Fup-besked fra ACTA-minister: Luk for Facebook, Youtube og Google

5. marts 2012 kl. 12:2411
Mistanke om hacking, efter pressebureau søndag udsendte falsk pressemeddelelse, hvor handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr ønsker Facebook og Youtube lukket.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Natten til søndag strøg en falsk pressemeddelelse om antipirat-loven ACTA af sted fra pressebureauet Presswire og ud til nyhedsredaktioner i det ganske land.

Pressemeddelelsen bar overskriften »Genudsendt: Dansk minister slår et slag for rettighedshaverne« og indeholdt flere holdninger med handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) som afsender.

Blandt andet foreslår ministeren i pressemeddelelsen, at man i Danmark lukker tilgangen til hjemmesider som Youtube, Facebook og Google.

»Det er vandvittigt, at der kan findes sider, der i så høj grad linker til, eller indeholder ulovligt indhold. Vi har i Danmark allerede blokeret for Piratebay, så jeg kan kun se det rimelige i, at disse sider også bliver blokeret,« lød det i pressemeddelelsen fra SF-ministeren, som blandt andet Version2 og Ingeniøren modtog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pressemeddelelsen var dog et fupnummer, oplyser Presswire - i en ny pressemeddelelse.

Politiet skal se nærmere på sagen

Og det får pressebureauet til at spekulere i, at der er tale om et hackerangreb.

»De eneste der kan godkende og dermed udsende en pressemeddelelse er vores redaktion. Alt tyder på at nogen på ulovlig vis har skaffet sig adgang til vores administrationsområde og derefter udsendt pressemeddelelsen via vores presseservice. Vi beklager meget at dette kunne ske og har selvfølgelig prompte lukket for yderligere adgang,« udtaler daglig leder af Presswire, Rene Hjetting, i pressemeddelelsen.

Sagen vil mandag blive forelagt de lokale politimyndigheder, oplyser Presswire.

**Pressebureauet Presswire udsat for hacker**

Pressebureauet Presswire har i nat været udsat for uautoriseret brug af deres administrationsflade.

Natten mellem 3. og 4. marts 2012 blev der fra Presswire’s presseside udsendt en pressemeddelelse med overskriften”Genudsendt: Dansk minister slår et slag for rettighedshaverne”.

Pressemeddelelsen var IKKE godkendt af Presswire’s redaktion som rutinen normalt er, og alt tyder på at en hacker har skaffet sig ulovlig adgang til Presswire’s administrationsområde.

”De eneste der kan godkende og dermed udsende en pressemeddelelse er vores redaktion. Alt tyder på at nogen på ulovlig vis har skaffet sig adgang til vores administrationsområde og derefter udsendt pressemeddelelsen via vores presseservice. Vi beklager meget at dette kunne ske og har selvfølgelige prompte lukket for yderligere adgang,” forklarer daglig leder Rene Hjetting.

Sagen vil senere i dag blive forelagt lokale politimyndigheder.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. marts 2012 kl. 21:24

Håber at SFs pressebureau staver bedre end denne hacker ;-)

9
5. marts 2012 kl. 19:04

Men det her er simpelthen bare morsomt.

Ikke mindst på grund af den offentlige reaktion, som faktisk tager mailen seriøst i nogle timer fordi der egentlig er så lidt forskel på at lukke eks. Grooveshark og YouTube, når alt kommer til alt. Ja, praktisk taget den eneste forskel er at blokering af YouTube ville nok skabe en del mere ragnarok i medierne, men ellers...

10
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den man, 03/05/2012 - 22:59

Ja vi vil nok overleve, hvis det faktisk blev lukket.

Jeg er begyndt at spekulere på, om det er en plantet troll, der skal skabe sympati for ministeren, på bekostning af en ukendt hacker.

Muligheden kan også være, at man vil fjerne opmærksomheden fra noget andet. Vi mangler bl.a. en løsning omkring det stærkt kompromitterede NemID. Der ligger en hel del mede alvor i den sag, end en sag om en hacket pressetjeneste.

4
5. marts 2012 kl. 16:27

Hverken Pia Olsen Dyhr, Folketinget eller domstolene bestemmer om YouTube skal blokeres. Det er alene op til rettighedshaverne.

På YouTube bliver der tilgængeliggjort værker i DK uden aftaler med de danske rettighedshavere. Det er uden for diskussion. Det betyder at ISPerne deltager i massiv ulovlig eksemplarfremstilling i deres routere, da de temporære kopier i routerne fremstilles uden lovligt forlæg. Tilsvarende overtræder ISP kunderne ophavsretsloven, men det er sværere at bevise og heller ikke så væsentligt.

Sagen kommer til at køre som en fogedsag, hvor alene Rettighedsalliancen og ugens tilfældigt udvalgte ISP er repræsenteret. Rettighedsalliancen fyrer standardargumentet om at de har 80% af rettighederne af, og at ISPen nemt kan smide et par ekstra domæner i DNS (eller DPI?) filteret. Det er jo betalt af anti-børneporno investeringen for længe siden. Case closed, og advokaterne kan sende endnu en faktura.

Så hvorfor er YouTube [endnu] ikke blokeret?

Fordi rettighedshaverne ikke har ønsket at YouTube skal blokeres. Jeg har set KODA udtale at de "freder YouTube", hvilket egentligt er lidt uforsigtigt når KODA forhandler med YouTube.

Vi skal selvfølgelig takke KODA m.fl. for at vores informationsfrihed ikke bliver begrænset på YouTube.

Men først og fremmest skal vi kritisere Folketinget for at de har vedtaget love som gør det så ufatteligt nemt at blokere hjemmesider i Danmark.

2
5. marts 2012 kl. 13:37

Måske ikke det fedeste prædikat at få hæftet på sig ...

3
5. marts 2012 kl. 15:58

Martin, Det er hun da vist selv ude om :)

PS til redaktionen: Jeg kom til at trykke "anmeld" i stedet for "svar" på Martins indlæg. Det er ikke indlægget der fejler noget, men min finmotorik.

1
5. marts 2012 kl. 13:23

Hvis det bare er en mail der er udsendt så er der vil ikke noget der forhindrer mig i at sende en besked fra "push_service@presswire.dk" eller hvad addressen nu hedder.

Så er jeg godt klar over at de sikkert bruger Sender-ID og alt muligt andet anti spam grej, men hvis modtageren ikke tjekker det er det vel lige meget?

6
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den man, 03/05/2012 - 17:12

Man behøver jo ikke forsøge sig med en falsk ID, det kan gøres gennem deres eget system, hvis det er kompromitteret. Så vil selve afsenderens ID forekomme korrekt for en modtager.

V2, bør vide, om der er korrekt afsender ID.

Presswire & POD, ved om det var en falsk pressemeddelelse. POD bør måske forholde sig til det, og evt. bekræfte, at der er tale om en fejl hos Presswire.

7
5. marts 2012 kl. 17:33

Presswire & POD, ved om det var en falsk pressemeddelelse.

http://amtsavisen.dk/bnb/hacker-udgav-sig-for-at-vaere-minister

</p>
<ul><li>Alt tyder på at nogen på ulovlig vis har skaffet sig adgang til vores administrationsområde og derefter udsendt pressemeddelelsen via vores presseservice. Vi beklager meget, at dette kunne ske og har selvfølgelige prompte lukket for yderligere adgang, udtaler han.</li>
</ul><p>Til Berlingske Nyhedsbureau fortæller Presswires webredaktør, Simon Drost, at hackeren sandsynligvis er kommet ind i systemet ved at gætte sig til kodeordet.

Gættet sig til passwordet...

8
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den man, 03/05/2012 - 18:00

"Gættet sig til passwordet... 1-2-3-4 ........ ? Har de ikke hørt om f.eks. VPN ? "Derfor skal man ikke bekende sig til BYOD"... osv...

Fint link i øvrigt....