Frygt i Sverige for it-angreb på Riksdagsvalg: »Nødvendigt at afskærme it-infrastruktur«

Illustration: RudyBalasko/iStockphoto
Risikoen for cyberangreb vokser, og det har sat gang i debatten om et eventuelt it-angreb på det svenske valg i år.

Det er brug for at styrke beskyttelsen af de ​​demokratiske institutioner mod indblanding udefra, f.eks. i forbindelse med valg, uanset at det sker på bekostning af åbenheden i det civile samfund, skriver Ny Teknik i Sverige.

Det mener Gazmend Huskaj, der er doktor i informationsteknologi på den svenske Forsvarshøjskole, i en artikel, der debatterer cybersårbarheden i det svenske samfund her i 2018, hvor svenskerne skal vælge ny riksdag.

Det kan ifølge it-forskeren være nødvendigt at fjerne følsomme regeringsservere fra internettet, opbygge nationale firewalls, der udelukker udenlandske IP-adresser, eller teknisk helt lukke af for indgående trafik i en sky, der kontrolleres af den svenske stat.

»Jeg tror, sådanne tiltag vil komme,« siger han til Ny Teknik.

Stigende bekymring for angreb på valgsystemer

DDoS-angreb, der forstyrrer eller sætter websteder i stå, er ét eksempel på en trussel, som man bliver mere bekymret for i forbindelse med valg i demokratier som Sverige. Der er ifølge eksperterne også en stigende risiko for indtrængen i netværk, hvor målet er digitale valgsystemer eller partier og politikere.

Endelig kan cyberangreb også anvendes til at udbrede propaganda i sociale netværk.

Helt generelt er risikoen for cyberangreb steget voldsomt siden sidste valg i 2014, lyder det også fra Gunnar Idesten, cybersikkerhedsekspert ved Svenske Beredskabsstyrelse (MSB).

»De botnets, som anvendes i dag, er meget større end tidligere, så det er blevet sværere at forsvare sig,« siger han.

Hovedproblemet er, at mange internetopkoblede enheder - fra køleskabe til fjernsyn og låsesystemer - helt mangler eller er udstyret med meget ringe sikkerhedsteknologi.

Dette gør det nemmere at kapre dem til et såkaldt botnetværk, altså hvor enheden anvendes til angreb mod f.eks. it-systemer i banker eller det offentlige.

Desuden er situationen præget af, at konkurrencen og prispresset på angrebsværktøjer nu er så hård, at det er muligt at få udført et gratis testangreb.

»Et overbelastningsangreb er virkelig billigt. Du kan købe et angreb for for meget små midler,« siger Olli Lähteenmaa, Nordenchef på Arbor Networks, der udvikler beskyttelse mod cyberangreb.

Den lave pris har blandt andet ført til, at aktører uden økonomiske og politiske motiver, som f.eks. gamere, er begyndt at anvende angreb til at afbryde og annullere gamesessions, hvis de er ved at tabe, siger Lähteenmaa.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henning Mølsted Editor

Tak for replik. Mig bekendt afholder Sverige ikke digitale valg. Men det er helt almindeligt at have it-systemer, som understøtter valgene - selv om selv valghandlingen foregår med blyant og papir.

Og et angreb på disse it-systemer kan bestemt være problematisk.

Ekstra info: Herhjemme er et nyt valgsystem på vej https://www.kombit.dk/valg

Mh Henning Mølsted, redaktør.

 • 3
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Tak for uddybning, Henning Mølsted. Ja, så er der jo ikke andet at gøre ned at håbe på, at vore egne myndigheder tager ved lære af svenskerne, og for alvor begynder at kigge kritisk på disse ting, inden ulykken er sket - men det vil nok kræve en ret usandsynlig kulturændring.

Men derfor kan vi jo så alligevel glæde os - bare sammen med svenskerne - over ikke at være gået fuldstændig i den digitale valgfælde (endnu).

 • 4
 • 0
#4 Frithiof Andreas Jensen

Det er nu engang svært at hacke en blyant.

Det er da klart at "Svensson" er bekymret - I följe meget publicerede "höjt placerede kilder" i USA tager det kun omkring 15 Russiske trolls at sabotere et präsidentvalg.

De er helt igennem magiske i deres indflydelse, de der Russere -

Skaleret efter Svensk Tilstande vil det kun kräve 1.5 Russisk Trolls at få Sosserne til at tabe til SD (Hvilket er den eksistentielle politiske frygt i Sverige, SD er jo dårligt for "Brandet").

 • 9
 • 0
#7 Finn Christensen

Skaleret efter Svensk Tilstande vil det kun kräve 1.5 Russisk Trolls at få Sosserne til at tabe til SD

Skaleret efter danske forhold, så tager det vel ~0.01 Russisk Troll at få både sosserne og venstre til at tabe magten til DF.

Men det skyldes ikke Troll'en, men at små mindretalsregeringer lever på lånt tid.

Vores regeringer er låst og kan ikke foretage store/nødvendige ændringer i samfundet, da utallige kor af gærdekoner hyler op om velerhvervede interesser. Så de "regerer" kun de årlige 1-3% småpillerier.

Årsag: Et bundulykkeligt kæresteri med.. EL, SF, DF eller Radigale .

 • 0
 • 0
#9 Henrik Madsen

Så landet der ikke engang har frie, hemmelige valg, men benytter en metode som mere minder om noget fra lande vi oftest ynder at kalde alt andet end demokratiske, er nu bange for hacking og udenlandske trolls.

Det man reelt set er bange for er at valget bliver demokratisk og at folket "kommer til" at vælge "de forkerte"

Sverige er på så uendeligt mange måder et skodland.

 • 0
 • 3
#10 Chresten Christensen

"uanset at det sker på bekostning af åbenheden i det civile samfund"

; så vi er nødtil at ødelægge vores åbne samfund fordi en Psykotisk person ikke kan augmenter sit standpunkt, og opnår tilslutning. Måske er det den person der er den største fare mod vores samfund, og ikke hans, alle mulige personlige fjender Måske det er beder at se på hvad de ønsker, og ikke hvad de sige alle andre gør. Ellers må de komme med beviser...

 • 0
 • 0
#11 Hans Schou

Men det er helt almindeligt at have it-systemer, som understøtter valgene - selv om selv valghandlingen foregår med blyant og papir.

Det har vi i Danmark, og nogle steder havde de nedbrud ved sidste valg. Kort fortalt:

 • Ved digital afkrydsning af valgbøger, kan man frit vælge hvilket bord man vi stå i kø ved. Det går hurtigere.
 • Ved valgbøger skal man gå til et bestemt bord, og der er typisk kø (pga demografi).
 • 2
 • 0
#12 Anne-Marie Krogsbøll

Ved valgbøger skal man gå til et bestemt bord, og der er typisk kø (pga demografi).

Hvis det kan eliminere en af disse digitale trusler mod valget, så står jeg gerne i kø - det plejer at være meget hyggeligt og med god stemning. Og mon ikke det problem ville kunne løses på anden måde, hvis det virkeligt er et stort problem? Som jeg husker det, er det altid de samme borde, der er lang kø ved - så måske kunne man fordele valgkorterne lidt bedre mellem bordene?

 • 6
 • 0
#13 Per Gøtterup

Er jeg den eneste som godt kunne undvære besværet med at finde vej til et valglokale, stå i kø, bakse med alt for store stemmesedler for at kunne afgive min stemme, aflevere stemmesedlerne i for små overfyldte kasser med for små åbninger og så finde hjem igen?

Hvorfor kan man ikke bare afgive sin stemme på f.eks. borger.dk ved brug af NemID?

 • 0
 • 7
#14 Christian Nobel

Er jeg den eneste som godt kunne undvære besværet med at finde vej til et valglokale, stå i kø, bakse med alt for store stemmesedler for at kunne afgive min stemme, aflevere stemmesedlerne i for små overfyldte kasser med for små åbninger og så finde hjem igen?

Forhåbentlig.

Andre har lidt mere respekt for demokratiet, derunder også at det faktisk stiller nogen krav til borgerene.

Hvorfor kan man ikke bare afgive sin stemme på f.eks. borger.dk ved brug af NemID?

Ved du overhovedet hvordan et valg fungerer?

Hint - hemmelige valg.

 • 8
 • 0
#15 Tom Paamand

landet der ikke engang har frie, hemmelige valg

Denne massive påstand er en vandrehistorie baseret på stædig ukendskab.

Som en del af valgkampen i Sverige udsendes og omdeles stemmesedler, der ganske rigtigt kan genkendes - omend de bortset fra teksten er helt ens. Men de fleste tager sedlerne med hjemmefra i lommen, hvor på disse lægges i valgurnerne skjult i lukkede og ens hvide kuverter. Problemet er dermed yderst begrænset, men du har da lov til drilagtigt at vinke med en anden stemmeseddel, end den du inde bag forhænget lægger i kuverten

Svenskerne undrer sig til gengæld over, at danske politikere og opstillede selv må tælle stemmer op i Danmark...

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere