Frontalangreb på Apples iTunes

En lang række it- og mediegiganter er gået sammen om at skabe nye standarder for download af film og musik, men Steve Jobs holder Apple og Disney ude.

En ny organisation, Digital Entertainment Content Ecosystem (Dece), vil udfordre Apple, der sidder suverænt på toppen af markedet for digital musik og film.

Organisationen udvikler et sæt af standarder for download, rettighedsstyring og brug af digitale mediefiler. Den omfatter blandt andet medieselskaberne Fox, Warner Brothers, Lionsgate, NBC-Universal og Paramount og it-selskaberne Microsoft, Sony, Philips, Intel, HP, Toshiba, Alcatel-Lucent, Cisco og Verisign.

Apple glimrer ved sit fravær, og det samme gør Walt Disney-koncernen, der har Apple-chefen Steve Jobs i bestyrelsen efter Disneys køb af Pixar.

Apple sidder massivt på markedet for digital musik. I samtlige de 22 lande, hvor iTunes Music Store holder åbent, er Apple den største forhandler at musik? både online og offline. I USA tegner Apples forretningsmodel til at kunne blive lige så dominerende på salg af film og tv-serier.

Selv om Digital Entertainment Content Ecosystem opfordrer Apple til at deltage, så er det ifølge direktør Mitch Singer ikke afgørende.

»Jeg tror ikke, at Apples fravær er en ulempe for os. Apple har et rigtig godt system, som vil fortsætte med at sælge indhold. Vi fokuserer på en anden type kunde, der ønsker flere valg,« siger han til den britiske avis Financial Times.

Mærkningsordning

Ifølge Mitch Singer vil Dece først og fremmest fjerne forvirringen omkring download.

»Vi vil muliggøre en enkelt og ensartet oplevelse,« forklarer han.

Mitch Singer sammenligner med erfaringerne fra cd'er, dvd'er og Blu-ray og springer let hen over problemerne med regionskoderne på dvd'er, kopisikrede cd'er den nyligt afsluttede formatkrig mellem Blu-ray og HD-DVD.

Målet med angrebet på Apple er, at brugerne gemmer alle indkøb af mediefiler i en tjeneste online ? et medie-bibliotek. Tjenesten håndterer så ophavsretten, og brugerne kan så til gengæld downloade og afspille filerne på en hvilket som helst afspiller, der er knyttet til netværket.

Målet er oprette en mærkningsordning, så både webtjenester og mobile enheder skal kunne udstyres med at særligt logo.

Nærmere information om standarderne skulle blive tilgængelig til januar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Thomas Ammitzbøll-Bach

DRM er tosset, det virker ikke, og det er udtryk for en forældet tankegang.

Men jeg kan egentlig godt lide ideen om, at man køber licensen til at afspille et stykke musik, og at man kan beholde det i sin "skotøjsæske" hos Dece.

Måske vil det være det, der gør DRM overflødigt, nemlig at man har sin "skotøjsæske" og har bekvemmeligheden ved den. Bare tag O'Reillys Safari. Mit indtryk er, at der kopieres meget lidt fra Safari, selvom man kan, fordi systemet er fair, set i de flestes optik.

Thomas

 • 0
 • 0
#3 Jan Keller Catalan

Så må man bare håbe, de

1) Husker at tage backups af "skotøjsæskerne" 2) Husker at tage backups af musikken 3) Ikke går nedenom og hjem 4) Ikke rammes af DoS angreb 5) Ikke pludselig hæver priserne for adgang til "skotøjsæsken" 6) Opdaterer deres systemer, så de virker med nye udviklinger på afspiller-markedet

Jeg er lidt loren ved ideen.

 • 0
 • 0
#4 Peter Mogensen

Selvfølgelig tager de "backup" af musikken. Det er jo deres bagkatalog.

Men inden Thomas bliver alt for begejstret for konceptet skal han nok lige overveje om han virkelig tror de har tænkt sig at lade musikken afspille i standard-formater, eller om det med at de "håndterer ophavsretten" ikke blot betyder endnu et tåbeligt forsøg på DRM. Hvorfor er det lige at mobile enheder skal have et logo og "tilknyttes" netværket? Det kan da være de kan købe "PlaysForSure", nu hvor MS ikke skal bruge varemærket mere.

 • 0
 • 0
#5 Jakob Damkjær

Idiotisk,

med mindre man ikke skal ha adgang til nettet for at kunne blive godkendt til at se en film.

Og hvordan håndtere de mobile devices der ikke altid er har dækning ?

Samt acount hacking og acount sharing galore...

Fish barrel shotgun...

Det virkede ikke helt som on NBC kunne få deres eget system til at virke... hvad hed det nu ? for de er tillbage på iTunes nu med HD tv shows.

Hvorfor er det nu lige at vi ikke kan få adgang til dem og film over nettet i dk ?

/J

 • 0
 • 0
#6 Thomas Ammitzbøll-Bach

Lad mig lige rette en misforståelse. Jeg er nok ikke den rigtige kunde til denne service, da jeg aldrig har købt musik-downloads, og jeg kommer nok heller ikke til det. Jeg er så gammeldags, at jeg vil have "tingen" med cover, indskudshæfte, feature labels og hele svineriet.

Jeg tror ikke, at Dece er det, vi gerne vil have, men jeg ser det som en klar forbedring i forhold til Apples tilsvarende butik.

Men inden vi bitcher for meget over Dece, så lad mig komme med en opfordring til at købe musik gennem alternative kanaler. Problemets rod er det kartel, der sidder på distributionsnettet for musik, og det brydes bedst, hvis man først og fremmest køber sin musik fra små pladeselskaber, der sælger uden om kartellet.

Thomas

 • 0
 • 0
#7 Peter Valdemar Mørch

Tjenesten håndterer så ophavsretten, og brugerne kan så til gengæld downloade og afspille filerne på en hvilket som helst afspiller, der er knyttet til netværket.

Sålænge jeg kan afspille det i hvilken som helst afspiller jeg vil (mit valg, min frihed), så er jeg med på ideen om DRM.

Næh, det bliver kun med godkendte afspillere og betaling af royalties til dette konsortium for "godkendelse" af understøttede afspillere, og ingen open source, er min bange anelse.

Er det muligt at lave en fuldstændig open source afspiller som respekterer DRM, og hvor jeg har friheden til at lave ændringer? Vil jeg ikke altid kunne indføre en "Save As" routine i sourcen som kan gemme i et ikke-DRM format efter dekodning? For så er DRM jo virkningsløst...

Jeg er sådan set parat til at acceptere DRM, HVIS JEG har friheden til at vælge min egen afspiller - også en jeg selv har lavet. Men jeg tror ikke dette er muligt. Så er min frihed vigtigere...

Peter

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere