Freelance er topnørdernes vej til millionlønnen

Hvis du vil have en årsløn på over en million kroner, så skal du specialisere dig og gå freelance med din erfaring.

It-kompetencer bliver sjældent værdsat i kroner og øre så højt internt i en virksomhed, som når kompetencerne skal hentes udefra. Hvis man som it-specialist vil bryde gennem glasloftet og få en topløn, så er freelance-tilværelsen derfor blevet vejen at gå.

Det er én af grundene til, at der de sidste 10 år er sket et boom i antallet af freelance it-konsulenter.

»Hvis du var 'nørd' i gåseøjne, så var der et glasloft. Freelance-tilværelsen er det, der kan retfærdiggøre en løn på den anden side af millionen. Og hvis man er 'topnørd', så kan man få sin egen agent ligesom skuespillere og sportsstjerner,« siger administrerende direktør Jeppe Hedaa fra 7N, som netop fungerer som agentfirma, der formidler kontakt mellem freelance-konsulenter og kunder.

Men udsigten til højere løn er ikke det vigtigste for alle freelancere. For mange er friheden vigtigere, fordi den betyder, at man kan arbejde på et projekt i ni måneder og derefter tage ud og rejse i tre måneder.

For freelancerne betyder det, at sikkerheden i det faste job bliver skiftet ud med større frihed i forventning om, at der nok skal ligge en ny opgave og arbejdsgiver klar, når ferien er slut.

»De mere specialiserede konsulenter bliver ikke berørt af udsving som finanskrisen. Dem vil der altid være behov for,« siger salgschef Thomas Vater fra konsulenthuset Prodata.

En årsløn på den anden side af millionen kan lyde høj, men den forudsætter, at man har så værdifulde kompetencer i form af erfaring og specialviden, at man kan løfte en opgave, som ellers ville kræve et større projekt fra et konsulenthus.

»Nogle af freelancerne er så dygtige, at de bliver prissammenlignet med de store internationale konsulentvirksomheder. Så det er den pris, kunderne sammenligner med,« siger Jeppe Hedaa fra 7N.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Lars Lundin

Et velformuleret reklameindslag for 7N.

Det kunne have været interessant med nogle lidt mere kritiske spørgsmål til 7N, eller endnu bedre nogle synspunkter fra nogle faktiske "topnørder".

F.eks. hvis man faktisk kan overbevise kunden om at man er i "6-ciffer-land", så må man allerede være velkendt i branchen, og hvad skal man så med et agentfirma?

Hvad koster det for en "topnørd" at lade et firma stå for markedsføring, kontraktforhandling, regnskab, aflønning og den slags bureaukratiske foranstaltninger?

Men det er sandt at et team software udviklere har brug for at inkludere mindst een rigtig dygtig udvikler, så den del af historien skal nok holde, se også http://en.wikipedia.org/wiki/The_Mythical_Man-Month#The_Surgical_Team

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

F.eks. hvis man faktisk kan overbevise kunden om at man er i "6-ciffer-land", så må man allerede være velkendt i branchen, og hvad skal man så med et agentfirma?

Uden jeg dog kender hverken 7N eller ProData vil jeg sige muligheden for at byde på opgaver som man ikke kan løse alene og hvor kunden er interesseret i en "samlet pakke" plus så er du også selv inde på elementer som markedsføring, salg, kreditor-håndtering m.v. For nogen kan det sociale måske også være afgørende med muligheder for sparring, fællesarrangementer m.v.

Angående "pris": http://www.7n.com/dk/Join7n/Fastellerfritilknytning.asp

 • 0
 • 0
Christian Hvid

7N tager 25% af konsulentens honorar, hvilket er i den højere ende.

Kig på Computer Worlds liste over top-100 IT-virksomheder, og du vil finde flere konsulentmæglere (Prodata, 7N, Interim Competance, PØ Data osv.). De har haft nogle exceptionelt gode år.

Desuden skal man passe på med at sammenligne indtægten i konsulentenkeltmandsfirma med en fast løn, da der er en lang række ting, man selv skal dække: Ferie, pension, kontorhold, telefon, diverse hardware og software, ikke-fakturerbar overhead som markedsføring, forhandling og administration.

