Gadget-kalenderen #14: Soleklar besparelse på din elregning

Spar penge på bundlinjen og få grøn samvittighed med dagens ide til en gadget-julegave.

Dagens julegaveforslag er en gave til miljøet, og den kan tjene sig selv hjem i besparelser på el-regningen.
Window Solar Charger fra XD Design er i bund og grund en kvadratisk solcelle med USB-udgang, som man kan sætte fast på vinduet.

Laderen klæber ganske let fast til vinduet ved hjælpe af genanvendeligt silikonepapir, der klistrer på begge sider. Når det holder på med at klæbe, vasker man det bare i sæbevand og lader det tørre - så virker det igen.

Hele ydersiden er en stor celle, der lagrer solenergi, imens indersiden er et lithium-ion-batteri, der kan lade din smartphone op via USB og Mini-USB.

En led-lampe på siden af laderen lyser rødt, når enheden samler energi, og grønt når batteriet er fuldt opladet.

Solcellen har en indsamlingskapacitet på 5,5V/130milliampere. De første anmeldelser er overvældende positive i forhold til opladning af smartphones, imens succesen er begrænset med større enheder som tablets.

Window Solar Charger er let at have med, og den tager ikke al udsynet fra dit vindue. Med en tykkelse på 1,8cm og en længde/bredde på 11cm må man sige, at der er tale om beskedne dimensioner.

Det kræver 13 timers solskin at lade enheden op, så det er måske en af de julegaver, der er mest anvendelig i sommerhalvåret. Den grønne samvittighed vejer 135 gram og koster 350 kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Adam Tulinius

At sælge denne slags enheder som miljøvenlige er altså helt hul i hovedet. For det første er den upraktisk: 13 timers solskin, ja, så skal telefonen ligge stille i hele den del af dagen hvor man ellers kunne finde på at have den i lommen. For det andet kan jeg dårligt forestille mig at det koster mindre CO_2 (m.v.) at fremstille og fragte denne enhed, end det gør at lade sin telefon på normal vis.

 • 6
 • 3
#2 Brian Hansen

Mon ikke idéen er at du har den hængende på vinduet indtil din telefon skal lades, så det indbyggede batteri er fuldt ladet op og klar til at lade din mobil telefon? :-) Når den så har ladet den op på 2-4 timer (eller hvad der er normalt for din model ved ca. 500mAh) så sætter du solcellen i vinduet igen. Lur mig om ikke den faktisk kan nå at få ladet batteriet op inden din telefon igen og skal have en opladning :-)

 • 8
 • 0
#3 Nicolai Ascanius

Jeg har set en udregning som siger at omkostningen ved at oplade en iPhone (5) er under 4KWh om året, ved anslået 9,5Wh per opladning. Hvis du kan skaffe 4KWh til en rund 10'er, så skal denne dims holde 35 år, før du har break-even.

Til sammenligning, så har jeg lige skiftet én pære fra "Krystal", 28W, til LED, 10W. Hvis jeg anslår at denne pære er tændt 1000 timer om året, så har jeg sparet 18 KWh på denne 39kr investering.

Min pointe er bare at denne gadget nok ikke redder verden eller din el-regning, men den kan måske være rar at have på en festival.

 • 12
 • 0
#4 s_ mejlhede

Uden tape, og til at ligge i vinduet, som gave ved bestilling af blade. (Ved ikke nu, men for et år siden) Den kan man så også tage med, når den er ladet op, eller selv oplade den via USB, så har man et extra batteri hvis ens telefon går tør. Det virker og jeg brugte det til en af model af smart phone, som ikke altid holdt strøm en helt dag med alt tændt.

Hvis man som mig, kan rede sin "GPS" og finde vej, så er prisen på el ikke så vigtigt :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere