Opdateret. Vi har tilføjet den danskudviklede søgemaskine Findx.
Google er svære at komme udenom. Der findes næsten ikke den softwareservice, der ikke kan fås i en udgave med Googles velkendte farver og optimistiske, uformelle tone.
Alligevel er der en rimelig chance for, at du som almindelig forbruger aldrig har betalt Google en krone. For mange af Googles services koster ikke en øre.
I stedet holder Google øje med, hvordan du bruger deres services, og bruger det til at bygge en detaljeret personprofil. Denne meget præcise profil bruger de til at målrette reklamer, som er skræddersyet netop til dig.
Reklameindtægter udgjorde 22 procent af Googles samlede indtægter i første kvartal af 2018, og det omfatter ikke reklameindtægter fra Googles ejendomme som fx YouTube.
Populært sagt: Det er dig, som er produktet.
Til det kommer, flere medier har rapporteret om, hvordan NSA gennem deres PRISM-program før har tilegnet sig adgang til Google-brugeres data.
Hvis man går op i sit privatliv, er der altså gode grunde, til at vælge alternativer til Googles produkter. Det er ikke altid lige let, men i denne guide vil vi prøve at skitsere alternativer til de mest populære af Googles services.
Hvis du vil være helt Google-fri, er første skridt at slette din Googlekonto og -data. Men hvis det virker for drastisk, kan du stadig begrænse de data, søgekæmpen får adgang til ved at skifte væk fra deres services.
Googles søgemaskine
Googles oprindelige produkt var søgemaskinen, og den er stadig den mest populære søgemaskine i verden. Men når du søger via Google, registreres din IP-adresse, søgetermer og browserinformationer, som kan bruges til at identificere dig.
Alternative søgemaskiner:
- Searx – En privatlivsvenlig og fleksibel søgemaskine
- Qwant – En privat søgemaskine med base i Frankrig
- Metager – En privat søgemaskine med base i Tyskland
- DuckDuckGo – En søgemaskine, som sætter fokus på privatliv, og ikke bruger tracking eller målrettede reklamer. De har også en nuldelings-politik med andre features, men de gemmer søgetermer
- StartPage – StartPage leverer søgeresultater fra Google, men uden at spore dig
- Findx - En danskudviklet søgemaskine, som tilbyder både søgning på billeder, lokationer og tilbud uden at gemme historik eller at sælge dig til reklamenetværk.
Gmail
Gmail er en af Googles bedste kilder til information om dig. Alle mails du sender og modtager, inklusive vedhæftede filer og billeder, indhentes af Google, og bruges til at skabe et meget præcist billede af dit privatliv og netværk.
Så længe du er logget ind med din Gmail-konto, kan Google spore dine besøg på andre hjemmesider, som bruger Google Analytics til at analysere deres traffik.
Der er mange andre mulige e-mailudbydere, som også krypterer dine mails, så de ikke kan læses, hvis de skulle falde i de forkerte hænder. Her er en liste:
- Mailfence – Baseret i Belgien – 500 MB gratis, 20 GB med en betalt konto
- Tutanota – Baseret I Tyskland – 1 GB gratis; 10 GB med en betalt konto
- Mailbox.org – Baseret i Tyskland – 2 GB gratis
- Protonmail – Baseret i Schweiz – 500 MB gratis, 5 GB med en betalt konto
- Runbox – Baseret i Norge – 30 dages gratis prøveperiode, 1 GB – 25 GB med en betalt konto
Chrome
Chrome er verdens mest populære browser, men den er også en god måde for Google, at få adgang til alle dine private oplysninger.
Chrome sender nemlig navnene på alle de filer du downloader til Google, så de kan blive tjekket mod en whitelist, og lagrer din IP-adresse i flere uger.
Alle URL’er du indtaster i adressebaren – også før du trykker enter – bliver sendt til Google, så de kan give dig forslag til automatisk fuldførelse.
Chrome opfordrer dig også til at logge ind med din Google-konto, og hvis du gør det, bliver din browserhistorik og tabs gemt på Googles servere.
