Fremtidens Digitale Post bliver mere end bare pdf’ede dokumenter

Det skal være muligt for borgerne at reagere direkte på henvendelser fra det offentlige via Digital Post og eksempelvis udfylde personlige oplysninger i mailen. Løsningen kommer først i 2018.

Mens næste udgave af Digital Post er ved at blive udviklet af den nuværende leverandør E-boks, så er arbejdet med den tredje version af det offentliges løsning til digital post allerede i gang.

Digital Post version 3 skal byde på en langt bedre brugeroplevelse, lover Digitaliseringsstyrelsen, som har sat et hold medarbejdere til at brainstorme på, hvad den nye løsning skal indeholde. Udgangspunktet er den lange ønskeliste fra brugerne.

En af udfordringerne ved den nuværende løsning til digital post er, at den i flere tilfælde bare er en gammel løsning i nye klæder. Hvor man før digitaliseringen sendte breve ud til borgerne, har løsningen fra det offentlige ofte været at sende pdf’ede versioner af de samme dokumenter ud til brugerne, som så stadig skal printe dem ud, udfylde dem, og returnere dem - enten via almindelig fysisk post eller ved at scanne dokumenterne ind igen.

Men det skal der ændres på i den kommende løsning, som dog først vil blive taget brug, når version 2 udløber i 2018.

Det skal blandt andet være lettere for brugerne at kunne handle på baggrund af de informationer, som står i brevet ifølge Digitaliseringsstyrelsen.

Eksempelvis skal man kunne svare på en indkaldelse eller udfylde yderligere oplysninger direkte i mailen. Derudover skal løsningen også fungere bedre på mobile enheder, lover styrelsen.

»Meddelelserne skal leveres i en form, som tager udgangspunkt i brugernes behov mere end afsendernes,« siger kontorchef hos Digitaliseringsstyrelsen Lone Berglykke i en pressemeddelelse.

Samtidig skal den nye løsning til Digital Post fungere bedre sammen med den øvrige kommunikation fra de offentlige myndigheder, heriblandt borger.dk og de offentlige selvbetjeningsløsninger.

Digitaliseringsstyrelsen vil afholde en række temamøder og workshops med interessentorganisationer, leverandører og meningsdannere for at udveksle idéer til den nye løsning.

Digital Post version 3 skal efter planen i udbud i 2016 og tages i drift i 2018.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Peter Jensen

Det offentlige vil på ingen måde have at du skal have nogen kontrol over dine breve, din kommunikation m.v. med dem.

Det hele handler om at DE skal have kontrollen over dig og din kommunikation. Det er mest bekvemt for dem. Derfor skal det hele foregå inde i deres systemer på deres præmisser under deres totalkontrol.

Du ser den glimrende analogi med Rejsekortet hvor du modtager en afgift hvis du ikke tjekker ind, men når du tjekker ind så modtager du ikke noget bevis for at du har gjort det.

Du er tvangsindlagt til kun at stole på dem, men de stoler under ingen omstændigheder på dig.

You are not the user. You are the used.

 • 6
 • 0
#4 Peter Kyllesbeck

Du ser den glimrende analogi med Rejsekortet hvor du modtager en afgift hvis du ikke tjekker ind, men når du tjekker ind så modtager du ikke noget bevis for at du har gjort det.

Nu modtager du jo et bevis for at du har gjort det, for det ligger på det kort, du har. At det så kræver særligt udstyr at læse det, er jo ikke anderledes end at der også kræves særligt udstyr til at læse e-mails. ;-)

 • 0
 • 4
#6 Mogens Engsig-Karup

Artiklen er noget vrøvl. Allerede nu er digital post mere end pdf. Selve den digitale meddelelse i pdf-format kan rumme væsentlig information, men som afsender kan man indlægge links til spørgeskemaer, digitale kort og masser af andre informationer ind i pdf-dokumentet. Det er ikke noget som først kommer i 2018. e-Boks vil i stigende grad fungere som ren advis-kanal, mens den egentlige information vil ligge på dertil indrettede hjemmesider eller informationsportaler. Udvikling af disse har været i gang i mange år som bekendt. Og som bekendt er der fortsat plads til forbedringer. Det giver i den sammenhæng næppe mening, at Digitaliseringsstyrelsen laver version 3 af Digital Post.

 • 0
 • 0
#7 Mogens Engsig-Karup

E-mail er et flygtigt medie. Som offentlig myndighed kan du ikke være sikker på, hvad der er borgerens e-mail adresse. Hertil kommer at det ifgl. Datatilsynet er for usikkert - og dermed ulovligt - at sende følsomme oplysninger i emails. Det kan man naturligvis diskutere, men indtil videre er det gældende ret. Derfor kan hospitalerne eksempelvis ikke bruge e-mails til at indkalde borgerne til undersøgelser. e-boks er knyttet til folks personnummer, som ligger fast. Afsender kan regne med, at digital post havner i den rigtige postkasse.

 • 1
 • 4
#8 Peter Jensen

@ Mogens

Borgerens email er den email som borgeren oplyser. På samme måde som borgerens bopæl er den adresse som borgeren oplyser. Der er intet unormalt i det.

Email er meget sikker, når den bruges korrekt. Systemet kan sagtens sende alt til mig, hvor KUN jeg kan læse det - og omvendt. De skal bare bruge min offentlige PGP-nøgle og jeg deres offentlige PGP-nøgle. Meget enkelt.

 • 5
 • 0
#11 Peter Kyllesbeck

Så'n en fætter er vist ret svær at slæbe rundt med, så man kan fremvise kvitteringen.

Men hvis arbejdsgiver eller revisor kræver kvittering før refusion af rejseudgifter, så kan man selvfølgelig bare invitere dem med på stationen.

Kvitteringen ligger på kortet, som jeg skrev.

Det er muligt revisoren/arbejdsgiveren godtager et klippekort.

Fra https://www.rejsekort.dk/presse/pressemeddelelser/rejsekorts-svar-paa-kr...

Det er ikke muligt at få en kvittering for rejsen, så man kan bevise, at man er tjekket ud.

Svar: Nej, man får ikke en fysisk kvittering, og det er forbrugermyndighederne indforstået med. Men på enhver Metro eller DSB-station står en rejsekortautomat, der kan vise data på rejsekort, herunder også det seneste check ind eller check ud. For at sikre, at man har checket ud, kan man enten: a) Lægge sit kort på rejsekortautomaten og klikke på ”Se rejsehistorik”. Nu vises de seneste fem rej-ser. b) Forsøge at checke ud igen på en check ud-kortlæser. Har man allerede checket ud, vil kortlæseren kvittere med fejllyden ”dong” og en besked på skærmen om, at ”Check ind mangler”.

Og

Rejsekortudstyret samler alle transaktioner (check ind, check ud, tank-op) op og sender dem til et centralt system, der bl.a. bruges til at vise kunden hans/hendes rejser på selvbetjeningen. I det centrale system afsløres det også, hvis en transaktion forsvinder undervejs fra udstyret til det centrale IT system.

Hvis kortet skal benyttes erhversmæssigt, er et Rejsekort Erhverv nok bedre end et privat.

Se mere https://www.rejsekort.dk/erhverv.aspx

 • 0
 • 1
#12 Deleted User

"Mens næste udgave af Digital Post er ved at blive udviklet af den nuværende leverandør E-boks, så er arbejdet med den tredje version af det offentliges løsning til digital post allerede i gang."

Skal det forstå's sådan at Nets også kommer til at stå for næste version af "NemID" ?

Jeg havde da ellers forstået det sådan at det skulle i udbud og der skulle være flere der bød ind ?

Hvis Nets også skal stå for "NemID" efter 2018, så er jeg godtnok ikke fortrøstningsfuld i forhold til at vi får en ordentlig løsning.

 • 1
 • 0
#13 Mogens Engsig-Karup

Kære Peter Jensen. Man gør tingene mere besværlige og usikre, hvis man baserer sig på en diffus identifikation som en mail-adresse. Hvor og til hvem skulle borgeren oplyse sin e-mail? Hvordan skal alle de offentlige myndigheder og institutioner, som potentielt skal kommunikere med en given borger, finde borgerens e-mail adresse?? Og hvordan kan man være sikker på at den fortsat er gyldig? Skal man sende et papirbrev og bede borgeren udfylde et skema med sin aktuelle mailadresse??

 • 0
 • 2
#15 Mogens Engsig-Karup

Adresseoplysninger ligger i cpr-registret. Du er som borger forpligtet til at melde adresseændringer til BorgerService. Man får bøde, hvis man undlader det. Det er ikke specielt magisk. Man kunne naturligvis forestille sig et tilsvarende system for mailadresser. Gad vide hvordan den slags tvangsforanstaltninger ville blive modtaget blandt Version2s læsere. Hertil kommer at der ikke er nogen sikkerhed for, at mailadressen er korrekt - ligesom folk som bekendt kan bo alle mulige andre steder end på folkeregister-adressen. Med andre ord: Man kan sagtens forestille sig alternativer til DigitalPost med cpr som adresse. De er bare ikke specielt smarte.

 • 0
 • 1
#16 Benny Tordrup

Nu modtager du jo et bevis for at du har gjort det, for det ligger på det kort, du har. At det så kræver særligt udstyr at læse det, er jo ikke anderledes end at der også kræves særligt udstyr til at læse e-mails. ;-)

At togførernes og s-tog revisornes udstyr så ikke læser alt, hvad der står på kortet og mistolker det læste i forhold til de rejsebestemmelser, som gælder for Rejsekort er så en anden snak...

Præcis derfor vil jeg ikke kalde det, jeg får lagt ned på Rejsekortet for bevis for noget som helst.

 • 1
 • 0
#17 Morten Winther

Breve er et levn fra den analoge fortid. At sætte strøm på et brev gør der hverken smart eller effektivt. Det er derfor vi ser firmaer gå væk fra email og over på platforme til samarbejde, derfor vi ser folk bruge sociale medier i stedet for email.

Hvis digitaliseringen skal have et løft for alvor skal vi have åbnet den black-box der findes af fag-systemer hos de forskellige myndigheder. Der skal fokus på borgerinddragelse og Citizen empowerment.

Borgerne skal med på sidelinjen og se hvad der sker med deres sager, kunne følge de work-flows der kører i de enkelte fagsystemer, kunne kommentere på det sagsbehandleren laver. Derfor skal borgere ikke bare sende dumme beskeder og breve. De skal initiere workflows direkte i fagsystemerne og hele tiden kunne se hvad der sker med deres sag.

Det stiller store tekniske krav til leverandører af fagsystemer om at åbne deres processer og data via services. Hvis de ikke tænker borgeren ind allerede fra start, så ender vi op med uintelligent digitalisering.

Der skal skabes portaler hvor borgere kan med-sagsbehandle i stedet for at skubbe post frem og tilbage.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere