Gadget-kalenderen: Macbook Air ? lille, hurtig og smuk

23. december: Apple har overgået sig selv med de nye Macbook Air-modeller, som lever op til alle krav om en fiks maskine på farten.

Da netbook-bølgen i slutningen af 2008 fik alle til at fare ud og købe en billig computer med en sløv Atom-processor, havde Steve Jobs kun hånlatter til overs for de maskiner, folk kom hjem med.

Nu har Apple så vist, hvordan man skal skrue en lille og yderst transportabel computer sammen, med de to nye Macbook Air-modeller, der blev lanceret i oktober.

Modellen med 11,6-tommerskærm vejer således kun 1,04 kilogram og har en batteritid på typisk seks timer ved normalt kontorbrug. Men selvom processoren ikke er nogen hurtigløber, en lavvolts Intel Core 2 Duo på enten 1,4 eller 1,6 gigahertz, har Apple fået computeren til at være ganske kvik ved at erstatte harddisken med flash-storage bygget sammen med bundkortet.

For eksempel tager den kun 15 sekunder at boote fra en koldstart, og opvågning fra standby tager nærmest kun et splitsekund. Ifølge Apple kan Macbook Air stå i en særligt strømbesparende standby i 30 dage på en batteriopladning.

Skærmen er trods den lille størrelse forsynet med en opløsning på 1366 x 768, og hele herligheden måler ikke mere end 17 millimeter det tykkeste sted. Der er ? modsat den tidligere Macbook Air ? også hele to USB-porte.

Maskinen er derudover et lille designvidunder, som kan få savlet til at flyde hos selv den mest rationelle it-nørd, som af princip hader Apples lukkede miljø og censurpolitikken i App Store og iTunes.

Men ? smukke ting kommer ikke gratis. Med 128 gigabyte flashdisk koster den lille model 8.999 kroner i Danmark, mens 13-tommer-versionen koster 9.999 med samme mængde lagerplads.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Herp Derp

Er det her en artikel eller en reklame? :)

"Steve Jobs [havde] kun hånlatter til overs for de maskiner, folk kom hjem med." Selvfølgelig. Det er sådan de får deres lige så arrogante fans til at købe deres i virkeligheden middelmådige produkter til vanvittig overpris.

"For eksempel tager den kun 15 sekunder at boote fra en koldstart" Hvis man ikke henter de 1,5 GB opdateringer til SL som sløver opstartstiden markant. Min ThinkPad R60 fra 2006 booter hurtigere i openSUSE end en spritny MacBook Air efter opdatering.

"Maskinen er derudover et lille designvidunder, som kan få savlet til at flyde hos selv den mest rationelle it-nørd" Hvis man kan lide kontraster og farver i det hele taget, er dette design meget uinspirerende, kedeligt og uniformeret ligesom alle deres andre maskiner. Og hvis man er en rationel it-nørd, ved man godt hvor fulde af løgn og fiduser Apple er.

"Smukke ting kommer ikke gratis" Nej, men de kommer dog en del smukkere og meget billigere end denne middelmådige pseudo-laptop.

Jeg hader vel at mærke ikke Apple af princip, men af erfaring. Jeg har selv købt en af deres PCer i 2008, og jeg har ikke haft Mac OS X på den det sidste 1½ år. De er pinligt simple produkter, som samtidig er næsten umulige at skille ad og opgradere. Aka ikke designet til folk, der ved hvad de laver.

 • 0
 • 0
#5 Anonym

Jeg hader vel at mærke ikke Apple af princip, men af erfaring. Jeg har selv købt en af deres PCer i 2008, og jeg har ikke haft Mac OS X på den det sidste 1½ år. De er pinligt simple produkter, som samtidig er næsten umulige at skille ad og opgradere. Aka ikke designet til folk, der ved hvad de laver.

Min version: Jeg elsker vel at mærke ikke Apple af princip, men af erfaring. Jeg har selv købt en af deres bærbare i 2008, og jeg har ikke haft andet end Mac OS på den siden. De er næsten pinligt produkter, som samtidig er næsten umulige at smadre og sjældent hardware opgraderinger. Aka designet til folk der fokusere på arbejdet og ikke vedligeholdelsen.

 • 0
 • 0
#6 Herp Derp

Ja ok, var ikke alt for flink der :)

Men de er dog ikke umulige at smadre. MacBook Pro 4,1 er notorisk for dens meget forgængelige hardware. Webcam'et i min døde eksempelvis efter 3 måneder (ikke bare kablet), og det optiske drev kan kun læse medier med 8x nu. Vel at mærke uden at jeg nogensinde har tabt den.

Jeg er egentlig ligeglad med hvad folk køber, det er deres egen sag. Denne artikel er bare rigtig dårlig journalistik, der mere ligner promovering.

Jeg havde forventet bedre af version2s redaktion, så jeg blev vist lidt bitter der.

 • 0
 • 0
#7 Lars Christoffersen

Næsten alle andre i verden, inkl. jeg selv, men altså undt. dig, syntes Apples design er uovertruffen. Det undrer mig hvorfor alle andre fabrikanter laver noget der ligner skrot, når det sammenlignes med Apples. Og med mindre du elsker at arbejde med et unødigt kompliceret bruger interface, så har jeg ikke set noget der overgår Apples, der forøvrigt var de første med en masse produceret PC med mus og windows. Det er muligt du nyder at side og skrive LaTeX i en terminal, men vi er nogen der er kommet videre. Du kan sikkert heller ikke lide biler med antiskid og ABS-bremser, men elsker den u-spolerede køreglæde i en Landrover :-) Artikeln rammer lige plet. Der findes ingen netbook der ser bedre ud!

 • 0
 • 0
#10 Michael Balle-Pedersen

Som titlen antyder, så er der tale om en serie af artikler der omtaler it relaterede gaveønsker. I første udgave fra 1. December stod der følgende

 1. december: Version2 tipper dig alle hverdage frem til jul om it-relaterede gadgets, du kan give eller ønske dig i julegave. Første tip er iPhone-handsken.

Pudsigt nok har de foregående artikler ikke fået nogen til at trække reklame-artikel kortet ;-)

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Som Michael Balle-Pedersen er inde på, er dette ikke en normal artikel eller test af et produkt. Det er sidste indslag i Version2's Gadget-kalender, som har kørt hele december, hvor redaktionen beskriver en stor eller lille gadget, vi godt selv kunne tænke os under juletræet.

Beklager hvis det ikke fremgik tydeligt nok.

Vi har i øvrigt skrevet begejstret om mange forskellige dimser i Gadgetkalenderen, men når det sker med Apples produkter, er tolerancen åbenbart lavere.

Til orientering er hverken jeg eller resten af V2-redaktionen frådende Apple-fanbois. Ingen af os bruger faktisk Mac, bortset fra én, som kører Linux på en efterhånden ældre Macbook. Og bortset fra én med iPhone 4, har vi alle valgt Android-telefoner.

Men derfor kan man jo godt stadig være begejstret for en gadget fra Apples hånd.

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#12 Morten Winther

Jeg tog chancen og købte den inden juleaften og (u)heldigvis fik jeg den ikke i julegave :-)

Den booter hurtigt, men det er i det hele taget ikke relevant da den stort set ikke bruger strøm i standby.

Jeg så to film i flyet på vej hjem fra Thailand i går og der var stadig strøm til at surfe i morges.

Kan anbefales som rejsebærbar, men hvis det kun er mail og surf vil jeg anbefale en iPad i stedet.

 • 0
 • 0
#14 Herp Derp

@Lars Christoffersen

Jeg kunne skrive en mindre kronik om, hvor meget der er enten direkte forkert eller på andre måder bare komplet latterligt i det indlæg. Du har sandsynligvis ikke forstået et ord af, hvad jeg skrev.

Apple har dig lige hvor de vil have dig, og med det niveau af religiøs uvidenhed kommer du nok til at forblive der. Du bliver snydt, min ven, på et niveau du angiveligt slet ikke begriber.

Og det er altså ikke bare meningsløs trolling, det baserer jeg på det faktum, at du ikke havde et eneste fornuftigt argument at byde på.

 • 0
 • 0
#15 Anonym

Jeg tror at det lars blev irriteret over var at du antyder at vi Apple brugere er dumme simple mennesker der bare smider om sig med tusindkrone sedler.

Jeg vælger Mac fordi at det er det der fungerer bedst for mig - det er der hvor jeg føler jeg har den største frihed til at lave de ting jeg vil med en computer, det er der hvor jeg føler at jeg får absolut mest for mine penge. Hvis jeg ser på mit Hardware forbrug, så er det klart dalet efter jeg har købt mac. Ja det er mere besværligt at skifte ud i komponenter (men ikke umuligt), ja der sidder ikke det nyeste vildeste og mest larmende grafikkort, men ved du hvad, det har jeg også opdaget slet ikke er nødvendigt, så set over tid koster Apple mig nogenlunde det samme som var jeg blevet på Windows (har altid kun brugt Linux som server os). Var jeg hardcore gamer, klart så er Mac OS slet ikke platformen, for der skal man jo helst smide 4000 om året for et nyt grafikkort.

For dig er det ved Linux (og fred være med det), for andre er det ved Windows at det rykker.

Det fede ved Apple er at de gang på gang presser konkurrenterne til at komme med bedre produkter (havde det ikke været for iPhone havde der nok ikke været en Android platform), så jeg ville ikke afskrive Apples betydning (heller ikke hvis man ikke kan li' deres produkter).

 • 0
 • 0
#16 Deleted User

Mit problem med Apple-brugere (intet sagt om produkterne) er at de konstant forherliger Apple og deres produkter. F.eks:

Det undrer mig hvorfor alle andre fabrikanter laver noget der ligner skrot, når det sammenlignes med Apples

Jeg synes heller ikke at Apple-produkter er specielt kønne. Jeg ville langt hellere have en maskine fra Dell's Adamo-serie, f.eks: http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2009/12/dell-adamo-xps.jpg http://www.productwiki.com/upload/images/dell_adamo_xps.jpg

Eller et andet eksempel:

havde det ikke været for iPhone havde der nok ikke været en Android platform

Igen misinformeret sludder. Udviklingen af Android begyndte lang tid før iphone blev udgivet (og vi ved alle hvor meget hemmelighedskræmmeri der var om den). Google købte endda firmaet Android lang tid før iphone, så Android's eksistens har intet med iphone at gøre.

 • 0
 • 0
#17 Jakob Damkjær

Kære hr Zapp,

"Jeg kunne skrive en mindre kronik om, hvor meget der er enten direkte forkert eller på andre måder bare komplet latterligt i det indlæg. Du har sandsynligvis ikke forstået et ord af, hvad jeg skrev."

bare fordi der er nogen der ikke deler din menig betyder det ikke at de ikke kan vælge det produkt som passer bedst til deres behov. Ville aldrig betvivle at linux er det bedste til dine behov.

"Apple har dig lige hvor de vil have dig, og med det niveau af religiøs uvidenhed kommer du nok til at forblive der. Du bliver snydt, min ven, på et niveau du angiveligt slet ikke begriber."

A) du er ikke hans ven for venner sviner ikke venner.

B) du er uenig med bla PCWorld UK som på deres top 5 liste over laptops og flere kategorier havde Apples computere. Ikke som Mac OS X computere men som Windows PCere.

C) Af de PCere i USA der sælges til over 1000$ er 9 ud af 10 fra Apple. Så for hver Alienware eller Extreme PC eller top konfigureret DELL, Levornor, Fujitsu Siemens der sælges sælges der 9 Macer.

D) Kom selv med dokumentation for at du kan levere en brand name PC med samme specs og konsistente høje build kvalitet til en markant biligere pris. (og her er det specs i detaljen). Ikke byg selv bambus men rigtige kvalitetstestede maskiner der er garanti på det komplette system og som har en salgs/service organisation i Danmark, som faktisk sælges i Danmark idag (ikke fremtids damp som ikke kan købes endnu, men som på papiret er totalt amazing).

NB! Du lyver mht dit webcam for hvis du havde et webcam/DVD der gik i sort efter 3 måneder så havde du indleveret din mac under garentien og fået det repereret gratis/fået en nu mac. Så pil af med dine løgne.

Når du køber mac får du samtidigt en rigtig god garenti ordning som du kan vælge at udvide til 3 år for et par håndøre (sidebemærkning: Humac brød Dansk lov ved at være nogen paphatte som dokumenteret af diverse TV programer men heldigvis kunne kunderne bare gå direkte til Apple Danmark og få løst deres problemer).

"Og det er altså ikke bare meningsløs trolling, det baserer jeg på det faktum, at du ikke havde et eneste fornuftigt argument at byde på."

Nej, han var bare uening med dig. Du har alt mulig ret til at være mere tilfreds med noget andet men fordi nogen ikke deler dit synspunkt så betyder det ikke at de er idioter af den grund.

Hvis du derimod kunne komme med et sammenhængende argument for at du har ret (der udspringer fra virkeligheden, du ved den de fleste mennesker lever i) så kan du underbygge at dem der er uenige med dig ikke opfatter verden korrekt. Så kom frisk kom med faktisk argumenter der er underbygget for at du har ret for ellers er det du skriver kun noget som du kan hævde gælder for dig personligt og dermed bør i den lidt større sammenhæng beskrives som en personlig fodnote.

Ha en dejlig dag /Jakob

PS! Til den der ønskede citation angående design

http://cooperhewitt.org/NDA/2007/award.asp?catID=pd&nameID=ive

John Ives National Design Award for hans arbejde hos Apple

Samt det hav af design priser som Apples designs har vundet og at Apple stadig er udstillet på MoMa i New York i deres nutidigt design afdeling. Som den eneste computer fabrikant, du ved et par meter ved siden af Dieter Rams Braun designs.

Så hvis du ikke kan li Apples design so be it. Der er ret mange andre der synes det er rigtig godt. Og hvis den største smiger er efterligning så er der rigtig mange af de designere der arbejder med industielt design der også mener det.

Selv reklamer har idag multitouch zooms swipes og rulle hjul scrolls alt noget som man kan spore tilbage den kulturelle indflydelse som iPhone har haft. Se efter dem og prøv at huske om de elementer eksisterede før iPhone...

 • 0
 • 0
#18 Michael Nielsen

Hej

Det er korrekt at Android er ældre end iOS men lang fra ældre end Mac OS X / NextStep som store dele af iOS jo bygger på.

Android er jo også en udspringer fra Danger. MS købte resterne af Danger og det blev til KIN.

Googles oprindelige ide med Android var som modspil til de dominerende spiller på markedet: RIM - Blackberry og MS - Windows Mobil, Nokia - Symbian. Dette er også tydeligt fra det preview de udsendte få måneder inden iPhone viste hvordan touch skal bruges:

http://www.googletutor.com/a-very-early-preview-of-android/

Man kan kun gætte på hvordan udviklerne i Google og andre måtte ændre hvem de kopierede, hvilket så tog ca 2år inden de havde et produkt.

mvh

 • 0
 • 0
#19 Nikolaj Brinch Jørgensen

Mit problem med Apple-brugere (intet sagt om produkterne) er at de konstant forherliger Apple og deres produkter. F.eks:

Tja de er galde for deres produkter, der er der vel intet i vejen med. De er knapt så slemme med at fordømme andre og deres valg, end f.eks. en del af de Linux brugere her på version2.

Jeg synes heller ikke at Apple-produkter er specielt kønne. Jeg ville langt hellere have en maskine fra Dell's Adamo-serie, f.eks:

Igen, det er en smags sag. Der er også folk som tror at Jack&Jones er lige så fedt/federe end Levi's/Diesel/Evisu osv. Det er det ikke, og der er en grund til at Apple får designpriser og Dell/ASUS/Acer osv. ikke gør. Skulle jeg have en WIndows maskine, ville det klart blive en Sony VAIO, for det er igen nogen der har tænkt sig om, der har lavet den (Dell er skrammel).

Igen misinformeret sludder. Udviklingen af Android begyndte lang tid før iphone blev udgivet (og vi ved alle hvor meget hemmelighedskræmmeri der var om den). Google købte endda firmaet Android lang tid før iphone, så Android's eksistens har intet med iphone at gøre.

Øh skal vi være enige om at du sammenligner starten for udviklingen af Android med frigivelsen af iPhone? Det giver vist ikke mening. iPhone udviklingen startede nok også lang tid før udgivelsen af iPhone. Det er fakta at Android drengene, har kigget meget nøje på iPhone.

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

iPhone udviklingen startede nok også lang tid før udgivelsen af iPhone

Men det er irrelevant. Skal vi tage det jeg argumenterede imod én gang til?

havde det ikke været for iPhone havde der nok ikke været en Android platform

Android var ikke en reaktion mod Iphone, idet seriøs Android-udvikling startede før iphone blev offentliggjort. Hvornår Apple begyndte at udvikle Iphone spiller ikke ind her.

 • 0
 • 0
#21 Michael Nielsen

Hej

Googles oprindelige ide med Android var som modspil til de dominerende spiller på markedet: RIM - Blackberry og MS - Windows Mobil, Nokia - Symbian. Dette er også tydeligt fra det preview de udsendte få måneder inden iPhone viste hvordan touch skal bruges:

http://www.googletutor.com/a-very-e...

Check linket og lær.

Android blev så ændret til et touch os pga. iPhonen. Alle hardware producenterne har op til WP7 ikke haft anden mulighed end at bruge Android for at levere produkter som svare til iPhone.

mvh

 • 0
 • 0
#22 Deleted User

Android er et modspil til alting. Ligesom Iphone er et modspil til at hvad der var på markedet. Ligesom Meego er et modspil til alt på markedet. Ligesom WebOS er... Osv.

Jeg bestrider ikke at Apple med Iphone i den grad ændrede på hvordan en smartphone skal betjenes, og at det har haft indflydelse på Android (og alt andet). Ligesom det ville være naivt at tro at Iphone ikke er blevet influeret af de andre spillere på markedet (inkl. Android). Jeg siger blot, at uanset om Iphone var kommet eller ej, havde vi i dag haft telefoner udstyret med Android. Havde de været lige så fede som i dag? Næppe. Konkurrence driver udviklingen, og hvis der er noget Apple har gjort med Iphonen, så er det at give alle et spark bagi. Men den havde været der!

 • 0
 • 0
#23 Michael Nielsen

Hej Mark

Det har du fuld ud ret i. Det triste er så blot at ganske få firmaer evner at udvikle nye produkter ud fra egne principper og mål. Mange fejlagtigt tro Apple blot er et design firma, hvor sandheden er at det er et af de meste teknisk dygtige firmaer i verden.

Det er netop derfor at store firmaer som Nokia ryster intern.

mvh

 • 0
 • 0
#24 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg bestrider ikke at Apple med Iphone i den grad ændrede på hvordan en smartphone skal betjenes

Og det er der er det væsentlige for både iPhones succes og Androids.

Hvis Android havde været bare en anden platform, tror jeg personligt ikke, at alle disse leverandører, som i dag støtter op om Android, var hoppet på den vogn. Havde Windows Mobile på et tidligere tidspunkt understøttet netop denne betjeningsform, var den store konkurrent HTC nok ikke hoppet over til Android, men blevet trygt på deres Windows Mobile (hvor de stadigt er en spiller).

Nu kan alle leger catch up med iPhone (det gælder også Android), indtil der igen er een af de platforme der er i dag, der tager et kvantespring og bliver den nye iOS.

Nok om det. Android er en fin platform. Leverandørene af håndsæt har stadigt meget at lære, specielt omkring opdateringer af OS hos kunderne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere