
Hvor langt er vi egentlig kommet med at tage HTML5 til os, siden arbejdet med den nye webstandard begyndte i 2004?
Svaret er »slet ikke langt nok«, og det skyldes, at udviklere tit føler sig presset til at understøtte ældre versioner af Microsofts Internet Explorer.
Dermed udvikles hjemmesider og webapplikationer efter laveste fællesnævner, og det virker som et trukket håndbremse på rejsen mod HTML5.
Sådan lød en af pointerne fra Kenneth Auchenberg på udviklerkonferencen Warm Crocodile i København i sidste uge. Han er frontend-uvikler i danske Podio, der sidste år blev opkøbt at Citrix, og har ansvaret for udviklingen af brugergrænsefladen i samarbejdsværktøjet.
Læs også: Amerikansk it-kæmpe køber danske Podio
Ifølge Kenneth Auchenberg lider mange udviklere under, at især ældre versioner af Internet Explorer spiller dårligt sammen med HTML5.
»For mig er Internet Explorer 8 det samme som forurening, fordi den holder os fra at rykke fremad. Vi har teknologier (i HTML5, red.) som vi ikke kan bruge, fordi de ikke virker i Internet Explorer 8. Så hvorfor bruger vi ofte Internet Explorer 8 som baseline? Vi bliver nødt til at kunne differentiere vores brugeroplevelse (til forskellige browserversioner, red.),« sagde Kenneth Auchenberg.
Han henviser til tal fra hjemmesiden Caniuse.com, som viser, at Google Chrome understøtter omkring 90 procent af det samlede antal features i HTML5 og CSS3.
Til sammenligning understøtter Internet Explorer 10 cirka 75 procent, mens Internet Explorer 8 ligger helt nede omkring 20 procent.
Han nævnte flere eksempler på HTM5-funktionalitet, som har været kendt i årevis, men som stadig ikke er slået igennem.
»Canvas-tagget blev introduceret af Apple i 2004, og vi taler stadig om det. Vi bruger det ikke rigtig. Det er velkendt teknologi, som vi ikke bruger, fordi vi stadig skal understøtte ældre versioner af Internet Explorer. Det er skræmmende.«
»Eller hvad med Rounded Corners, som blev introduceret af Mozilla i 2004? Eller CSS3 3D Transforms, som blev fremsat af Apple i 2009? Det er stadig Internet Explorer, der trækker ned,« sagde Kenneth Auchenberg.
Kenneth Auchenberg mener, at Google og Mozilla viser vejen, fordi de autoopdaterer deres browsere hver sjette uge. Dermed bringes brugerne automatisk op på nyeste versionsnummer, og det kan udviklerne drage nytte af.
»Der er sket et skift i, hvordan software udgives. Vi har nu to store browsere (Chrome og Firefox, red.) der sender nye versioner ud hver sjette uge. Det skal vi udviklere tage imod,« siger han.
Hvis billedet skal ændres, må hver enkelt udvikler selv tage et ansvar, mener han. Det betyder for eksempel, at ældre browserversioner ikke bør stå i vejen for, at man bruger HTML5-funktionalitet i sine webapplikationer.
Er det ikke lettere sagt end gjort? Som udvikler kan man vel ikke bare sige, at man ikke vil understøtte eksempelvis Internet Explorer 8?
»Det er vores ansvar som udviklere at drive platformen fremad. Så mit budskab er, at næste gang, du sidder til et planlægningsmøde og siger ja til at lave noget til Internet Explorer 8, så tænk over, at det er forurening. Vores mindset siger, at vi skal understøtte gamle browsere. Men det skal vi ikke. Så hvis du gerne vil lave noget fancy stuff (i HTML5, red.) så gør det, og så må dem, der bruger Internet Explorer 8, nøjes med det andet,« siger Kenneth Auchenberg.
Det er ikke lykkedes at indhente en kommentar fra Microsoft.
Version2 er mediepartner på Microsofts udviklerkonference Warm Crocodile, der finder sted København 16.-17. januar. Du kan læse mere om konferencen her.