Hvis du bruger Chrome, kan du overveje at skifte til en af følgende browsere:
- Firefox – Firefox er populær, gratis browser, som er open-source. Der findes en række gode privatlivsfokuserede add-ons, man kan udvide den med
- Tor – Tor er en speciel udgave af Firefox, hvor al trafik dirigeres gennem Tor nodes, placeret forskellige steder i verden. Tor giver en høj grad af sikkerhed, men nogle sider vil ikke virke, og det er mærkbart langsommere at hente en hjemmeside
- Brave – Brave er en browser, som er baseret på Chromes renderingsmotor, men som har indbygget reklameblokering og et blockchain-baseret system, som gør det muligt at donere penge til de hjemmesider, du bruger mest
- Ungoogled Chromium – Ungoogled Chromium er en modificeret udgave af Chrome uden integration af Google-tjenester, og med ændringer til at forbedre beskyttelse of kontrol med private data
Google Drev
Hvis du vil holde dine filer og dokumenter væk fra Googles nysgerrige øjne, kan du bruge en af de følgende alternativer:
- TeamDrive – TeamDrive er en cloud-backup og filsynkroniseringsløsning målrettet til virksomheder. Den er baseret i Tyskland
- Tresorit – Tresorit er en brugervenlig cloud storageløsning, som tilbyder kryptering af dine data på klientsiden. Baseret i Schweiz
Nextcloud – Nextcloud er en open source kommunikations- og fildelingsplatform, som man selv skal hoste. De er baserede i Tyskland
Sync – Cloud storage med end-to-end kryptering. Baseret i Canada
YouTube
YouTube dominerer feltet for videostreaming markant. Hvis du vil uploade video uden at have en Google-konto, kan du bruge en af de følgende løsninger:
- Vimeo – Gratis basiskonto, med betalte planer for mere lagerplads
- Dailymotion
- Bitchute – En videostreamingtjeneste som er finansieret via crowdfunding
Hvis du vil se videoer fra YouTube uden sporing, reklamer eller regionale blokeringer, kan du bruge Hooktube. Hooktube giver dig adgang til de bagvedliggende videofiler og bruger browserens egen afspiller til at vise dem
Maps
Google Maps er en af de værste syndere til at samle data om dig. Det er tidligere kommet frem, at Google Maps indsamler positionsdata, selv når funktionen er slået fra i din mobil, og en ny undersøgelse fra universitetet Wirtschaftsuniversität Wien giver appen en dumpekarakter i forhold til beskyttelse af private informationer.
Hvis du sidder ved en stationær eller bærbar computer kan du bruge OpenStreetMap, men hvis du skal bruge en app til din telefon, kan du bruge en af de følgende:
- OsmAnd – OsmAnd er baseret på data fra OpenStreetMap og fik den bedste karakter fra Wirtschaftsuniversität Wien af alle de apps, de undersøgte
- Maps (F-droid) – Kører på en offlineudgave af OpenStreetMap. Skal installeres gennem F-droid
- HERE WeGo – fungerer fint bade til mobile enheder og computere
Google Docs
Der er mange tilgængelige alternativer til Google Docs. Den største konkurrent er Microsoft Word, men hvis du heller ikke har meget tillid til Microsoft, er her en række alternativer:
- LibreOffice – arvtageren til OpenOffice fungerer på Linux, Mac OS, Windows, Android og iOS. Den er gratis og open source.
- CryptPad – CryptPad er et gratis, privatlivsfokuseret alternativ med kollaborativ redigering og stærk kryptering.
- ZohoDocs – Et Docs-alternativ med et rent interface og god funktionalitet.
- OnlyOffice – Browserbaseret tekstbehandslingsprogram som understøtter Office-formater.
- Nuclino – Erhvervsrettet værktøj med forskellige abonnementer.
Google Photos
Hvis du ikke vil have, at Google får adgang til dine feriebilleder, er her nogle mulige alternativer:
- ShoeBox – Har både gratis og betalte planer. Tilgængelig på Windows, Mac, iOS og Android, og har ingen reklamer.
- Piwigo – Piwigo er gratis og open source, og giver dig mulighed for selv at hoste dine billeder.
Play Butik
Hvis du vil installere apps på din Android-telefon uden at bruge Googles Play Butik, kan du gøre det ved at installerede F-droid, og bruge Yalp Store. Yalp Store henter apps fra Play Butikken med en fælles konto, så du ikke behøver bruge din egen.
Kalender
Hvis du ikke vil bruge Googles kalender, kan du skifte over til Etar, eller TAPIR apps’ aCalendar.
Restore Privacy
Denne artikel er baseret på artiklen Alternatives to Google Products – The Complete List af Sven Taylor. Den er oversat og tilpasset Version2 med tilladelse fra den oprindelige forfatter.
Restore Privacy er en hjemmeside, som indeholder guides til, hvordan man kan holde sit privatliv privat, som denne.
Opdateret 26. juni 10:55: Vi har præciseret ordvalget i forholdet til NSA's tilegnelse af Google-data. Adgangen er ikke sket med Googles tilladelse.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.