Afløseren for den udskældte Patriot Act, der trådte ud af kraft søndag nat, blev tirsdag underskrevet af præsident Barack Obama, og med vedtagelsen af Freedom Act, som loven kaldes, fik NSA pludselig lov til at genoptage sin masseindsamling af metadata fra amerikanernes telefonopkald.
Da senatet ikke kunne nå til enighed om en forlængelse af Patriot Act, trådte loven og dens vidtgående beføjelser til efterretningstjenesterne såsom NSA ud af kraft natten til mandag og gjorde med ét indsamlingen af data ulovlig.
Derfor måtte NSA fysisk afbryde de mange servere og begynde nedlukningen af den infrastruktur, der ligger til grund for indsamlingen.
Da Freedom Act kunne træde i kraft godt et døgn senere, var det imidlertid med en bestemmelse om, at regeringsapparatet skulle have en halvt år lang overgangsperiode, hvori NSA vil være i sin gode ret til at fortsætte som under Patriot Act, og den bestemmelse har Obama-regeringen over for The Guardian givet udtryk for, at den har i sinde at gøre brug af.
Dermed ser det altså ud til, at NSA og regeringen endnu en gang vil bede om foretræde for den hemmelige FISA-domstol for - paradoksalt nok - at få lov til at genstarte den afbrudte tjeneste for at kunne ‘afvikle den’.
Flere juridiske eksperter, som den britiske avis har talt med, stiller sig dog undrende over for det juridiske grundlag. I begyndelsen af maj blev den eksisterende masseindsamling nemlig dømt ulovlig, og denne kendelse vil træde i kraft i løbet af den seks måneder lange overgangsperiode.