Fysioterapeut: iPad-skulder er det nye 'musearm'

Arbejdsstillingen ved en tavlecomputer kan føre til smerter i nakke og skuldre, og der er kun få muligheder for variation, advarer fysioterapeuter og kiropraktorer.

De fleste har efterhånden lært, at de skal undgå at sidde for meget i arbejdsstillinger foran pc'en, hvor de belaster nakke, skuldre, ryg og arme, men hvor mange tidligere klagede over smerter ved mange timers musearbejde, så kan turen nu være kommet til arbejde med tavlecomputere. Det skriver Metroxpress.

Ifølge avisen ser fysioterapeuter og kiropraktorer flere danskere, som søger hjælp til behandling af smerter i skuldre og nakke, efter de har anskaffet sig eksempelvis en iPad.

Problemet med de populære nye enheder er den uhensigtsmæssige arbejdsstilling, som man ender med at sidde i.

»En tablet opfordrer til, at man fikserer sig i et hjørne af lædersofaen. Selvom man kun bruger pegefingeren, belastes skulder, nakke og albue meget mere end ved en almindelig computer. Mulighederne for at arbejde varieret er meget mindre med en tablet,« siger fysioterapeut Niels Honoré fra FysioDanmark til Metroxpress.

Den lille enhed betyder eksempelvis, at man trækker skuldrene mere sammen og kommer til at sidde mere med hovedet bøjet nedad.

»Samtidig skal man sidde og manøvrere på den med hænderne, og det er meget belastende for kroppen,« siger kiropraktor Johs Højbjerg fra Højbjergklinikken til Metroxpress.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Per Erik Rønne

Ja, jeg så nok i går artiklen på Berlingerens hjemmeside, og kunne kun undres.

Mon disse fysioterapeuter nogensinde er stødt ind i en hyppig »erhvervsskade« for boglæsere? Som bekendt læser man i sofa eller lænestol (eller i sengen) såmænd også bøger med foroverbøjet hovede, lige som bøgerne skal holdes i en eller to arme.

Og bøger i stor format vejer mere end en iPad. Ja, jeg har lige prøvet at veje et bind af min udgave af Danmarks Oldtid, »Ældre Jernalder«. Den vejede minsandten 2,3 kg, eller 4 gange så meget som en iPad.

 • 1
 • 2
Per Erik Rønne

@Thomas Bundgaard,

Jeg skal naturligvis ikke foretage mig mere når jeg læser en bog / avis på min iPad, end jeg skal når jeg læser en fysisk bog / avis.

Men det er naturligvis rigtigt at bruger man iPaden til at udfylde skemaer eller MindMaps (som i iThought HD) så er man mere aktivt til stede på iPaden end ved en bog. Og så ligger iPaden nærmere en laptop end ellers.

Jeg synes blot at fysioterapeuterne er langt ude.

 • 3
 • 2
Jørgen L. Sørensen

Og bøger i stor format vejer mere end en iPad. Ja, jeg har lige prøvet at veje et bind af min udgave af Danmarks Oldtid, »Ældre Jernalder«. Den vejede minsandten 2,3 kg, eller 4 gange så meget som en iPad.

Først et suk over overskriften i arktiklen: Skriv da for d.... computerskulder, eller tavlepc-skulder - det er vel ikke kun iPad der giver problemer?

Og så tilbage til bog-skulderen: Det er måske bogens store vægt der gør at du (og andre) ikke får en bog-skulder? En bog er så tung at man ret hurtigt finder det ubekvemt at holde den løftet i armen i en akavet stilling, og så skifter man stilling.

Egentlig synes jeg det er ok at "fysserne" påpeger problemet - selv om jeg altid er skeptisk når dem der påpeger et upåagtet problem også tilfældigvis har en løsning som man kan købe af dem...

Når der kommer nye værktøjer kommer der også nye skavanker - mon ikke de fleste der er så gamle, at de var voksne før den personlige computer, kan huske hvor forkrampet man kunne blive i skolen når stilen skulle skrives ind med fyldepen, eller senere kuglepen? Eller hvordan en skrivemaskine af den gode gamle slags uden ledning krævede fingerkræfter?

Hvis man er opmærksom på problemerne inden man får dårlige vaner kan det jo være vi kan slippe for nogle af belastningsskaderne.

 • 2
 • 0
Per Erik Rønne

Nu sidder jeg så nu med min iPad i lænestolen. Sidder og sidder; jeg halvligger, med iPaden på maven.

Hvorfor skulle man dog holde iPaden løftet op?

I øvrigt har jeg set en iPad-holder placeret på en arkitektlampearm. Perfekt. Produceres i Korea, desværre ingen dansk importør:-(

 • 0
 • 3
Troels Henriksen

Hvad med ikke at reklamere for et firma, man er partner i? :-)

Alternativt, så er han blevet hyret til at lave SEO for dem - han har i hvert fald en virksomhed her: http://rasmus-koelln.dk/

Det er ret ironisk at Rasmus Kølln bedriver uærlig SEO, når nu han påstår at ville gøre det for andre mod penge.

Det minder mig om en burgerkok der spytter i maden.

 • 1
 • 0
Jesper Jepsen

"Problemet med de populære nye enheder er den uhensigtsmæssige arbejdsstilling, som man ender med at sidde i." Lig mærke til ordet "arbejdsstilling", nu anvendes en tablet jo til andet end at læse på og her kommer problemet ind. Når der skal skrives på skærmtastaturet, navigeres ved at trykke og swipe. Når en tablet der ud over er ens primære online enhed på jobbet ja så kommer der skader lige som museskaderne kom i sin tid.
En Tablet har i sin fysiske udforming indbygget en del problemer når enheden skal bruges til input af data, sålænge den bare er en skærm der læses fra er problemet til at overse.
Vent bare et år eller to og vi vil se at alle dem som har fået tablets som en del af deres arbejde for de er jo så nemme og smarte, der vil vi se en del arbejdsskader i skuldre, håndled og fingere, betændelses tilstande i sener og led.
Tablets er finde som output men bør skrottes som input enheder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere