Går du op i dit privatliv? Her er din guide til et Google-frit liv

26. juni 2018 kl. 05:1122
Går du op i dit privatliv? Her er din guide til et Google-frit liv
Illustration: Google.
Google tilbyder mange praktiske softwareløsninger, men de er også kendte for at være meget sultne efter dine data. Her er en guide til, hvordan du kan frigøre dig fra IT-kæmpen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret. Vi har tilføjet den danskudviklede søgemaskine Findx.

Google er svære at komme udenom. Der findes næsten ikke den softwareservice, der ikke kan fås i en udgave med Googles velkendte farver og optimistiske, uformelle tone.

Alligevel er der en rimelig chance for, at du som almindelig forbruger aldrig har betalt Google en krone. For mange af Googles services koster ikke en øre.

I stedet holder Google øje med, hvordan du bruger deres services, og bruger det til at bygge en detaljeret personprofil. Denne meget præcise profil bruger de til at målrette reklamer, som er skræddersyet netop til dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reklameindtægter udgjorde 22 procent af Googles samlede indtægter i første kvartal af 2018, og det omfatter ikke reklameindtægter fra Googles ejendomme som fx YouTube.

Populært sagt: Det er dig, som er produktet.

Til det kommer, flere medier har rapporteret om, hvordan NSA gennem deres PRISM-program før har tilegnet sig adgang til Google-brugeres data.

Hvis man går op i sit privatliv, er der altså gode grunde, til at vælge alternativer til Googles produkter. Det er ikke altid lige let, men i denne guide vil vi prøve at skitsere alternativer til de mest populære af Googles services.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du vil være helt Google-fri, er første skridt at slette din Googlekonto og -data. Men hvis det virker for drastisk, kan du stadig begrænse de data, søgekæmpen får adgang til ved at skifte væk fra deres services.

Googles søgemaskine

Googles oprindelige produkt var søgemaskinen, og den er stadig den mest populære søgemaskine i verden. Men når du søger via Google, registreres din IP-adresse, søgetermer og browserinformationer, som kan bruges til at identificere dig.

Alternative søgemaskiner:

 • Searx – En privatlivsvenlig og fleksibel søgemaskine
 • Qwant – En privat søgemaskine med base i Frankrig
 • Metager – En privat søgemaskine med base i Tyskland
 • DuckDuckGo – En søgemaskine, som sætter fokus på privatliv, og ikke bruger tracking eller målrettede reklamer. De har også en nuldelings-politik med andre features, men de gemmer søgetermer
 • StartPage – StartPage leverer søgeresultater fra Google, men uden at spore dig
 • Findx - En danskudviklet søgemaskine, som tilbyder både søgning på billeder, lokationer og tilbud uden at gemme historik eller at sælge dig til reklamenetværk.

Gmail

Gmail er en af Googles bedste kilder til information om dig. Alle mails du sender og modtager, inklusive vedhæftede filer og billeder, indhentes af Google, og bruges til at skabe et meget præcist billede af dit privatliv og netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så længe du er logget ind med din Gmail-konto, kan Google spore dine besøg på andre hjemmesider, som bruger Google Analytics til at analysere deres traffik.

Der er mange andre mulige e-mailudbydere, som også krypterer dine mails, så de ikke kan læses, hvis de skulle falde i de forkerte hænder. Her er en liste:

 • Mailfence – Baseret i Belgien – 500 MB gratis, 20 GB med en betalt konto
 • Tutanota – Baseret I Tyskland – 1 GB gratis; 10 GB med en betalt konto
 • Mailbox.org – Baseret i Tyskland – 2 GB gratis
 • Protonmail – Baseret i Schweiz – 500 MB gratis, 5 GB med en betalt konto
 • Runbox – Baseret i Norge – 30 dages gratis prøveperiode, 1 GB – 25 GB med en betalt konto

Chrome

Chrome er verdens mest populære browser, men den er også en god måde for Google, at få adgang til alle dine private oplysninger.

Chrome sender nemlig navnene på alle de filer du downloader til Google, så de kan blive tjekket mod en whitelist, og lagrer din IP-adresse i flere uger.

Alle URL’er du indtaster i adressebaren – også før du trykker enter – bliver sendt til Google, så de kan give dig forslag til automatisk fuldførelse.

Chrome opfordrer dig også til at logge ind med din Google-konto, og hvis du gør det, bliver din browserhistorik og tabs gemt på Googles servere.

Hvis du bruger Chrome, kan du overveje at skifte til en af følgende browsere:

 • Firefox – Firefox er populær, gratis browser, som er open-source. Der findes en række gode privatlivsfokuserede add-ons, man kan udvide den med
 • Tor – Tor er en speciel udgave af Firefox, hvor al trafik dirigeres gennem Tor nodes, placeret forskellige steder i verden. Tor giver en høj grad af sikkerhed, men nogle sider vil ikke virke, og det er mærkbart langsommere at hente en hjemmeside
 • Brave – Brave er en browser, som er baseret på Chromes renderingsmotor, men som har indbygget reklameblokering og et blockchain-baseret system, som gør det muligt at donere penge til de hjemmesider, du bruger mest
 • Ungoogled Chromium – Ungoogled Chromium er en modificeret udgave af Chrome uden integration af Google-tjenester, og med ændringer til at forbedre beskyttelse of kontrol med private data

Google Drev

Hvis du vil holde dine filer og dokumenter væk fra Googles nysgerrige øjne, kan du bruge en af de følgende alternativer:

 • TeamDrive – TeamDrive er en cloud-backup og filsynkroniseringsløsning målrettet til virksomheder. Den er baseret i Tyskland
 • Tresorit – Tresorit er en brugervenlig cloud storageløsning, som tilbyder kryptering af dine data på klientsiden. Baseret i Schweiz
 • Nextcloud – Nextcloud er en open source kommunikations- og fildelingsplatform, som man selv skal hoste. De er baserede i Tyskland

 • Sync – Cloud storage med end-to-end kryptering. Baseret i Canada

YouTube

YouTube dominerer feltet for videostreaming markant. Hvis du vil uploade video uden at have en Google-konto, kan du bruge en af de følgende løsninger:

 • Vimeo – Gratis basiskonto, med betalte planer for mere lagerplads
 • Dailymotion
 • Bitchute – En videostreamingtjeneste som er finansieret via crowdfunding

Hvis du vil se videoer fra YouTube uden sporing, reklamer eller regionale blokeringer, kan du bruge Hooktube. Hooktube giver dig adgang til de bagvedliggende videofiler og bruger browserens egen afspiller til at vise dem

Maps

Google Maps er en af de værste syndere til at samle data om dig. Det er tidligere kommet frem, at Google Maps indsamler positionsdata, selv når funktionen er slået fra i din mobil, og en ny undersøgelse fra universitetet Wirtschaftsuniversität Wien giver appen en dumpekarakter i forhold til beskyttelse af private informationer.

Hvis du sidder ved en stationær eller bærbar computer kan du bruge OpenStreetMap, men hvis du skal bruge en app til din telefon, kan du bruge en af de følgende:

 • OsmAnd – OsmAnd er baseret på data fra OpenStreetMap og fik den bedste karakter fra Wirtschaftsuniversität Wien af alle de apps, de undersøgte
 • Maps (F-droid) – Kører på en offlineudgave af OpenStreetMap. Skal installeres gennem F-droid
 • HERE WeGo – fungerer fint bade til mobile enheder og computere

Google Docs

Der er mange tilgængelige alternativer til Google Docs. Den største konkurrent er Microsoft Word, men hvis du heller ikke har meget tillid til Microsoft, er her en række alternativer:

 • LibreOffice – arvtageren til OpenOffice fungerer på Linux, Mac OS, Windows, Android og iOS. Den er gratis og open source.
 • CryptPad – CryptPad er et gratis, privatlivsfokuseret alternativ med kollaborativ redigering og stærk kryptering.
 • ZohoDocs – Et Docs-alternativ med et rent interface og god funktionalitet.
 • OnlyOffice – Browserbaseret tekstbehandslingsprogram som understøtter Office-formater.
 • Nuclino – Erhvervsrettet værktøj med forskellige abonnementer.

Google Photos

Hvis du ikke vil have, at Google får adgang til dine feriebilleder, er her nogle mulige alternativer:

 • ShoeBox – Har både gratis og betalte planer. Tilgængelig på Windows, Mac, iOS og Android, og har ingen reklamer.
 • Piwigo – Piwigo er gratis og open source, og giver dig mulighed for selv at hoste dine billeder.

Play Butik

Hvis du vil installere apps på din Android-telefon uden at bruge Googles Play Butik, kan du gøre det ved at installerede F-droid, og bruge Yalp Store. Yalp Store henter apps fra Play Butikken med en fælles konto, så du ikke behøver bruge din egen.

Kalender

Hvis du ikke vil bruge Googles kalender, kan du skifte over til Etar, eller TAPIR apps’ aCalendar.

Restore Privacy

Denne artikel er baseret på artiklen Alternatives to Google Products – The Complete List af Sven Taylor. Den er oversat og tilpasset Version2 med tilladelse fra den oprindelige forfatter.

Restore Privacy er en hjemmeside, som indeholder guides til, hvordan man kan holde sit privatliv privat, som denne.

Opdateret 26. juni 10:55: Vi har præciseret ordvalget i forholdet til NSA's tilegnelse af Google-data. Adgangen er ikke sket med Googles tilladelse.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
12. marts 2019 kl. 15:13

... kan ikke kun bruges til filer/billeder, men også til kalender og kontaktpersoner via caldav/carddav. Virker udmærket. Og man behøver ikke selv at have en server til at stå og brumme; man kan vælge en webhost, der understøtter både PHP og MySQL/MariaDB - og installationen er ikke svær.

21
10. juli 2018 kl. 12:47

Jeg er sådan set enig i det utilstedelige i, at mine data bliver gjort til genstand for salg med det formål at give Googles ejere en større profit.

Men vi bør lige være opmærksomme på, at selv om Google er slemme, så er andre ligeså grådige. Jeg tænker her på f.eks. Ingeniøren og Version2. Også her er der opsamling af diverse cookies og andre sporingsmetodikker - det er nok ikke alt sammen for at gøre præsentationen af Version2s indhold så smidigt og effektivt som muligt.

Version2 skriver f.eks. i deres cookie-deklaration:

 • Version2.dk bruger cookies fra Google Analytic
 • Version2.dk benytter Chartbeat og New Relic
 • Version2.dk benytter Emediate
 • Version2.dk benytter Teads
 • Version2.dk benytter widgets fra sociale tjenester
 • Der kan desuden blive sat flere cookies...Det gælder især for RTB (Real-time bidding) annonce-pladser, der bliver solgt i dynamiske netværk, som kan sætte mange cookies. Listen her kan ikke være komplet af denne årsag.

Kom igen, Google - I er ved at komme bagud!

20
10. juli 2018 kl. 12:39

Ulempen ved kalenderen i Thunderbird er, at den hvis man accepterer et møde i Thunderbird, så bliver aftalen gemt i Lightnings lokale kalender, hvor aftalen ikke er tilgængelig i andre kalendere (f.eks. Googles). Tilsvarende er kalenderen ikke tilgængelig på andre enheder, der anvender Thunderbird. Eller måske er dette repareret nu? Det er nogle år siden, jeg forsøgte at tvinge Lightning til at gemme kalenderevents andre steder - og siden har Lightning ikke fungeret på min computer :)

19
29. juni 2018 kl. 07:34

Nemt, du skal bare blokere alt det her med wildcard: .facebook.com .facebook.com .fbcdn.com .fbcdn.net .facebook.com.edgekey.net .facebook.com.edgesuite.net .instagram.com .instagramstatic-a.akamaihd.net .instagramstatic-a.akamaihd.net.edgesuite.net .cdninstagram.com .tfbnw.net .whatsapp.com .fbsbx.com facebook-web-clients.appspot.com .fb.me fbcdn-profile-a.akamaihd.net h-ct-m-fbx.fbsbx.com.online-metrix.net ac-h-ct-m-fbx.fbsbx.com.online-metrix.net

.. du skal muligvis have fat i 3rd party for at wildcard-blocke (som man så vidt jeg husker ikke kan i hosts filen). Eller opsæt egen DNS.

18
28. juni 2018 kl. 16:03

Det et en rigtig fin guide i har lavet her! Kan i ikke også lave en guide til hvordan man undgår Facebook?

17
28. juni 2018 kl. 15:25

Glimrende artikel, masser af spændende produkter jeg ikke havde hørt om før. Jeg er selv begyndt at bruge hooktube efter at have læst artiklen, og jeg synes også det er en bedre brugeroplevelse en YouTube - men hvordan er lovligheden med sådan et produkt?

Jeg har virkelig svært ved at finde en god søgemaskine, der kommer med lige så relevante søgeresultater som googles.

Google leverer relevante søgeresultater fordi de kender konteksten for din søgning (og dig) - du vil aldrig få lige så relevante resultater hvis du ikke vil dele de oplysninger med søgemaskinen. Så må du priotere hvad der er vigtigst for dig.

Yderligere har jeg nogle forskellige google-konti til at dele lidt småting med osv. Det er bare tilfældige navne og mailadresser, hvor ingen af dem er mig selv. Det er vel også ok. Eller hvad?

Jeg tror Google er rimelig ligeglade med hvad du skriver af navn og mail addresser, det er den data du deler der bliver analyseret.

16
28. juni 2018 kl. 12:53

Hvad mener du med malware og virus? - Er det fra producenterne selv, til f.eks. markedsføring, overvågning og lignende, eller er det bevidst ondsindet software fra tredjepart, uden leverandørens viden?

15
28. juni 2018 kl. 12:07

Jeg har virkelig svært ved at finde en god søgemaskine, der kommer med lige så relevante søgeresultater som googles.

Så jeg nøjes med at bruge google, men har plugins til at fjerne cookies mm. med. Yderligere har jeg nogle forskellige google-konti til at dele lidt småting med osv. Det er bare tilfældige navne og mailadresser, hvor ingen af dem er mig selv. Det er vel også ok. Eller hvad?

14
26. juni 2018 kl. 14:19

Man kommer et stykke af vejen med gsuite, og basic udgaven er ikke voldsomt dyr; jeg anvender den selv med eget domæne. Det sikrer at mail, kalender og docs er helt private.

Angående mobiltelefoner bør listen måske suppleres med LineageOS. Ja, det kræver noget teknisk snilde når man går i gang, men man slipper for producenternes malware, bloatware osv. Tilmed sikrer man sig, at telefonen hele tiden er opdateret med nyeste fixes. Lineage findes til mange telefoner fra Samsung, Nexus, LG m.fl.

13
26. juni 2018 kl. 13:35

Selv om jeg ikke bryder mig om det :-) Så er Apple nok den smart telefoner som har den bedste privacy, Også det, at man kan nøjes man at sælge sig til EN producente.

Men her er liste til valg, og nok især fravalg af telefoner.

Listen er meget subjektiv og baseret på at man IKKE vil have en konto ved producenten, og hvis man aktiv fjerner og deaktivere software, som man har fået med helt gratis. Hvordan virker telefonen så, og er der stadig noget man ikke kan fjerne ?

++ Google Nexus serie (root) ++ One.Plus (Root er nemt) ++ Apple

 • Nokia 0 huawei (Virker fornuftigt, med deaktivering og uden konto. Men er blevet værre efter nye opdateringer) 0 google Nexus
 • Motorola Moto -- SONY (Uden sony konto, meget ubrugeligt) -- One.plus (Efter fund af malware/virus i software) -- Samsung (Uden samsung konto, nær ubrugeligt., meget Malware) --- ZTE (Malware/Virus indbygget) --- Archos (Malware/Virus indbygget) --- Prestigio (Malware/Virus indbygget)

Ændre gerne listen, eller sætter nye på.,

12
26. juni 2018 kl. 12:50

Selvom man ikke selv opsøger Googles tjenester, bliver man alligevel eksponeret for dem overalt.

Hovedparten (vil jeg tro) af alle websites benytter Google Analytics til at måle trafik. Medmindre websiteejeren udtrykkeligt har deaktiveret anonymisering af IP-adresser, bliver denne information lagret hos Google. Hvis du har fast IP-adresse på din bredbåndsforbindelse, ligger Google deror inde med et detaljeret billede af din færden online på tværs af mange websites. Det gælder, uanset om du er logget ind hos Google eller ej.

Derudover benytter mange websites Googles DoubleClick-platform til udveksling af adfærdsdata til brug for målretning af annoncer. Google har vurderet, at denne databehandling kræver samtykke i henhold til GDPR, så de forlanger i deres brugsbetingelser, at både annoncører og annoncemedier indhenter samtykke, før de inkluderer DoubleClick-tags på deres website. Det er der dog et fåtal, der overholder, selvom det formentlig er decideret ulovligt.

Tjenester som Analytics og DoubleClick garderer man sig bedst mod vha. en adblocker eller lign.

11
26. juni 2018 kl. 12:15

Jeg droppede for mange år siden den automatiske synkronisering af kalender, fordi det kun virker indimellem.

For mange år siden virket det sikkert, på nogle platforme indimellem. Synes i dag det virker upåklageligt. Prøv igen. Langt tid siden Windows CE, PDA som newton og ure og mobiltelefoner som skulle synkroniseres via kabler til PC :-)

Invitationen til platform, som andre ikke bruger dagligt eller som standard. Er ikke en god løsning, men nok den bedste.
Sammenbinding med E Mail, hvor man bliver inviteret og kan af og tilmelde. Er fornuftigt. Hvis også mailen har en "standard" som man kan trække over i sit eget foretrukne kalenderprogram er det så absolut et plus.

10
26. juni 2018 kl. 11:37

Jeg droppede for mange år siden den automatiske synkronisering af kalender, fordi det kun virker indimellem. I stedet inviterer jeg de relevante mennesker til de bookings, jeg laver. Og det gøre resten af familien også. På den måde kan alle vælge den kalender, man foretrækker, og jobkalenderen kan opdateres i samme moment. Max fleksibilitet.

9
26. juni 2018 kl. 10:45

Men kunne en løsning ikke være at slette google data med faste korte intervaller? Googles interface til at slette sin data er relativt nemt at bruge. Men manuelt er omstændeligt og jeg glemmer glemmer det hele tit.

Kan man ikke automatisere dette, så man enkelt og nemt kan slette google data med faste interval?

Har selv prøvet at være google fri i en periode, ind til jeg skiftede arbejde. (hvor der bruges google suite).

8
26. juni 2018 kl. 10:44

Jeg kan sagtens få nervøse trækninger, og alle de data som Google, Apple og andre tech firmaer samler ind. Men jeg må erkende, at jeg virkelig godt kan lide google for, at de fungerer på så mange platforme, og hele deres delingskoncept, (drev, kalender, photo, sites, task m.v.) - det virker bare. Noget har mangler (google er konstant i "beta-cycle") - men alligevel. Jeg ville dog gerne betale XXX kroner om året, for fortsat at bruge Google, men slippe for deres "tracking" - men det er jo ikke lige deres forretningsmodel. (G-suite kunne gøre noget af det, men så mangler man bl.a. noget omkring foto deling...)

7
26. juni 2018 kl. 10:40

Oh-yes - jeg har også haft Gmail både privat i hele familien og på arbejde. Det var altså virkelig nemt med delings af kalendere

6
26. juni 2018 kl. 10:29

Axel, tak for input.

Jeg har rodet med at eksportere-importere ICS mellem privat og job, men det trækker noget ned på brugbarheden at (a) synkronisering sker en gang eller to i døgnet, (b) det er read-only, og (c) man har ikke indblik i events som er "marked private" selv om det jo i princippet er "ens egne".

På linux er man begrænset til Office web-app'en, og den er virkelig begrænset. Der er så mange ting man bare ikke kan uden en desktop klient, men MS har sagt (jeg har spurgt!) at linux brugerne sådan set bare kan rende og hoppe.

Tidligere brugte jeg et (betalt) utility til at hjælpe med synkronisering til Android, men alle den slags utils kører kun på Windows (og jeg vil altså ikke have en (virtuel) Win box stående bare for det).

Jeg bruger også Business Calendar.

5
26. juni 2018 kl. 09:51

Hmmm. At Google siger 'de' ikke scanner dine emails med det formål at udvælge reklamer til dig betyder jo ikke at de ikke stadigvæk vil scanne dem for f.eks spam, vira, for at profilere dig(ikke til reklamer, naturligvis), osv.....

Dét svarer vel til at sige logning ikke er overvågning, alene fordi der ikke er nogen som ser 'loggen' i selvsamme sekund en given handling sker.

K

3
26. juni 2018 kl. 09:21

kontoret gået over til Office og så virker intet jo (på linux).

Jeg har i flere år brugt Office/Outlook/Echange kalenderen på job og et alternativt kalendersystem privat (self-hosted). Jeg satte Outlook/Exchange op til at eksportere min kalender til en Udgiven kalender, som lå på min server. Den pågældende Udgivne kalender synkroniserede jeg så på vores telefoner og computere.

På Android brugte jeg Business Calender 2På Linux brugte jeg add-in'en til Thunderbird.

Det virkede ganske glimrende. Det skal siges at det er nogle år siden og at det var Outlook 2013/Exchange 2010

Edit: Som jeg husker det, kan man via Internetkalender få Outlook til at synkronisere med en Google-kalender, men kan ikke huske om jeg brugte et betalt plugin for at få det til at virke bedre... Og det nytter jo heller ikke, hvis man vil af med Google, som jo er fokus hér....

2
26. juni 2018 kl. 08:50

Tak for en vigtig artikel.

Men det er nemt at slippe for GMail - altså mailklienten. Om ikke andet kan man bare køre en mail server lokalt. Hvad der er absolut ikke nemt, det er at finde en anden kalender der faktisk virker. Jeg har kigget lidt på Kolab (som godt kunne have været nævnt i artiklen), men det er --desværre-- ikke helt så godt som GMail mht. at dele kalendere på tværs af familie, job, mobil, og så videre.

Det var sgu dejligt da jeg havde GMail både privat og på job, men nu er kontoret gået over til Office og så virker intet jo (på linux).

1
26. juni 2018 kl. 07:00

mailbox.org tager ikke længere kreditkort men kun bankoverførsler og bitcoin så de er ikke så nemme at have med at gøre længere.