Freedom Act giver NSA lov til at overvåge de næste seks måneder

En bestemmelse i den netop vedtagne lov Freedom Act, der egentlig fratager NSA retten til at indsamle metadata, giver efterretningstjenesten en halvt år lang ‘overgangsperiode’, hvor overvågning fortsat er tilladt. Den bestemmelse vil Obama-regeringen nu tage i brug.

Afløseren for den udskældte Patriot Act, der trådte ud af kraft søndag nat, blev tirsdag underskrevet af præsident Barack Obama, og med vedtagelsen af Freedom Act, som loven kaldes, fik NSA pludselig lov til at genoptage sin masseindsamling af metadata fra amerikanernes telefonopkald.

Læs også: Freedom Act er en ‘markant svækkelse’ af NSA-beføjelser

Det skriver The Guardian.

Da senatet ikke kunne nå til enighed om en forlængelse af Patriot Act, trådte loven og dens vidtgående beføjelser til efterretningstjenesterne såsom NSA ud af kraft natten til mandag og gjorde med ét indsamlingen af data ulovlig.

Derfor måtte NSA fysisk afbryde de mange servere og begynde nedlukningen af den infrastruktur, der ligger til grund for indsamlingen.

Læs også: Nu kan NSA ikke længere indsamle telefondata

Da Freedom Act kunne træde i kraft godt et døgn senere, var det imidlertid med en bestemmelse om, at regeringsapparatet skulle have en halvt år lang overgangsperiode, hvori NSA vil være i sin gode ret til at fortsætte som under Patriot Act, og den bestemmelse har Obama-regeringen over for The Guardian givet udtryk for, at den har i sinde at gøre brug af.

Dermed ser det altså ud til, at NSA og regeringen endnu en gang vil bede om foretræde for den hemmelige FISA-domstol for - paradoksalt nok - at få lov til at genstarte den afbrudte tjeneste for at kunne ‘afvikle den’.

Læs også: Domstol: NSA's masseindsamling af telefondata er ulovlig

Flere juridiske eksperter, som den britiske avis har talt med, stiller sig dog undrende over for det juridiske grundlag. I begyndelsen af maj blev den eksisterende masseindsamling nemlig dømt ulovlig, og denne kendelse vil træde i kraft i løbet af den seks måneder lange overgangsperiode.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bent Jensen

Før de har set en Dommerkendelser, ifølge de nye love, så skal det måske forbi en dommer, og der er måske mulighed for hvis det holdes hemmeligt at noget kommer frem ved en fejl. Selv om de nok stadig vil prøve at indsamle de samme eller ligende data, på alle mulige ulovlige måder i stedet. Ved at stikke snaplen i kabler diverse steder. Men lad os håbe at Google mente det alvorligt da de ville til at kryptere udveksling af data mellem deres egene center, og de bare ikke er ved en eller anden "lovelig" men hemmeligholdt lov, er rykket direkte ind i centrene istedet. Det kunne være sjov at se hvad der går fra det nye Appelcenter til USA, med PET og FET direkte godkendelse, så skal de ikke betale for at tage backup.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere