Gadget-kalenderen #4: Kreativ printplade til den legesyge

5. december 2013 kl. 10:241
Med denne gave kan du selv lave keyboards, mus og touchpads af alt fra spande med vand, bananer, modellervoks og blyantstegninger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Det er det fedeste jeg nogen sinde har set«, udbryder praktikanten på Version2 begejstret, da han på redaktionsmødet bliver præsenteret for Makey Makey. Der er tale om en pakke med printplade, nogle ledninger og krokodillenæb, der kan forvandle næsten, hvad som helst til touchpad, en mus eller et tastatur.

Og netop sådan en reaktion som praktikantens er jo lige præcis det vi går efter, når der skal pakkes gaver op den 24. december.

Kort fortalt er der tale om et lille kit, der kan forvandle så godt som hvad som helst til en touchpad, et tastatur eller en mus og forbinde dem til nettet. Ved at forbinde op til seks ledninger til forskellige genstande og endelig til sig selv, kan man sende komandoer til sin computer. Det kan være, du vil bruge seks bananer til at spille klaver på. Klumper af modelervoks eller endda bare tegne sine taster på papir og sætte strøm til.

Remote video URL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Makey Makey er baseret på en printplade med en ATMega32u4 mikrocontroller, der kører Arduino Leonardo firmware. Den benytter HID (Human Interface Device) protokol og kan derfor kommunikere tastetryk, museklik og musebevægelser til din computer. Op til seks ledninger kan forbindes til pladen og sættes til det emne, man ønsker skal aktivere din kommando.

Makey Makey er en nørdet julegave til den legesyge og opfindsomme. Den appellerer til gør-det-selv-folk og deres børn. Bruger du i forvejen Arduino og Raspberry Pi er du nok i målgruppen for denne dims, hvis ikke du allerede har lavet en selv.

Det er to legesyge herrer Jay Silver og Eric Rosenbaum fra amerikanske MIT, der står bag. De har i flere år udviklet opfindsomt legetøj til børn og kreative sjæle herunder Drawdio, Singing Fingers og børneprogrammeringssproget Scratch.

»Vi ønsker at hjælpe til med at få folk til at tænke som skabere. Hele verden er et samlesæt, hvis du vælger at se det på den måde. Og så er vi inspirerede at “Maker”-bevægelsen. Når du tænker som en “maker”, så ved du, at du kan ændre hele verden«, skriver de to på Makey Makeys hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet blev i sin tid finansieret gennem crowdfunding-tjenesten Kickstarter, hvor det lykkedes at hente svimlende 568.106 dollar, selvom målet kun var 25.000 dollar.

Kittet er nu til salg for 49,95 dollar eksklusiv forsendelse på https://makeymakey.com/, hvor du også kan læse meget mere om, hvad det handler om.

Tak til anonym læser, der har tippet redaktionen om Makey Makey. Hvis du har et tip til en spøjs julegave, som ikke står forrest i stormagasinernes vinduer så send os til tip her.

Se bag ved tidligere kalenderlåger:

#1: Rasberry Pi

#2: Mini papirscanneren Doxie

#3: PS4

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. december 2013 kl. 11:10

Jeg faldt også over MakeyMakey, og tænkte det ville være sjovt for ungerne. Men den koster 419kr. i DK (coolshop) og endnu mere, hvis man bestiller den direkte med PostDK's dummebøde på. Men det er ikke svært at lave "selv". Hele diagrammet ligger online, og grundlæggende skal man bare have en Arduino Leonardo og nogle 22MOhms modstande (eller i den liga - alt efter ønsket følsomhed). Et Leonardo board kan man få på Ebay for 42kr. incl. porto (ja - toogfyrre). Eneste problem er nok at nå at få det inden jul, hvis det skal være til julegave :-)

Men ideen er rigtig fin, og det er generelt sjovt at lege med Leonardos HID muligheder.