Fremtiden for OpenGL hedder Vulkan

4. marts 2015 kl. 16:10
Fremtiden for OpenGL hedder Vulkan
Illustration: Khronos Group.
GDC: Vulkan er navnet på fremtidens OpenGL-API. Blandt nyhederne er, at det nye API er optimeret til brug på både computere og mobile enheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Non-profit konsortiet Khronos Group har på årets Game Developers Conference løftet sløret for fremtidens OpenGL-API: Vulkan. Det skriver Ars Technica.

Khronos Group arbejder for at skabe en åben standard for licensfri softwaregrænseflader, der kan bruges til dynamiske medier på flere platforme. De står bag det udbredte OpenGL-API. Næste generation, der hidtil har været omtalt som GLnext, får altså navnet Vulkan. Ifølge Khronos Group byder den næste generations API på forbedret ydeevne - bl.a. inden for højtydende 3D-grafik og grafikprocessor-baserede beregninger.

En af fordelene ved OpenGL er, at det - modsat mange andre API’er - virker på tværs af styresystemer og processorer. En af de store nyheder er, at Vulkan er optimeret til udvikling på både computere og mobile enheder. For OpenGL har understøttelsen af mobile enheder aldrig været optimal, og derfor benyttes afstikkeren OpenGL ES.

Den måde, hvorpå OpenGL håndterer shaderprogrammer droppes i Vulkan til fordel for den fremgangsmåden, der benyttes i Microsofts Direct3D. Det skal være med til at simplificere brugen af drivere. OpenGL kræver traditionelt, at en skærmdriver indeholder en fuld compiler til shaderprogrammer skrevet i det C-lignende GLSL-shaderprogrammeringssprog. Den fremgangsmåde er kompelks og giver plads til mange fejl. Med Direct3D-tilgangen compiles shaderprogrammerne én gang af udvikleren til en bytekode. Herefter skal skærmdriverne kun behandle denne bytekode, der er en mere simpel opgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan læse mere om forbedringerne i det nye API hos Khronos Group.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger