Freeway begynder anti-IE6-kampagne - men kun på små websider

I Norge er de mest besøgte websider gået sammen om at få aflivet den bedagede Internet Explorer 6. Men også i Danmark er der initiativer på vej hos firmaet bag en stor del af danskernes internetforbrug.

Internet Explorer 6 skal væk. Sådan lyder kampråbet hos de største norske websider i fælles front, og også i Danmark spirer modstanden mod browseren fra 2001, der stadig bruges af hver sjette dansker.

Hos Freeway, der driver blandt andet Dating.dk og Arto.dk, er udviklerne nu begyndt at puffe til besøgende, der hænger fast i den gamle browser Internet Explorer 6, som ikke understøtter en række af standarderne for websider.

»Det er et stort problem, at mange stadig bruger IE6. Så vi er så småt begyndt at vise skilte til dem, med opfordringer om at skifte til en nyere browser,« forklarer Niels Thrane, udviklingschef i Freeway.

Foreløbigt sker det dog kun på nogle mindre websites, der henvender sig til en ung målgruppe: Firstdown.dk og bilprofil.dk.

»Vi starter med disse websites og ser, hvad det giver af feedback. Indtil videre går det fint, og vi har ikke fået klager. Men det kan også spille ind, at det er unge, som har mere forstand på, hvad det vil sige at opgradere sin browser, end brugerne af for eksempel Dating.dk har,« siger Niels Thrane.

Forventer kampagne i fuld skala

Skal opfordringen om at skrotte Internet Explorer 6 udbredes til alle Freeways websider, kræver det grønt lys fra højere sted i koncernen, og så langt er projektet ikke nået endnu. Men udviklingschefen regner med, at det vil kunne lade sig gøre at få beskeden ud til alle Freeways besøgende, fordi der i dag bliver brugt store resurser på at indrette sig efter de cirka 16 procent, der bruger den besværlige browser.

»Hvis jeg forklarer mine chefer, hvad det koster i kroner og øre at skulle tilpasse til IE6, så kan de nok godt se, at det er mange tusinde kroner, der bliver brugt på det. Og vi kan jo godt vise banneret på en brugervenlig måde, så det kun bliver vist et vist antal gange,« siger Niels Thrane.

Hvor meget ekstra udviklingstid, der går hos Freeway med at få websiderne tilpasset IE6 med kreative hacks, svinger meget. Nogle gange er det nødvendigt at udvikle to versioner af en side, mens problemet andre gange kan løses med lidt fikumdik.

»Det kan tage fra ingen ekstra tid, til dobbelt så lang tid eller nogle gange ti gange så lang tid at få IE6-understøttelse med,« siger Niels Thrane, der for eksempel for nyligt måtte sidde en halv dag og slås med en lille detalje, som IE6 ikke ville vise rigtigt.

Giver den kniven

Endnu er politikken, at alt skal fungere i den gamle browser, der blev afløst i 2006 af Internet Explorer 7. Men lysten til at lade IE6-brugere nøjes med en version af Freeway-websiderne, hvor ikke alt fungerer korrekt, kribler hos udviklerne.

»Vi har overvejet det. Så når andelen af IE6-brugere kommer længere ned, giver vi IE6 nok kniven,« siger Niels Thrane, der ikke har et bud på, hvor den tærskel ligger.

At Internet Explorer 6 er eneste tilladte browser i nogle virksomheder, hvilket dermed spænder ben for endelig udfasning af browseren, forstår udviklingschefen slet ikke.

»Det er jo hul i hovedet, at nogle firmaer stadig bruger den. Der er jo sikkerhedshuller i IE6, så nu må de snart tage sig sammen og opgradere,« lyder opråbet fra Freeways udviklingschef.

Tilsammen bliver en tredjedel af danskernes tid på internettet brugt på Freeway-sider, ifølge Niels Thrane.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Hans-Kristian Bjerregaard

endelig slipper vi af med det lort. ja undskyld det er ie6 virkeligt.

Bare som et lille eksempel har vi på mit arbejde et generelt stylesheet og så små ekstra stylesheets der tilpasser forkelligheder i browsere og styresystemer. og her kan man virkeligt se hvor besværlig ie6 er. Mens alle andre browsere maks kræver 10 liniers css for at fungere så kræver ie6 over 200 linier og så er det på ingen måde et særligt pænt resultat man får ud af det.

Det undrer mig at MS ikke har været bedre til at få folk til at opdatere. En sjov statestik er at dem der besøger vores sites og bruger ie6 (hvilket er en pæn del) så har størstedelen af dem en flashversion der er under 1 år gammel. Så adobe må på en eller anden måde kunne noget MS ikke kan...

 • 0
 • 0
Anonym

Hvad mener du?

MS har da gjort det genialt. De har fået en efterhånden stor gruppe af interesserede til at lave den opgraderingskampagne helt gratis;)

Det er bare at sætte sig ned og vente. På et tidspunkt, er der nok nogen, som reagerer. He.

Ja, OK, det er 7-8 år for sent. Men til gengæld har det ikke kostet MS en rød reje. De kan endda tjene på det, for nu er medierne lydhøre for alternativer fra deres side, så de nærmest kan sælge nye OSer via pressemeddelelser (en pressemeddelelse om, de, Microsoft, støtter kampagnen imod IE6).

Det er simpelthen bare smart.

..min egen side har iøvrigt fået en sådan infoboks, og anbefaler da en opfgradering, hvis man ikke kan undvære IE, men slår da også på, der ER andre alternativer, som er langt bedre. Og gratis uden bindingskrav;)

 • 0
 • 0
Anonym

Det er jo hul i hovedet, at nogle firmaer stadig bruger den. Der er jo sikkerhedshuller i IE6, så nu må de snart tage sig sammen og opgradere,« lyder opråbet fra Freeways udviklingschef.

Det mener mange virksomheder nok også selv - nu. Men det har jo nok set ud som en smart løsning - dengang.

Det er, som Stig Johansen skriver, afhængighed, ikke nødvendigvis lyst som gør det. Som jeg forstår det, er det fordi man har bygget hele sin teknologi på IE6 - dengang. Forhåbentlig ikke noget, man ville gøre i dag.

Iøvrigt, så tror jeg af ovenstående ikke på, man kan udtydde IE6 helt. Men kan man få fat i dem, som lurepasser, alene fordi de er dovne, er det også fint nok.

Der er oprettet et dansk initiativ som pendant til det norske - jeg har ikke relation til siden, men synes den virker ganske prof.

http://drop-ie6.dk/

 • 0
 • 0
Peder Mikkelsen

Tjah, jeg synes da godt nok det vil være skræmmende hvis et firma kunne tvinge noget bestemt software på alle pcere i verden uden at man kan modsætte sig.

Så vidt jeg ved skal man gøre noget aktivt for at undgå at blive opgraderet fra IE 6 til IE 7 og snart IE 7 til IE 8. Man må formode at dem som gør noget aktivt for at forhindre opgraderingen har en årsag til det.

En af årsagerne til at jeg anvender pc fremfor en Set Top Boks eller en lukket dims jeg ikke selv er herre over, er at jeg selv gerne vil bestemme hvornår jeg selv vil køre det software jeg har lyst til.

Jeg er ikke blind for hvor meget nemmere verden vil være for udviklere hvis de kun skal tage hensyn til en enkelt udgave af den, men jeg har ikke ondt af dem (som it-tekniker går hovedparten af mit arbejde ud på at rydde op efter udviklere som har undervurderet hvad brugere kan finde på at gøre ved deres software, nej jeg mener ikke det er brugerens fejl det er udvikleren som skal lave sanitets-check af input).

Mon ikke udviklernes piveri skal ses i lyset af at ledelsen har sagt til dem at de ikke gider høre på hvor svært det er for dem? (ledelsen er vel i princippet ligeglade så længe udviklerne ikke direkte nægter betalende kunder adgang og dermed risikerer at miste indtægter).

 • 0
 • 0
Dennis Jakobsen

Hvad med en Anti Internet Explorer kampagne.. IE7 er jo ikke meget bedre! De web udviklere der har startet den er jo de retardoer der laver de skod sider der ikke virker i IE. Vi andre har jo kæmpet mod IE generelt i 100 år!

 • 0
 • 0
Anonym

Hvad med en Anti Internet Explorer kampagne.

Det er ikke det kampagnen handler om, men alene at få udryddet IE6, og det er efter min mening også noget, man skal holde fast i.

Det betyder så ikke, at jeg ikke er enig med dig i at IE generelt er noget skod, det skal bare ikke være samme kampagne, så risikerer det at blive en hetz.

Jeg regner selv med at slå et slag for at folkk får andre browsere end IE, når IE6 er "væk" - nede på et minimum. Det bliver måske nok en lidt anderledes metode så, da man ikke direkte kan anklage IE7 for de samme problemer som IE6 - dog er V7 stadig efter min mening hammer usikker.

 • 0
 • 0
Anonym

Du bliver ikke tvunget til at opgardere. Mange af dem med ie6 har stadig også XP SP1. Det er folk der bare ikke opdaterer.

...og de udgør så også en større risiko, end hvis de havde et opdateret system.

Hvis din nabo har en elendig sikkerhed, risikerer du at blive ramt af bl.a. spam & malware, når hans maskine overtages af et bot-netværk. Ligesom, du kan få din IP blokeret, hvis i sidder på samme netværk.

Taler af egen bitter erfaring, med spamming, IP-blocking, mail-blocking, virusinstallation, root-kit, hele pivtøjet.

 • 0
 • 0
Jørgen Nielsen
Så vidt jeg ved skal man gøre noget aktivt for at undgå at blive opgraderet fra IE 6 til IE 7 og snart IE 7 til IE 8. Man må formode at dem som gør noget aktivt for at forhindre opgraderingen har en årsag til det.

Det aktive består vel i at mange med piratkopi har dårlig erfaring med at indstallere opdateringer og især "Windows Genuine Advantage Notification", som vist er en forudsætning for at installere IE7. Der findes dog et crack der der bliver valideret hos MS.

Jeg forstår udmærkedet at Websmedene er trætte af IE6, men de kan vel vente med kampagnen til IE8 er på gaden. ;-)

 • 0
 • 0
Janus Holmgaard

Der er ganske mange virksomheder som bevidst vælger at blokere for installation / deployment af IE7, af den enkle årsag, at den ikke kan bruges til ganske mange sider... Med mange sider mener jeg ikke virksomhedens eget intranet, men snarere større Danske og internationale sider...

Et eksempel kan være www.skat.dk

Jeg árbejder f.eks. i en stor virksomhed og er blevet nødt til at blokere for IE7. Ikke pga. lyst men pga. behov... I de 16% er der nok 10% erhverv og det er altså af nød og ikke af lyst !

 • 0
 • 0
Anonym

Med mange sider mener jeg ikke virksomhedens eget intranet, men snarere større Danske og internationale sider...

Et eksempel kan være www.skat.dk

Så skats side virker ikke på IE7?

Det må der da være mange, som ikke har broikket sig over så?

Kan du præcisere hvorfor den ikke kan ses/bruges med IE7?

 • 0
 • 0
Axel Lycke Schmidt

Men hvad nytter det når SAP, et af verdens største software firmaer, ikke er kommet videre end IE6. Dette bevirker at de dele af Danmarks 100 største virksomheder som benytter SAP ikke har muligheden for at opgradere til IE7, IE8 eller FF. Her tænker jeg specielt på SAP's SRM og SCM løsninger.

Så en brugerkampagne kan da være fint nok, men hvad med at lave en Enterprise kampagne?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere