række producenter af tv og set top-bokse.

Den nordiske lancering er ifølge HBO en ny satsning, hvor HBO på det amerikanske marked hidtil har krævet, at man skulle abonnere på kabeltv-pakken fra HBO for at tilgå indholdet via web eller mobiltelefon. I den nye nordiske model kan man for cirka 10 euro om måneden få fuld adgang til HBO's katalog - uden man nødvendigvis behøver kabeltv.

Ifølge HBO vil selskabet tilbyde nye afsnit af tv-serier én eller to dage efter, de har været sendt på HBO-kanalen i USA.

»Der sker sindssygt meget på det her område lige for tiden. Der er stort potentiale i at konvertere illegale brugere til legale kunder,« siger Mads Kaysen.

Ud over HBO har også amerikanske Netflix annonceret, at det vil åbne en tjeneste i Danmark med streaming af film.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#8 Thomas Jensen

None taken :)

Mange af de enheder der er understøttet på Widevines side er jo netop linux baseret bokse, så det er jo allerede udviklet, vi mangler det bare på desktop linux.

Jeg vil bare SÅ gerne have det integreret i min MythTV box, så jeg kan have det hele samlet ét sted.

 • 3
 • 0
#11 Thomas Due

Hmm.. så vidt jeg husker så er en af grundene til at Steam (spil) og Voddler (film) ikke understøtter Linux at license bestemmelser. De MÅ simpelthen ikke understøtte Linux. Det er jo muligt at det samme gør sig gældende her?

Du og jeg kan godt blive enige om at det er fuldstændigt galematias, men det er desværre ikke os der laver reglerne.

 • 0
 • 1
#14 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hmm.. så vidt jeg husker så er en af grundene til at Steam (spil) og Voddler (film) ikke understøtter Linux at license bestemmelser. De MÅ simpelthen ikke understøtte Linux.

Øh - er det ikke mere, at klienten med DRM'en ikke må kan være OSS? Sådan er det så vidt jeg husker også for PlayReady. Mig bekendt er der ikke noget i vejen for at lave en kommerciel, closed source klient til Linux.

 • 2
 • 3
#15 Thomas Jensen

Øh - er det ikke mere, at klienten med DRM'en ikke må kan være OSS? Sådan er det så vidt jeg husker også for PlayReady. Mig bekendt er der ikke noget i vejen for at lave en kommerciel, closed source klient til Linux.

Hmmm, måske en idé til et nyt projekt på kickstarter? Så finder man vel ud af om der er et marked eller folk bare vil stå i et hjørne med korslagte arme, rynke på næsen og fnyse af at det ikke bliver OSS :)

 • 0
 • 0
#16 Esben Madsen

Øh - er det ikke mere, at klienten med DRM'en ikke må kan være OSS? Sådan er det så vidt jeg husker også for PlayReady. Mig bekendt er der ikke noget i vejen for at lave en kommerciel, closed source klient til Linux.

Fuldstændig korrekt - og det er så det vi brokker os over at der ikke er nogen der gør... når de nu ikke har nogle problemer med at lave det til alt muligt andet linuxbaseret, så virker det ærligt talt tåbeligt ikke lige at lave en "ren" linuxklient også... Selvfølgelig er der fanatikere som RMS der aldrig vil røre det med en ildtang hvis ikke det er OSS, men vi er mange der bare bruger linux fordi det er mere behageligt (for os) at arbejde i... og så længe der ikke er nogle der vil give os en ærlig chance for at betale for streaming, spil osv., så slipper vi ikke af med det der ry om at linuxbrugere bare er en gang gratister der ikke gider betale for noget...

 • 2
 • 0
#17 Jesper Lund Stocholm Blogger

Man kan jo sige det samme om Windows phone, men der vil i vel også gerne have en klient ?

Man kan jo også vende det om og sige, at hvis ingen skulle være interesserede i en telefon med en markedsandel på 2-3% hvorfor fanden skulle nogen så være interesserede i et desktop-OS, der på en god dag har 1% af markedet?

Derudover er jeg ret ligeglad med om der er en klient til WinPhone - hvis nogen synes det er en forretningsmæssig god idé, så kommer der nok en klient til den. Lige præcist dette er ikke noget, der vil påvirke min beslutning om at købe den ene eller den anden telefon.

 • 1
 • 7
#18 Rasmus Rask

No offense - men det kunne jo være, at man var godt tilfreds med at ramme 99% af markedet med understøttelse af Windows og MacOSX.

99% af hvilket marked? Jeg har en idé om at du tænker på PC-markedet isoleret, og ikke f.eks. settops som Apple TV, WD TV Live osv.

Jeg er personligt meget lidt interesseret i at se film/serier på PC, tablets eller smartphones. Men jeg ville meget gerne kunne se HBO via min WD TV Live, "Smart"/internet-funktionen i min Sony BluRay-afspiller eller kommende TV.

 • 1
 • 1
#19 Jesper Lund Stocholm Blogger
 • 0
 • 4
#21 Thomas Jensen

Har lige surfet lidt rundt på Widevines side og faldt over følgende krav, under deres certificeringskurser:

 1. Experience with OS (Redhat Linux)

Our only supported OS is Redhat, therefore, all students are expected to have an intermediate knowledge of Redhat commands to complete the lab.

hmmm.....nogen gemmer på noget de ikke vil ud med :)

 • 1
 • 0
#25 Martin Kofoed

Personligt håber jeg lidt, at mobilmarkedet deler sig mellem omkring 1.200 (ettusindetohundrede) fabrikater og mærker.

Det vil nemlig tvinge hele app-cirkuset til at standardisere, generalisere og ensrette til glæde for ejere af smartphone uanset mærke. Hvad filan nytter det at have Å^2 standarder til at gøre basalt set det samme? Det lærte vi (inkl. Thorborg) på web for næsten 10 år siden.

 • 0
 • 0
#27 Jakob Damkjær

På andre platforme er det vel lidt ligegyldigt om det er på TV boksen eller computeren... Og selv om man kunne porte android versionen til Linux skulle man vel også liiige hacke drm nøglerne...

Ps! For et firma der har lukreret så meget på ophavsrettighedbeskyttet materiale uden at betale for det (ie. Youtube) er det da lidt kosmisk humor at de nu har en DRM platform ;)

 • 0
 • 2
#28 Michael Nielsen

Fordi hvis ingen andre vil, så vil jeg da gerne lave en kommercielt closed source afspiller til linux, markedet er stort nok til at jeg kan leve af det hvis jeg fik 10dkk/året per licens.

Men DRM må simplehen ikke implementeres på en open source platform, fordi de tror at det gø DRM'en nemmere at hacke... DRM koden er lavet til KUN at supportere Windows og Apple IOS.

 • 1
 • 0
#30 Flemming Hansen

Hvor mange ressourcer bruges der mon på at udvikle kopibeskyttelse - noget der alligevel ikke har den store effekt. Når først indholdet bliver fornuftigt tilgængeligt til streaming gennem abonnement, så tror jeg sådan set ikke der er ret mange der gider piratkopiere det. Det bliver jo ikke kun gjort fordi folk er nærrige, men også fordi det simpelthen ikke er tilgængeligt på anden måde.

Spar de mange penge på udvikling af kopibeskyttelse der kun er til besvær for dem der alligevel ikke vil piratkopiere, og brug pengene på noget der kommer brugerne til gode :-)

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere