Fremtiden for Java: Integration med HTML5 og open source JavaFX

I løbet af et par år bliver Java integreret med webstandarderne og får langt stærkere grafikside med JavaFX. Målet er også at trylle med Java på tre milliarder mobiltelefoner.

San Francisco: Det bliver sjovere at være Java-udvikler, hvis alt går som Oracle lovede, da fremtiden for programmeringssproget blev fremlagt.

Det skete som startskud til Java One-konferencen, for lige nu var der mest af alt brug for en klar vej fremad, lød det fra Thomas Kurian, Oracles direktør for produktudvikling.

»Vi har lyttet til, hvad folk helst ville høre om. Og det var, hvad der vil ske med Java de næste par år,« sagde han.

Det blev til en tætpakket gennemgang, men blandt de mere markante løfter bliver et langt mere slagkraftigt JavaFX, som samtidigt vil blive open source fra version 2.0.

Ved at bruge mere hardware-acceleration og forbedre Hotspot, Oracles Java VM, bliver det muligt at udvikle og køre langt mere grafikkrævende applikationer.

En demonstration af, hvad der er i vente, fik de tusindvis af tilskuere til at klappe og pifte begejstret. Blandt andet et spil airhockey, og en video-båret grafik med mange hundrede HD-video-strømme, der blev kastet rundt uden på noget tidspunkt at brokke sig eller hakke.

Der vil også blive integreret mellem Java og webstandarderne, og browsere vil også kunne trække på API'er i JavaFX.

»Der er ingen tvivl om, at HTML5 er fremtiden på nettet. Nu er tiden kommet til at give Java-udviklerne fuld interoperabilitet mellem Java, Javascript og HTML5,« sagde Thomas Kurian.

For at understrege, at de nye ejere af Java støtter op om Suns forskellige Java-teknologier, lovede han også, at der kommer to nye udgaver af både Netbeans og applikationsserveren Glassfish i løbet af 2011.

Java bliver i dag brugt på tre milliarder mobiltelefoner verden over, og på fem milliarder SIM-kort og andre chip-kort. Og her vil Oracle sætte kræfterne ind på at give nogle af de samme muligheder for komplekse applikationer på mobiltelefonen til alle Java-enheder, som man i dag kun ser på smartphones.

Også SIM-kortet kan i fremtiden blive gjort mere levende med Java. En video viste en vision om, at man kommer til at betale bare ved at holde telefonen og dermed kortet henover en betalingsmaskine á la de kreditkortlæsere, der allerede er i brug overalt. Teknologien er ved at blive testet.

SIM-kortet blev sammen med andre enheder udråbt til 'den nye frontlinje' for Java. For eksempel bruger alle verdens Blu-ray-afspillere i dag Java, ligesom mange biler, Amazons e-bogslæser Kindle, og Ciscos IP-telefoner.

»Fordi Ciscos telefoner bruger Java, er det muligt at opdatere dem 'over the air',« forklarede Thomas Kurian.

Alt i alt skulle udmeldingerne gerne gøre Java-udviklerne mere trygge. Det skortede i hvert fald ikke på store ord.

»Vi er målrettet mod at give jer verdens bedste programmeringssprog. De ni millioner Java-udviklere i verden skal aldrig blive nødt til at vælge et andet sprog,« sagde Thomas Kurian.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kasper Sørensen

Det lyder spændende med "open sourcingen" af JavaFX 2.0. Hvis Oracle holder ord synes jeg det giver nyt potentiale til dette UI sprog. Et af de helt store problemer har nemlig været, at man var i tvivl om hvor Oracle ville hen med JavaFX og om det har en fremtid hvis Oracle støtte ophører.

  • 0
  • 0
#4 Kasper Sørensen

Ja du har ret ... Dette læste jeg lige på InfoQ. Hmm... Så ved jeg sørme ikke hvad jeg skal tænke om det... Hvad med alle dem som nu er gået ombord i JavaFX Script? Efterlades de med et unsupported sprog? Suk... Jeg var ellers ret vild med binding supporten i JavaFX Script.

  • 0
  • 0
#5 Casper Bang

@Kasper: Ja det er jo lidt af en kovending, selv om jeg ærlig talt aldrig har troet på projektet. Selve syntaksen var fin og ville kunne bruges mange andre steder, bl.a. websider, business logik osv. hvor der også er brug for en hieraktisk struktur samt data-binding.

Hvis de var gået all-in, således at der var tale om en ny generation (ikke bagudkompatibel) version af Java, så var det straks noget mere spændende... men det lader til vi skal vænne os til en meget mager og forsinket JDK7 istedet.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere