Frit spil for it-tyve: Politiet giver op over for netbankindbrud
Det er stort set risikofrit at stjæle penge fra danske banker, så længe man bryder ind via internettet. Det danske politi er nemlig magtesløst over for kriminaliteten.
Det viser Ingeniørens gennemgang af en række netbankindbrud. Politiet har ikke selv overblik over, hvor mange sager der er opklaret, men ingen af de politikredse, Ingeniøren har talt med, kan erindre, at en bagmand bag et netbankindbrud er blevet fanget.
Bankerne skal anmelde sagerne efter, hvor de ramte kunder bor, så selv om der kan være tale om ét angreb, havner sagen typisk på flere lokalstationer.
Ifølge en statistik fra Finansrådet har der siden 2006 været godt 700 netbankindbrud med et sammenlagt ‘udbytte’ på 22 mio. kr. Indførelsen af NemID nedbragte kortvarigt indbruddene, men i år er antallet tilbage på samme niveau som før NemID.
Gennemgangen af en række angreb mod NemID viser, at langt størstedelen end ikke er tildelt en medarbejder i politikredsen endnu, et halvt år efter angrebet.
At der går lang tid fra indbruddet sker, til sagen tages op af politiet, er netop en af årsagerne til den manglende opklaring, vurderer vicepolitiinspektør Johnny Lundberg. Han leder Rigspolitiets nationale it-efterforskningscenter, Nitec.
Andre problemer er få spor, samt at de ofte peger mod udlandet.
»Sandsynligheden for at opklare netbankindbrud er meget lille,« bekræfter Johnny Lundberg.
Det finder ph.d. Trine Baumbach, fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet ‘dybt bekymrende’:
»Det er utrolig vigtigt, at vi har tillid til banksystemet. At ingen sager opklares er med til at skabe mistillid, og det er et alvorligt samfundsproblem,« fastslår hun.
Ekspert: Flere ressourcer til politiet
Bankernes interesseorganisation, Finansrådet, er heller ikke tilfreds med den ringe opklaringssucces:
»Det er et problem, fordi folk kan fortsætte med at begå forbrydelserne, og fordi man ikke har en præventiv effekt. Det er bestemt en udfordring, at forbrydelse måske netop kan betale sig her,« siger Jesper Goul, juridisk konsulent hos Finansrådet
Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS har som konsulent for bankerne været inde over alle sager med netbankindbrud via NemID. Han påpeger også, at det er afgørende, at politiet er i stand til at reagere hurtigt på sager om netbankindbrud. Og at det kræver en ekstra indsats:
»Hvis det skal lykkes politiet at opklare sager om netbankindbrud, skal der tilføjes flere ressourcer og etableres et bedre samarbejde mellem landene.«
David Jacoby er sikkerhedsekspert for antivirusfirmaet Kaspersky og arbejder tæt sammen med de svenske myndigheder og banker i sager om netbankkriminalitet. Han bekræfter, at det er nemt at slippe af sted med indbrud i dag, men tror, at nettet vi blive strammet:
»Når der kommer flere sager, er myndigheder, banker og politi nødt til at se mere alvorligt på netbankindbrud. Et øget fokus vil give flere muligheder for opklaring, og derfor tror jeg på, at man fremadrettet vil løse flere sager.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.