Fyringer i Rigspolitiets it-enhed skaber frygt for flere it-skandaler

11. februar 2020 kl. 08:216
Fyringer i Rigspolitiets it-enhed skaber frygt for flere it-skandaler
Illustration: Beredskabsinfo.
Torsdag blev 19 stillinger nedlagt i Rigspolitiets it-enhed, og det får flere parter til at frygte for kommende it-skandaler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De seneste år har der været stribevis af it-skandaler i politiet og retsvæsenet, senest med teledata-skandalen, men trods dette valgte Rigspolitiets ledelse torsdag at fjerne 19 stillinger i Rigspolitiets Koncern IT (KIT), hvilket svarer til knap 5 procent af medarbejderstaben i KIT. Det får både Rådet for Digital Sikkerhed, Dansk IT og fællestillidsmand i KIT Vivian Petersen til at frygte konsekvenserne.

Det skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Rådet for Digital Sikkerhed er der brug for investeringer og ikke nedskæringer i digitale systemer for at have et moderne politi, der kan agere effektivt.

»I forvejen kæmper politiet med en lang række uddaterede systemer, og hvis man ikke får de nødvendige udviklingsressourcer, men i stedet bliver udmagret som i Skat, vil vi se endnu flere skandaler og endnu større regninger. Det er bekymrende, at der skæres i it-ressourcerne, for det jo hele tilliden til politiet, der er på spil«, siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen, til Politiken.

Brancheforeningen Dansk IT frygter på vegne af politiet, at det vil blive sværere at tiltrække den nødvendige ekspertise til at løse politiets it-opgaver, og KIT's tillidsrepræsentant, Vivian Petersen, frygter, at landets politimænd bliver presset og må gå på kompromis med sikkerheden. I en revisionsrapport på baggrund af teledata-skandalen fremgår det, at de uopdage fejl og mangler blandt andet skyldtes »utidssvarende« it-systemer »på et helt utilstrækkeligt niveau«.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
14. februar 2020 kl. 13:53

"Fyringer i Rigspolitiets it-enhed skaber frygt for flere it-skandaler"?

Bur det ikke være

"Fyringer i Rigspolitiets it-enhed skaber frygt for flere afsløringer af it-skandaler"

5
13. februar 2020 kl. 23:56

Jeg har aldrig i mit liv, hørt om nogen med en anmeldelse af en IT forbrydelse i Danmark som har mødt imødekommenhed (skulle næsten sige forbrydelse). Tilgengæld har jeg personligt mødt stor imødekommenhed fra det engelske politi, hvis jeg har gjort opmærksom på scammere des lige. Der er ganske simpelt ingen grund til at spilde en enkelt skattekrone ekstra på noget der ikke virker eller nogensinde kommer til at virke. Det danske system varetager ikke borgerens interesser, da systemet er større end borgeren. (det her ikke behov for nogen legitimering da det kan legitimere sig selv)

4
12. februar 2020 kl. 16:27

Taget i betragtning hvordan Rigspolitiet har forvaltet deres IT og IT-budget i nyere historie, mener jeg helt man skal tage ansvaret for den tekniske platform fra dem, og oprette en helt ny enhed, der forhåbentlig får etableret en bedre kultur.

At RP kunne sidde henvendelser fra svensk politi om at de var blevet hacket i månedsvis er ubegribeligt. At de sætter CSC til at undersøge hacket selv, er komplet uansvarligt. At det ingen konsekvenser får for de ansvarlige er rystende.

Det var bare et par nedslagspunkter i en enkelt sag. Hvis vi tilføjer alle de andre skandaler, og tillægger et mørketal af problemer, vi aldrig hører om, så tegner der sig et billede af en uprofessionel og selvtilstrækkelig organisation.

Selvfølgelig kan man ændre en kultur indefra, og muligvis ville flere midler hjælpe, men mit personlige indtryk er at RP (ligesom fx PostNord) er nået til det punkt, hvor det bedre kan betale sig at starte forfra.

3
11. februar 2020 kl. 14:49

Jeg forstår på computerworlds dækning af samme historie at det er personer med viden inden for bla automatisk nummerpladegenkendelse.

Mon de bliver ofret fordi at der er modstand mod automatisk overvågning?

2
11. februar 2020 kl. 11:38

Det er da nemt nok. Vi øger bare kontoen til konsulentydelser.

1
11. februar 2020 kl. 08:44

... med alle skåltalerne om verdens bedste til digitalisering og datasikkerhed? Nå nej, det sidste hører da vist ikke med.....