Fri adgang til 599 private danske overvågningskameraer på nettet

Illustration: leowolfert/Bigstock
73.000 overvågningskameraer, hvor brugerne ikke har skiftet standardkodeordet, er udstillet på nettet. Heriblandt 599 danske kameraer.

599 danske overvågningskameraer kan frit tilgås fra nettet, og det bliver udstillet på en amerikansk hjemmeside, skriver BT.

Der er tale om overvågningskameraer, hvor brugerne ikke har skiftet det medfølgende standardkodeord, og derfor er det muligt at finde kameraerne og få adgang til at se live-billeder fra eksempelvis folks dagligstuer.

Ifølge Vice.com er formålet med hjemmesiden ikke at opfordre til vindueskiggeri, men derimod at gøre opmærksom på dårlig sikkerhed.

Læs også: Tv og NAS-boks kan give adgang til dit hjemmenetværk

Hjemmesidens administrator oplyser til Vice.com, at indsamlingen af åbne kameraer sker automatisk. Ifølge BT er der mere end 73.000 kameraer tilgængelige fra mere end 100 lande.

Heriblandt altså 599 danske kameraer, hvis ejere bør ændre kodeordet for at forhindre nysgerrige blikke.

Version2 har i øvrigt netop udgivet Insight-magasinet Privacy & Sikkerhed - Når alt er på nettet. Download det gratis og læs om et indbrud foretaget gennem NAS-boks og smart-tv. Vi går tæt på sikerhedsproblemerne med hjemmets enheder og giver råd til, hvordan du øger sikkerheden, etablerer holdbare passwords og meget mere. Hent det gratis her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Lund

lige lægge link til websiden med i artiklen - den eneste måde at få folk til at lave deres kodeord om er vel at de ser at sider som denne lægger deres video feed online.

Kan godt være mange der vil råbe privatlivets fred osv. men jo, men hvis man sætter et webcamera af nogen slags på nettet uden viden, så er man da selv ude om det.

  • 2
  • 0
#4 Henrik Madsen

Det ville være så nemt fra producentens side, at forhindre udstyr med standard koder i at virke før man skifter koderne :|

Det er jo det samme problem som Wifi producenterne havde i starten med routere som enten intet password havde eller havde et standard password.

Løsningen var at man låste Wifi forbindelsen fra fabrikken og printede en tilfældigt genereret kode på en label som man klistrede på bunden af produktet.

Helt analogt burde løsningen være at de satte en random kode på hver eneste kamera og satte et klistermærke på.

Så kunne folk selv skifte kodeordet til et andet hvis de havde lyst.

  • 9
  • 0
#6 Malcolm Xander

Dette er kun en meget lille procentdel af disse enheder, som benytter sig af stardard- eller svage koder. Det er jo langt fra alle enheder, som Google dorks og Shodan kan finde frem til. Hvis man skanner sig gennem de danske IP rækker, så danner der sig hurtigt et billede af hvor omfattende dette problem er. Og det er ikke kun privatpersoner der er i fare her. Det er også institutioner og større virksomheder.

Flere af disse er så ringe programmeret, at der er diverse injections, samt mangel af signatur-tjek på opdateringer - hvilket i værste fald kan resultere i videre adgang til andre systemer på netværket.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere