Frustration over ventetid på NemID: Nytilflyttere kan ikke se deres lønseddel eller overføre penge

30. november 2018 kl. 11:594
Frustration over ventetid på NemID: Nytilflyttere kan ikke se deres lønseddel eller overføre penge
Illustration: Privatfoto.
Nye regler komplicerer udleveringen af NemID - for udlændinge, melder Dansk Industri.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret d. 3. december kl. 13.43 med kommentar fra Digitaliseringsstyrelsen.

Udenlandske medarbejdere kunne tidligere bestille NemID i forbindelse med deres CPR-nummer, men nu skal de vente på, at de får det gule sundhedskort med posten – og herefter bestille, så vente igen og så en tur på Borgerservice.

I værste fald tager processen op til fem uger, fortæller Director of Relocation Services Pernille Bilenberg fra Aspire Mobility Group, der hjælper virksomheder med at få udenlandske medarbejdere onboardet i det danske samfund, til DI Business.

Det er fem uger uden adgang til netbank og e-boks, hvilket gør det rigtig svært at betale husleje, melde flytning, overføre penge til familien, se ens lønseddel eller modtage en indkaldelse fra hospitalet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er dybt frustrerende for den udenlandske medarbejder. NemID er den digitale nøgle til Danmark, og uden den, er han eller hun i praksis smækket ude og kan for eksempel ikke betale sin første husleje, melde adresseændring eller overføre penge til sin familie,« siger hun til DI Business.

Besked om de nye regler vedrørende krav om gult sundhedskort kom for cirka en måned siden fra International House Copenhagen, der er etableret som et offentligt-privat med en vision om at gøre det nemmere for virksomheder og universiteter at tiltrække, modtage og fastholde internationale talenter.

Herunder et one-point-entry, hvor internationale borgere både kan få løst myndighedsopgaver såsom cpr. nr., valg af læge, skattekort mv.

International House linkede til lovgivning vedrørende NemID.

Ifølge vicedirektør Adam Lebech, Digitaliseringsstyrelsen, har styrelsen indskærpet over for blandt andre Københavns Kommune, at reglerne for udstedelse af NemID skal følges. Det handler bl.a. om at sikre identiteten på nye borgere.

Digitaliseringsstyrelsen er dog meget åben for at se på løsninger, der gør det simplere for virksomhederne.

»Vi vil gerne i dialog omkring, hvordan vi kan finde en mere simpel løsning omkring udstedelse af NemID til virksomhedernes udenlandske medarbejdere, der samtidig lever op til sikkerhedskravene,« siger han til DI Business.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. november 2018 kl. 12:57

... som er i sidste ende er vedtaget af Folketinget eller et ministerie som er bemyndiget af Folketinget.

Fra artiklen:

Besked om de nye regler vedrørende krav om gult sundhedskort kom for cirka en måned siden fra International House Copenhagen, der er etableret som et offentligt-privat med en vision om at gøre det nemmere for virksomheder og universiteter at tiltrække, modtage og fastholde internationale talenter.

Altså det er nogen retningslinjer der er blevet udstukket af noget embedsmandsværk, givetvis i kølvandet på alt hysteriet omkring hvidvaskning.

Det vil kunne ske uagtet regeringen er gul, grøn, blå, rød eller sort, og især i et typisk folkesocialdemokratisk bureaukrati som man har fået opbygget i dette land over de sidste 60-70 år.

3
30. november 2018 kl. 12:47

du retter bager for smed.</p>
<p>Det grundliggende problem her er den dybt tåbelige sundhedskort konstruktion

... som er i sidste ende er vedtaget af Folketinget eller et ministerie som er bemyndiget af Folketinget.

Min påstand er at artiklens problemstilling opstår fordi man kun i begrænset eller ingen grad tager hensyn til udlændinge når man udtænker processer. Der er endda dele af tinget som giver udtryk for stolthed og rimelighed når de vedtager lovgivning som er åbenlyst ugunstig eller problematisk for udlændinge.

Så kan du fastholde at lige præcis denne process er en implementationsdetalje som ligger langt fra Folketinget, men når latrinerne tømmes på magtens tinder, så løber det stille og roligt ned af.

2
30. november 2018 kl. 12:35

Siden valget og regeringsskiftet i 2015 har Folketinget kæmpet om at behandle udlændinge med størst ligegyldighed.

Meget kan man give den siddende regering skylden for, men du retter bager for smed.

Det grundliggende problem her er den dybt tåbelige sundhedskort konstruktion, hvor det jo gør åh-så-stor forskel at et CPR nummeret er printet på et stykke plastik (for så bliver CPR nummeret jo meeeget bedre - suk), samt den dybt debile såkaldte NemID løsning.

Men Relocation Services er jo heller ikke helt skarpe, for lige præcis når man ikke kan få NemID, så er der altså basis for at blive fritaget for at bruge den centrale NSA overvågede webmail løsning.

1
30. november 2018 kl. 12:18

Siden valget og regeringsskiftet i 2015 har Folketinget kæmpet om at behandle udlændinge med størst ligegyldighed. Efter formandsskiftet i S er der ikke grund til at tro at nyt valg vil ændre på den kurs.

Udlændinge skal jo bevise at de virkelig vil Danmark. Altså efter at den danske stat har behandlet dem med den største nederdrægtighed over en årrække. Hvis de stadig er lune på frikadeller og brun sovs efter det forløb, så kan de allernådest optages i det danske statsborgerskab.

"Hermit Kingdom" er i mange år blevet brugt om kælenavn for Nordkorea. Måske udtrykket også kan finde anvendelse herhjemme. :-)