Derudover er erhvervet noget mere usikkert end at være fast. Som ekstern er du den første, der ryger når riget fattes penge, uanset hvor god du måtte være - simpelthen fordi du er meget billigere at fyre end en fastansat.

 • 0
 • 0
Lars Lundin

Tak til Chr. Hvid.

En væsentlig del af version2s læseværdighed skyldes debattørerne...

PS. Hvad svarer 1MDKK bruttoløn egentlig til i nettoløn i Danmark (København)?

 • 0
 • 0
Claus Nielsen

@Lars

Det kræver en meget kompliceret model at sammenligne lønninger mellem freelancers og fastansatte. Det største problem i modellen er at sætte en værdi for arbejdsløshedsrisiko/sygdom.

En banal model for en freelancerløn ser således ud fastmånedsløn 40.000 pension 10% 4.000 5 ugers årlig ferie 5.000 kontorhold, revisor osv 2.000 total 51.000

En freelancer skal således tjene mindst 51.000 dkk for at kunne have det samme udbytte som en fastansat med 40.000 dkk.

Et andet problem i disse krisetider er at nogle konsulenter oplever at banken strammer kreditten fordi de ikke er gode kunder med forudsigelige indtægter.

 • 0
 • 0
Christian Hvid

Jeg ved ikke om det er meget kompliceret at udregne; næsten alle virksomheder gør det jo når de udregner interne timepriser til budgettering og estimering. Man regner bare baglæns - starter med funktionærlovens 12.5% ferie - og ender med et estimat på usikkerhed og hvor meget, man skal bruge på markedsføring.

Mit eget estimat er på 25%-55% for opgaver af længere varighed (jeg skal nok publicere mit regnestykke ved lejlighed).

Noget af det, der er svært at estimere og helt klart svinger afhængigt af de økonomiske konjunkturer er risikoen ved at være selvstændig, dvs. risikoen for ikke at kunne finde opgaver, ikke at blive betalt.

Den er helt klart høj i øjeblikket og derfor bør man som selvstændig indregne en større risikopræmie, mao. sætte sin pris op.

Og så er det jo sørens at timepriserne på de få opgaver, der er i markedet p.t. er rundt regnet 25% lavere end sidste år.

Hvilket bringer os tilbage til den anden version2-artikel (den om freelancerne, der leder efter fast arbejde).

:-p

 • 0
 • 0
Claus Nielsen

vi er helt på linie. Den basale sammenligning af udbyttet er 9-klasses pensum, men risiko modellen er meget kompliceret og generelt er risikoen for ingen indkomst betydelig i det nuværende marked.

Det er derfor helt standard at de svageste konsulenter søger i ly som fastansatte i krisetider. En risikopræmie på 50% er nok minimum hvis man ønsker at være profitabel på længere sigt.

 • 0
 • 0
Carsten Bøgh Poulsen

Det er almindeligt at konsulentfirmaer tager 25%, så hvis der afregnes 800,-/time er der 600,-/time til konsulenten. Hvis vi regner med 220 arbejdsdage/år og 37timer/uge er der 1628timer på et almindeligt år med tvungen 5ugers ferie, helligdage m.v. Hvis en lønmodtager får 40.000,-/md + 10% pension giver det en resulterende timeløn på 325,-. En konsulents timeløn er derved ca 85% højere (30% i forhold til min egen nuværende løn) MEN der er ingen transportfradrag/godtgørelse, hotelregninger eller fortæringsomkostninger, mobilregninger som bliver betalt af andre end ham selv, ligesom der er ingen forsikringer eller personalegoder. Tomgang mellem opgaver giver ingen indtægt og der er ingen jobgaranti og garantifond. Jeg kunne godt tænke mig at være konsulent på grund af den mulige frihed, men jeg er ikke misundelig på honoraret.

 • 0
 • 0
Michael Schade

Prøv på skat.dk at rode med selvangivelsen, mener du kan taste din årsløn ind, så kan du selv se tallene hvis det var dig der tjente det, du skal bare ikke godkende den nye selvangivelse ;-)

 • 0
 • 0
Claus Nielsen

Godt regnestykke men 85% er urealistisk højt på langt sigt.

tilføj risiko for: - underbeskæftigelse - sygdom - manglende betaling - sen betaling - genforhandling af kontrakten med lavere betaling til følge.

man skal også beregne sig tid (og penge) til videreuddannelse og administration.

Som freelancer kan det være meget kompliceret at afslutte en kontrakt og fortsætte direkte i den næste. Der kommer nemt spildtid eller overlap.

Friheden er ikke meget værd hvis man har kone, børn og kreditforeningslån, men hvis man er single og fleksibel får man nogle interessante muligheder.

 • 0
 • 0
Claus Nielsen

det er det frie marked som dikterer prisen. Generelt følger efterspørgslen efter freelance kompetencer det generelle IT jobmarked. Hvis noget er hot på jobworld er det nok også hot på freelance markedet, men der er dog den twist at de rigtige specialistjob aldrig kommer på jobworld. Rygterne siger at SAP stadigt er hot og mainframe kompetencer såsom pl/1 ikke kan købes for penge.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen
 • manglende betaling
 • sen betaling

Nu er det selvfølgelig forskelligt fra konsulenthus til konsulenthus men tab i forbindelse mod manglende betaling kan være indeholdt i den procentdel som konsulenthuset tager og sen betaling kan også være dækket med mindre at aftalen med konsulenthuset er at du først kan fakturere dem når de har fået deres penge fra kunden.

Sygdom kan man jo også til dels forsikre sig ud af men om det så kan betale sig er så en anden ting. Der er også sygedagpenge fra kommunen efter en periode (husker ikke de præcise regler) men selvfølgelig er det nogle helt andre beløb der er tale om end hvad der kommer ind til dagligt.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Det er standard at konsulenten bærer risikoen, og iøvrigt først bliver betalt når kunden har betalt mægleren.

Men der er undtagelser fra den standard. Men det er selvfølgelig forskelligt fra det ene konsulenthus til det andet hvilken samarbejdsaftale der kan indgås.

 • 0
 • 0
Carsten Bøgh Poulsen

Nu var mit argument også lidt modsat: Selv med 85% mere end hvad der svarer til 40.000,- om måneden skal det ikke være for pengenes skyld, at man bliver konsulent. For mit eget vedkommende vil jeg stærkt overveje det med 30%!! Det med at man kan få sygedagpenge: prøv at sammenligne satserne og find ud af at det ikke er konsulenthonoraret, som kompenseres :-§ Egentlige forsikringer er dyre.

Men jeg prøvede også kun at sætte nogle sammenlignelige tal på '-' kommentarerne.

Bortset fra det kunne jeg godt tænke mig at være konsulent. Mest på grund af frihed og fleksibilitet og så en god del ingeniør-romantik :-)

 • 0
 • 0
Claus Nielsen

Nettolønnen er som antydet betydeligt bedre som freelancer end fastansat hvis man besidder salgsbare kompetencer og en feksibel personlighed. Min pointe er kun at fordi en heltidskontrakt på papiret indbringer +1 mio dkk er det først ved afslutningen du kan opgøre det reale resultat. Mine negative tidligere kommentarer stammer alle fra oplevelser i min personlige bekendsskabskreds. Personligt er en mio om året og friheden til at slippe for alt det politiske crap som er konsekvensen af at være fastansat rigelig motivation.

 • 0
 • 0
Per Steffensen

Jeg kan altså ikke lade være med at grine lidt af den her "Nogle af freelancerne er så dygtige, at de bliver prissammenlignet med de store internationale konsulentvirksomheder". Jeg er freelancer og betragter mig selv som pænt dygtig. Jeg har arbejdet sammen med en masse folk fra "de store internationale konsulentvirksomheder", og ønsker på ingen måde at bliver sammenlignet med dem - ellers tak. Men den løn de store internationale konsuelentvirksomheder tager for deres ofte udulige konsulenter, vil jeg da gerne tage imod.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere