Gadget-kalenderen: Slip for batterier med trådløst solcelle-tastatur

3. december: Døde batterier er roden til mange frustrationer over trådløst tilbehør, men nu kan man slippe for at rode i skuffen efter friske AAA'er og i stedet tænde lyset eller trække gardinerne fra.

Lige i disse dage kan et tastatur, der kører på solceller måske virke som en rigtig dårlig idé, hvis man gerne vil kunne logge på sin pc før klokken 9 om morgenen. Men Logitech lover, at dets nye batterifri trådløse tastatur også fungerer i kunstig belysning.

Trådløse tastaturer fjerner et kabel fra skrivebordet, og kan også være nyttigt, hvis man sætter sig i sofaen med pc'en sluttet til tv'et.

Men har man prøvet et trådløst tastatur, så har man også prøvet langsomme reaktionstider eller mistede tastaturtryk, når batteriet er kører på den sidste saft. Det har de formentligt også prøvet hos Logitech og har derfor lavet et nyt trådløst tastatur med solceller.

Logitech Wireless Solar Keyboard K750 bruger Logitechs universalmodtager, så man kan kombinere det med en Logitech-mus, der også understøtter Logitechs Unifying-modtager. Logitech har dog endnu ikke lavet en mus, der kører på solceller i stedet for batteri.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Deleted User

Fed idé, Men hvorfor ikke bare lave så man kan plugge en USB ledning i den? Altså hvis jeg skal tænde en lampe for at brødføde den, så tror jeg nu alligevel at det vil skåne miljøet mere bare at kunne plugge den i computeren og trække strømmen derfra. Eller har jeg en forkert opfattelse?

 • 0
 • 0
Mikkel Nielsen

Problemet med at kable diverse aggregater er typisk, at det har en negativ indvirkning på evnen til at være trådløs. Altså endnu et eksempel på dilemmaet "mobilitet versus miljø", som også omfatter sportsvognen og måneraketten.

 • 0
 • 0
Jens Madsen

er ikke nødvendigt, for at drive et solcelletastatur. Der overføres ganske få bits per sekund. Og det koster stort set ingen strøm. Hellerikke scanning af tastaturet koster strøm - man behøver at udføre et scan, når der trykkes/slippes en tast. Et tastatur, eller fjernbetjening, behøver kun at bruge ganske få mikroampere. Når der sendes en bit, bruges ca. 3-5mA, der tager under 1/10.000 af et sekund. Det bliver et strømforbrug på ca. 15-30 microampere når tastaturet bruges, ved 10 tasttryk og tastslip per sekund, hvis data kodes godt. Vil man have et lavt strømforbrug, må man dog udskifte indikatorerne med LCD, da LED's har et lidt højt forbrug, og ses dårligere i lys.

 • 0
 • 0
Lars Tørnes Hansen

Du glemte lige at tælle de 2 lysdioder med. De bruger en del strøm i forhold til alt det andet - selv hvis man bruger PWM med en høj strøm.

Derudover er det ret dyrt at slukke og tænde en Bluetooth sender hele tiden. Senderen skal derudover bruge lidt tid på at blive klar - den er ikke klar så snart man sætter strøm til senderen.

Endeligt ligner solcellerne tyndfilms solceller, som kan have en virkingsgrad der er så lav som kun 7%.

Jeg tror nu også de er lavet rigeligt store for at produktet har nok strøm - selv med lidt lys.

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Derudover er det ret dyrt at slukke og tænde en Bluetooth sender hele tiden. Senderen skal derudover bruge lidt tid på at blive klar - den er ikke klar så snart man sætter strøm til senderen.

Bluetooth er en rigtig strømsluger. Jeg tænkte ikke på, at tastaturet brugte bluetooth. Man burde opfinde en low-power udgave af bluetooth, hvis det ikke allerede er opfundet.

Det undrer mig lidt, at man ikke oprindeligt, tog energiforholdet med i overvejelserne, når der laves en standard som bluetooth. Det virker lidt som at der skal være muligt, at lave en forbedring. Egentligt, forstår jeg hellerikke, at nogen ikke bare laver "standarden" der kan alt det trådløse, og tilmed fungerer i kabler, og gør enhver anden standard overflødig - både lavenergistandarder, wifi, og standarder som DECT og GSM, DVB-T, DVB-C osv. Bare éen standard, der er komplet, og som der aldrigt skal laves om eller udvides, fordi den bare kan bevises er optimal til enhver form for dataoverførsel i luft, og på netværk.

 • 0
 • 0
Lars Tørnes Hansen

Som Henrik Pedersen rigtig har skrevet er det kommet en ny Bluetooth standard ud (4.0 i en lav effekt udgave): http://www.bluetooth.com/English/products/pages/bluetooth_low_energy_tec...

Der er også en Bluetooth 3.0 HS (High Speed), som kan flytte op til 100 Mbit/s: http://www.bluetooth.com/English/Technology/Works/Pages/Core_Specificati... (3.0 HS er ikke strømbesparende - den bruger en 802.11)

Ændringerne i standarderne tror jeg er kommet for at blive efter der bliver gjort nye opdagelser inkluderes de hvor det er relevant. Laveffekt udgaven er særdeles nyttig i elektronik der ikke er det de fleste vil forstå som en computer (læs indlejede systemer/embedded systems) især hvis den kan suge lidt gratis strøm fra et par billige tyndfilms solceller.

 • 0
 • 0
Henrik Pedersen

Lad mig i øvrigt tilføje.

De har også haft snakket om at bruge standarden til at udføre medicinale målinger over længere tid.

Det synes jeg personligt lyder rigtigt interessant. (Forestil jer at jeres insulinpumpe selv lige sendte data over til den bærbare når i gik forbi.)

 • 0
 • 0
Rune Juhl Jacobsen

Hvad er idéen med at sætte solceller i et tastatur? At vise at man er med på den nyeste nye mode-bølge, energi-rigtighed. Vil vædde på at solcellerne bidrager mere til forurening end et enkelt batteri om året de næste 2 år (eller hvor lang tid det nu holder).

Mht. Bluetooth, så er strømforbruget nu eftehånden ganske lavt. Derudover står der ikke, som Hr. Guldbæk også påpeger, at der er tale om Bluetooth. Min trådløse Logitech-mus har kørt 1½ år på et par AAA-batterier, og det er immervæk en optisk mus, ikke bare et tastatur.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere