Fup-besked fra ACTA-minister: Luk for Facebook, Youtube og Google

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Mistanke om hacking, efter pressebureau søndag udsendte falsk pressemeddelelse, hvor handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr ønsker Facebook og Youtube lukket.

Natten til søndag strøg en falsk pressemeddelelse om antipirat-loven ACTA af sted fra pressebureauet Presswire og ud til nyhedsredaktioner i det ganske land.

Pressemeddelelsen bar overskriften »Genudsendt: Dansk minister slår et slag for rettighedshaverne« og indeholdt flere holdninger med handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) som afsender.

Blandt andet foreslår ministeren i pressemeddelelsen, at man i Danmark lukker tilgangen til hjemmesider som Youtube, Facebook og Google.

»Det er vandvittigt, at der kan findes sider, der i så høj grad linker til, eller indeholder ulovligt indhold. Vi har i Danmark allerede blokeret for Piratebay, så jeg kan kun se det rimelige i, at disse sider også bliver blokeret,« lød det i pressemeddelelsen fra SF-ministeren, som blandt andet Version2 og Ingeniøren modtog.

Pressemeddelelsen var dog et fupnummer, oplyser Presswire - i en ny pressemeddelelse.

Politiet skal se nærmere på sagen

Og det får pressebureauet til at spekulere i, at der er tale om et hackerangreb.

»De eneste der kan godkende og dermed udsende en pressemeddelelse er vores redaktion. Alt tyder på at nogen på ulovlig vis har skaffet sig adgang til vores administrationsområde og derefter udsendt pressemeddelelsen via vores presseservice. Vi beklager meget at dette kunne ske og har selvfølgelig prompte lukket for yderligere adgang,« udtaler daglig leder af Presswire, Rene Hjetting, i pressemeddelelsen.

Sagen vil mandag blive forelagt de lokale politimyndigheder, oplyser Presswire.

Pressebureauet Presswire udsat for hacker

Pressebureauet Presswire har i nat været udsat for uautoriseret brug af deres administrationsflade.

Natten mellem 3. og 4. marts 2012 blev der fra Presswire’s presseside udsendt en pressemeddelelse med overskriften”Genudsendt: Dansk minister slår et slag for rettighedshaverne”.

Pressemeddelelsen var IKKE godkendt af Presswire’s redaktion som rutinen normalt er, og alt tyder på at en hacker har skaffet sig ulovlig adgang til Presswire’s administrationsområde.

”De eneste der kan godkende og dermed udsende en pressemeddelelse er vores redaktion. Alt tyder på at nogen på ulovlig vis har skaffet sig adgang til vores administrationsområde og derefter udsendt pressemeddelelsen via vores presseservice. Vi beklager meget at dette kunne ske og har selvfølgelige prompte lukket for yderligere adgang,” forklarer daglig leder Rene Hjetting.

Sagen vil senere i dag blive forelagt lokale politimyndigheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Lund

Hverken Pia Olsen Dyhr, Folketinget eller domstolene bestemmer om YouTube skal blokeres. Det er alene op til rettighedshaverne.

På YouTube bliver der tilgængeliggjort værker i DK uden aftaler med de danske rettighedshavere. Det er uden for diskussion. Det betyder at ISPerne deltager i massiv ulovlig eksemplarfremstilling i deres routere, da de temporære kopier i routerne fremstilles uden lovligt forlæg. Tilsvarende overtræder ISP kunderne ophavsretsloven, men det er sværere at bevise og heller ikke så væsentligt.

Sagen kommer til at køre som en fogedsag, hvor alene Rettighedsalliancen og ugens tilfældigt udvalgte ISP er repræsenteret. Rettighedsalliancen fyrer standardargumentet om at de har 80% af rettighederne af, og at ISPen nemt kan smide et par ekstra domæner i DNS (eller DPI?) filteret. Det er jo betalt af anti-børneporno investeringen for længe siden. Case closed, og advokaterne kan sende endnu en faktura.

Så hvorfor er YouTube [endnu] ikke blokeret?

Fordi rettighedshaverne ikke har ønsket at YouTube skal blokeres. Jeg har set KODA udtale at de "freder YouTube", hvilket egentligt er lidt uforsigtigt når KODA forhandler med YouTube.

Vi skal selvfølgelig takke KODA m.fl. for at vores informationsfrihed ikke bliver begrænset på YouTube.

Men først og fremmest skal vi kritisere Folketinget for at de har vedtaget love som gør det så ufatteligt nemt at blokere hjemmesider i Danmark.

 • 6
 • 0
Anonym

Man behøver jo ikke forsøge sig med en falsk ID, det kan gøres gennem deres eget system, hvis det er kompromitteret.
Så vil selve afsenderens ID forekomme korrekt for en modtager.

V2, bør vide, om der er korrekt afsender ID.

Presswire & POD, ved om det var en falsk pressemeddelelse.
POD bør måske forholde sig til det, og evt. bekræfte, at der er tale om en fejl hos Presswire.

 • 0
 • 0
Jesper Lund

Presswire & POD, ved om det var en falsk pressemeddelelse.

http://amtsavisen.dk/bnb/hacker-udgav-sig-for-at-vaere-minister

 • Alt tyder på at nogen på ulovlig vis har skaffet sig adgang til vores administrationsområde og derefter udsendt pressemeddelelsen via vores presseservice. Vi beklager meget, at dette kunne ske og har selvfølgelige prompte lukket for yderligere adgang, udtaler han.

Til Berlingske Nyhedsbureau fortæller Presswires webredaktør, Simon Drost, at hackeren sandsynligvis er kommet ind i systemet ved at gætte sig til kodeordet.

Gættet sig til passwordet...

 • 1
 • 0
Christian W. Moesgaard

Men det her er simpelthen bare morsomt.

Ikke mindst på grund af den offentlige reaktion, som faktisk tager mailen seriøst i nogle timer fordi der egentlig er så lidt forskel på at lukke eks. Grooveshark og YouTube, når alt kommer til alt. Ja, praktisk taget den eneste forskel er at blokering af YouTube ville nok skabe en del mere ragnarok i medierne, men ellers...

 • 2
 • 0
Anonym

Ja vi vil nok overleve, hvis det faktisk blev lukket.

Jeg er begyndt at spekulere på, om det er en plantet troll, der skal skabe sympati for ministeren, på bekostning af en ukendt hacker.

Muligheden kan også være, at man vil fjerne opmærksomheden fra noget andet.
Vi mangler bl.a. en løsning omkring det stærkt kompromitterede NemID.
Der ligger en hel del mede alvor i den sag, end en sag om en hacket pressetjeneste.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere