Furesø Kommune dropper Microsoft: Sparer 360.000 kroner med Open Office

Eleverne i Furesø Kommunes folkeskoler skal fremover bruge Open Office frem for Microsofts kontorpakke. Kommunen venter at spare 360.000 kroner om året på licenser.

Furesø Kommune har besluttet, at skolebørnene fremover skal bruge den gratis kontorpakke Open Office i stedet for den fremherskende Office-pakke fra Microsoft. Dermed sparer kommunen 360.000 kroner om året på licenser, skriver Lokalavisen Furesø.

»Open Office er oplagt at bruge i sparetider. Det kan skrive, regne lave præsentationer - og der er ordbøger til. Med andre ord stort set det samme som Office med Word,« siger viceskolechef Henrik Bech til Lokalavisen Furesø.

Kommunen går nu i gang med at installere Open Office på 1.700 pc'er rundt om i kommunens folkeskoler. Men den eksisterende Office-pakke fra Microsoft bliver først slettet, når licensen udløber om et års tid.

Viceskolechef Henrik Bech understreget over for Lokalavisen, at ingen elever vil blive stillet ringere som følge af beslutningen, og at visse elever med eksempelvis læsevanskeligheder fortsat skal bruge Microsoft Office.

Med beslutningen følger Furesø kommune i fodsporene fra nabokommunen Lyngby-Taarbæk, der sidste år indførte Open Office på skoleområdet. Tidligere har Græsted og Rødovre kommuner også skiftet til Open Office.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (38)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Morten Schmidt-Petersen

Jeg ville nu også blive rasende, hvis jeg skulle til at bruge Open Office. Open Office er fint nok som nødløsning, men IMO er der INTET der kan erstatte Microsoft Office. Open Office er simpelthen for langsomt, ustruktureret og uoverskueligt.

 • 0
 • 0
#5 Michael Arp Sørensen

Jeg tænker på om der ikke er andre veje at gå end kun OO. Hvad med Google Docs? Hvis Fynboerne, rent teknisk, kan finde ud af det, kan resten af Danmark også. (altid rart med lidt landsdelsracisme :-))

Spøg til side.

Det må alt andet lige være rart at kunne arbejde på de samme dokumenter i hjemmet som på skolen uden brug af usb-keys og lignende.

Det er klart at det kræver en internetforbindelse med høj oppetid, men det er nok mere vigtigt for de unge at kunne komme på Arto, Facebook og hvad den slags nu hedder nu til dags.

Nu siger rygtet jo at den nye MS Office sammen med Sharepoint kan nogle tricks når det gælder samarbejde mellem matriklerne, dog ikke så godt i real time. Klart at prisen er noget(MEGET) højere, og med sparekniven på struben kan MS prissætning af deres produkter godt blive en show stopper.

Kan man gå helt andre veje end disse 3 løsninger?

Lad os holde en god tone i debatten her. :-) Gå efter bolden og ikke benene.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Kleis

Google docs har vist ikke support for Gears mere - jeg tror først at den kan blive et reelt alternativ for skoleelever når de får en offline løsning.

Bortset fra det, er det perfekt til skoleelever, netop da der ikke er for mange features, samtidig med at det er let og enkelt at samarbejde med flere på en gang.

 • 0
 • 0
#8 Jesper Kleis

Har MS office og openoffice på min computer - men bruger hovedsageligt open office, når jeg ikke eksplicit skal samarbejde med andre eller skrive artikler til jounaler hvor MS office nærmest er påkrævet (skønt det har elendige indbyggede referenceværktøjer)

 • 0
 • 0
#9 Michael Arp Sørensen

Alle der skal lære tekstbehandling, regneark og præsentation burde kunne bruge hvilketsomhelst program til formålet. Skolerne burde bruge mere end et program af hver slags for at eleverne kan lære at abstrahere fra de forskellige brugerflader. Når eleverne en gang går ud af skolerne og skal videre i livet, vil der alligevel være en ny version af alle programmer, så vanen med at lære en ny brugerflade skal indarbejdes alligevel. Hvis eleverne kun lære én programpakke er det IMHO alt for snævert pædagogisk set.

Mit kørekort gælder f.eks. til alle mærker og modeller af personbiler. Ellers skulle jeg resten af mine dage køre rundt i et grønt folkevognsrugbrød i nærheden af en kasserne.

Jeg synes at indlæring, i skoleårerne, er mere vigtigt end produktivitet. Produktivitet kan komme senere i livet.

 • 0
 • 0
#10 John Vedsegaard

Jeg har for flere år siden skiftet MS-office ud med OpenOffice, det tog noget tid i starten, da der er mangel på gode skabeloner til OO, men nu går det helt smertefrit. OpenOffice er hverken langsomt eller ustruktureret, databasedelen er MEGET bedre end Access, de andre dele er stort set samme kvalitet.

 • 0
 • 0
#11 Jesper Stein Sandal

Nu siger rygtet jo at den nye MS Office sammen med Sharepoint kan nogle tricks når det gælder samarbejde mellem matriklerne, dog ikke så godt i real time.

Det kan man faktisk også via Windows Live (Skydrive) uden Sharepoint. Word web app'en er dog endnu ikke frigivet. Sharepoint giver dog mere kontrol over forskellige versioner.

Dertil kommer Microsofts og Facebooks samarbejde Docs.com, som også giver mulighed for at dele dokumenter. Den er også baseret på Office Web Apps.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2

 • 0
 • 0
#13 Thomas Vestergaard

[...] eller skrive artikler til jounaler hvor MS office nærmest er påkrævet (skønt det har elendige indbyggede referenceværktøjer)

Af samme årsag har jeg i mange år holdt mig til LaTeX og BibTeX. Men jeg må indrømme, at Office er blevet meget bedre på både det punkt og mht. formler og andet matematik i først version og 2007 og især i version 2010. Det virker nu så godt, at jeg ikke længere sidder og slår hovedet ned i keyboardet. ;)

Alle der skal lære tekstbehandling, regneark og præsentation burde kunne bruge hvilketsomhelst program til formålet. Skolerne burde bruge mere end et program af hver slags for at eleverne kan lære at abstrahere fra de forskellige brugerflader. Når eleverne en gang går ud af skolerne og skal videre i livet, vil der alligevel være en ny version af alle programmer, så vanen med at lære en ny brugerflade skal indarbejdes alligevel. Hvis eleverne kun lære én programpakke er det IMHO alt for snævert pædagogisk set.

Principielt her jeg helt enig. Der er bare lige (mindst) to problemer. 1) Elever er dårlige til at abstrahere, når materialet ikke er velkendt. 2) Langt de fleste elever er "dovne", og fokusere ikke på at lære men på at klare sig godt til eksamen.

Vedr. 1) Jeg oplevede selv som instruktor i et kursus i funktionel programmering for nogle år, at vi prøvede at introducere eleverne for flere variationer af Scheme, for få dem til at abstrahere væk fra den konkrete syntax og mere på, hvad det vil sige at programmere funktionelt. I løbet af 1-2 uger havde vi sat alle undtagen de aller dygtigste elever af.

Vedr. 2) At forvente at børn skal have en længere tidshorisont end til sommerferien er nok også optimistisk. En af de gode ting ved at være barn, er netop at leve i nuet...

Mit kørekort gælder f.eks. til alle mærker og modeller af personbiler. Ellers skulle jeg resten af mine dage køre rundt i et grønt folkevognsrugbrød i nærheden af en kasserne.

Dårlig sammenligning. I modsætning til forskellige kontor-pakker, er alle biler (mht. pedaler, rat, gear, osv.) stort set ens indrettet. Det kræver f.eks. megen tilvæning at skulle til at køre i venstre side af vejen - så gearet sidder til venstre.

OpenOffice er hverken langsomt eller ustruktureret, databasedelen er MEGET bedre end Access, de andre dele er stort set samme kvalitet.

Med mindre man virkelig har hang til VBA, skal der vist heller ikke meget til det... ;)

Pudsigt, sådan har jeg det sjovt nok med MS Office... især med det nye Ribbon-interface ("Hvor f*nden har de nu gemt funktion X?!").

Ja, det er ikke nemt at skifte kontor-pakke, hva?! :P

Iøvrig undrer jeg mig over, at Jesper Stein Sandal er blevet down-votet for at komme med ekstra information. For dem, der ikke frit kan vælge hvilken pakke de vil bruge, er det da værdifuld information.

 • 0
 • 0
#15 John Vedsegaard

Det største problem for OpenOffice er manglen på skabeloner. Når skolebørn lærer at bruge en officepakke kan de passende starte med at lave skabeloner, disse kan så lægges ud på nettet til fri afbenyttelse, på den måde lærer de en masse og laver samtidig noget mange andre kan bruge. Jeg kan sagtens se for mig, når en 12-årig ser en skolekammerats far, som f.eks. er selvstændig. bruge noget den 12-årige lavede året før i skolen, det må da være med en vis stolthed de ser det, eksempelvis en skabelon til at lave tilbud, faktura, regneark, presentationer eller andet.

Skolerne bør også blive bedre til at sørge for at arbejdet bliver lagt ud på nettet og forklare eleverne at det har betydning for deres senere liv. Går man f.eks. ud af skolen og har 20-30 gode skabeloner liggende på nettet, er det en anbefaling i sig selv, særligt hvis den der skal ansætte kender dem i forvejen.

Der er også et meget stort salg proffesionele af skabeloner til MsOffice, det kunne der også sagtens være til OpenOffice. Måske kunne eleverne ligefrem tjene penge på det.

 • 0
 • 0
#16 Nicholas Colding

Furesø Kommune undgår serviceforringelser og fyringer ved denne beslutning. Er det ikke serviceforringelser vi alle er så bange for?

Eleverne får ligeledes en mere bred opfattelse af tekstbehandlingssystemer, ved at prøve et nyt produkt. Altså en undervisning i tilgift, der giver pote på læringssiden.

Jeg mener Furesø med beslutningen, gør elever og skatteydere en stor tjeneste.

Venligst Nicholas

 • 0
 • 0
#19 John Vedsegaard

Men risiko for at blive hængt, skriver jeg:

Linux er stadig ikke blevet voksent og ikke kompatibelt med masser af hardware, jeg fraråder alle offentlige systemer at påbegynde brugen af det. Samme for private og firmaer.

Linux er KUN for nørder.

Men at lære brugen af programmer der er kompatible med begge systemer, vil gøre en senere overgang nem. Her kommer OpenOffice pakken ind, samt enkelte andre programmer som f.eks. FireFox.

Linux er godt nok gratis, men man skal ikke bare bruge noget fordi det er gratis.

 • 0
 • 0
#20 Nikolaj Brinch Jørgensen

Linux er stadig ikke blevet voksent og ikke kompatibelt med masser af hardware, jeg fraråder alle offentlige systemer at påbegynde brugen af det. Samme for private og firmaer.

Linux understøtter de fleste mennskers behov - også folkeskolen elever. Der er mange hardware kombinationer som kan købes hos HP, Lenovo etc. som understøtter Linux ganske fint.

Linux er KUN for nørder.

Kan du ikke begive dig ud i argumentation. Det er så trættende at se din påstand om, at fordi du ikke magter at få dit lydkort til at virke så er Linux dårligt.

Linux er godt nok gratis, men man skal ikke bare bruge noget fordi det er gratis.

Man skal bruge det fordi: 1. Der er af god kvalitet. 2. Ikke skal rebootes hele tiden 3. Nemt kan administreres. 4. Ikke får virus. 5. Ikke får installeret tonsvis af Malware på hele skolens netværk. ++++

Man skal iøvrigt heller ikke bruge noget fordi det er dyrt, besværligt og tidskrævende.

 • 0
 • 0
#21 John Vedsegaard

Vrøvl, Linux er ubrugeligt, umuligt at administrere, går ned hele tiden. Og iøvrigt HAR jeg fået et lydkort til at fungere, det kostede bare 6.000.

Det er trættende at høre de samme blive ved med at påstå Linux er for alle, det er det IKKE.

Der har oven i købet været eksempler på at virus blev indbygget i kernen, det er godt nok noget tid siden, men det har været sket! Hvis det er sikkert er alt sikkert.

Måske er Nikolaj Brinch Jørgensen Linux nørd, men det er langtfra alle som er det.

Altså UNDLAD at bruge det.

 • 0
 • 0
#23 Nikolaj Brinch Jørgensen

Vrøvl, Linux er ubrugeligt, umuligt at administrere, går ned hele tiden

Mine Linux maskiner har så endnu til gode at gå ned.

Og iøvrigt HAR jeg fået et lydkort til at fungere, det kostede bare 6.000.

Hvorfor kostede det 6.000,- at få lydkortet til at fungere?

Det er trættende at høre de samme blive ved med at påstå Linux er for alle, det er det IKKE.

Nej Der er ingen der har påsttået at Linux er for alle. Windows er heller ikke for alle. HP-UX er heller ikke for alle. Max OS X er heller ikke for alle.

Der har oven i købet været eksempler på at virus blev indbygget i kernen, det er godt nok noget tid siden, men det har været sket! Hvis det er sikkert er alt sikkert.

Kan du ikke linke til dokumentation for denne påstand?

Måske er Nikolaj Brinch Jørgensen Linux nørd, men det er langtfra alle som er det.

Nej det er jeg ikke. Min primære computer er en MacBook Pro med OS X, mit medie center kører Windows 7 Pro, min stationære maskine kørte Windows Vista Ultimate (indtil i sidste uge, hvor den fik Ubuntu 10.04). Min anden gamle Dell bærbare kører Windows XP. Så indtil November brugte jeg kun Windows.

Altså UNDLAD at bruge det.

Altså [b]UNDLAD[/b] at lytte til det vås der kommer fra din side om nørder oa. FUD.

 • 0
 • 0
#25 Claus Waldersdorff Knudsen

Der har oven i købet været eksempler på at virus blev indbygget i kernen, det er godt nok noget tid siden, men det har været sket! Hvis det er sikkert er alt sikkert.

og

Kan du ikke selv søge efter det, det er nogle år siden nu og kun ca. 50 nåede at downloade det.

John, når man kommer med en påstand der ikke umiddelbart er belæg for, bør man som en god debattør uopfordret selv komme med et link! Ellers skal man holde sin mund!

 • 0
 • 0
#26 Morten Schmidt-Petersen

Man skal bruge det fordi: 1. Der er af god kvalitet. 2. Ikke skal rebootes hele tiden 3. Nemt kan administreres. 4. Ikke får virus. 5. Ikke får installeret tonsvis af Malware på hele skolens netværk. ++++

Skal vi ikke droppe myten om at Linux ikke kan inficeres af virus og malware. http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware

Linux, BSD, OS X og alle andre styresystemer er præcist lige så sårbare overfor vira og malware som Windows - såfremt der sidder en tosse foran computeren, hvilket er aktuelt i 90% af tilfældene. Hr. og Fru. Danmark installerer alt muligt crapware på deres computer regardless of styresystemet og så længe de gør det - lige så længe vil der være malware på den platform de nu sidder på.

Hvis Windows nu var så sindsygt usikkert som visse personer prøver at fremstille det som så ville eksempelvis Pentagon jo ikke anvende det på frontend og backend i deres systemer.

http://www.version2.dk/artikel/10673-hackere-bryder-ind-i-pentagons-join... http://www.version2.dk/artikel/13872-haardeste-straf-nogensinde-hacker-f... http://www.youtube.com/watch?v=HQhF6lApr8E (ca. 3 minutter inde)

Det er en religionskrig - og der er ingen grund til at køre debatten omkring MS Office vs. OOF vs. Google Docs. vs. ??? af sporet. :-) Lad os tage denne diskussion i en anden og mere relevant debat.

 • 0
 • 0
#27 Michael Degn

@John

Du troller. At du ikke kan lave en velfungerende Linux-installation er bestemt ikke ensbetydende med at alle andre heller ikke kan og Linux bare er noget lort. Har man underlødigt hardware, ja så får man et ustabilt system - det gælder jo både for Linux, BSD, OS X og Windows. Med ordenligt hardware får du et rigtigt stabilt system. Prøv nu at komme med nogle ordentlige argumenter og ikke bare FUD.

Som Nikolaj påpeger er Linux ikke for alle, og det er der vel heller ikke nogen som påstår? Men i forbindelse med skolecomputere kan Linux fuldt ud dække elevernes behov. Når først de har vænnet sig til det vil fordelene være hurtigere computere og et malwarefrit miljø.

Jeg vil også gerne se dokumentation for din påstand om virus i Linux kernen. Måske forveksler du det med en cross-platform virus (Virus.Linux.Bi.a/ Virus.Win32.Bi.a) som angiveligt kunne fungere på både Windows og Linux, bortset fra at en bug i Linux kernen forhindrede den i at virke. Iøvrigt anså Linus den ikke for at være en virus, da den ikke kunne skade systemet.

 • 0
 • 0
#28 Michael Degn

Skal vi ikke droppe myten om at Linux ikke kan inficeres af virus og malware.

Der er mig bekendt ikke nogen herinde som har påstået at Linux ikke kan inficeres. Derimod er det et faktum at der skal gøres en ihærdig indsats for at inficere en Linux maskine - det sker altså ikke af sig selv, modsat et andet OS.

 • 0
 • 0
#30 Mads Bendixen

Derimod er det et faktum at der skal gøres en ihærdig indsats for at inficere en Linux maskine - det sker altså ikke af sig selv, modsat et andet OS.

Der blev tidligere efterlyst dokumentation, når man kommer med skråsikre påstande. Det burde være obligatorisk.

 • 0
 • 0
#31 Morten Schmidt-Petersen

Der er mig bekendt ikke nogen herinde som har påstået at Linux ikke kan inficeres. Derimod er det et faktum at der skal gøres en ihærdig indsats for at inficere en Linux maskine - det sker altså ikke af sig selv, modsat et andet OS.

Jeg er klar over, at jeg linker til Wikipedia og at nogle mennesker af visse årsager ikke finder dette leksika troværdigt, men vil du ikke godt være venlig bare at skimme teksten i artiklen?

Og angående Wikipedias troværdighed så skriver jeg som jeg gør, da undersøgelser har påvist, at Wikipedia er lige så nøjagtigt som Encyclopedia Britannica. http://news.cnet.com/Study-Wikipedia-as-accurate-as-Britannica/2100-1038...

 • 0
 • 0
#32 Baldur Norddahl

Skal vi ikke droppe myten om at Linux ikke kan inficeres af virus og malware.

Det sker i stor stil ikke.

En interessant detalje ved dit eget Wikipedia link er at det faktisk er muligt at lave en liste over Linux vira og det fylder mindre end en skærmside. Det er endvidere sandsynligt at mange af de listede vira ikke findes "in the wild" og/eller ikke længere fungerer på en moderne installation.

Men jeg vil medgive at der ikke er nogen teknisk årsag til at Flash på Linux skulle være spor mere sikker end Flash på Windows. Og et botnet er præcis ligeså farligt og brugbart for "ejeren" når det er begrænset til at køre med brugerrettigheder i stedet for administratorrettigheder.

 • 0
 • 0
#33 Lars Bjerregaard

Jeg ville nu også blive rasende, hvis jeg skulle til at bruge Open Office. Open Office er fint nok som nødløsning, men IMO er der INTET der kan erstatte Microsoft Office. Open Office er simpelthen for langsomt, ustruktureret og uoverskueligt.

Og JEG ville blive rasende, hvis jeg skulle til at bruge Microsoft Office. Microsoft Office er fint nok som nødløsning, men IMO er der INTET der kan erstatte Open Office. Microsoft Office er simpelthen for langsomt, ustruktureret og uoverskueligt.

Friheden til at vælge er en fed ting, ikke sandt? ;-)

 • 0
 • 0
#34 Robert Larsen

Men jeg vil medgive at der ikke er nogen teknisk årsag til at Flash på Linux skulle være spor mere sikker end Flash på Windows.

Malware distribueret via flash vil på både Windows og Linux have samme rettigheder til at ændre systemet, som den bruger som eksekverer flash.

På min XP kan jeg skrive til bootsektoren, slette/rette alt under c:\windows og alt muligt andet.

På Linux kan jeg slette /home/robert.

 • 0
 • 0
#38 Jan Nielsen

Når man/vi arbejder med IT, gør vi det så ikke for mennesker/andre. Eller gælder det kun om hvad der er bedst for "mig".

Det må da være vigtigt, at "kundens" behov bliver bliver fundet og ønsker så vidt muligt efterlevet og at man som IT "kyndig", lige får kigget lidt breder på det end som sådan.

Ud fra mine egne erfaringer, er 90% lige glade om det er det ene eller det andet. Men nogle kigger altså rigtigt meget på økonomien.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere