Frederiksberg Kommune til forældre: Sundhedspleje til dit barn? Hit med person-data
Hvis forældre på Frederiksberg ønsker at benytte sig af den kommunale sundhedspleje, skal de give samtykke til, at barnets data kan bruges i andre sammenhænge. Det handler for eksempel om at skabe generel viden om børns sundhed, samt anvendelse af data til forskning
»Da den kommunale sundhedspleje er et frivilligt tilbud, skal du som forældre give et skriftligt samtykke til, at dit barn må deltage i sundhedsplejens generelle tilbud,« står der blandt andet i den samtykkeerklæring, som forældrene skal benytte, ved at klikke ja eller nej i en elektronisk formular.
»Derudover kan data blive brugt til at skabe generel viden om børns sundhed og trivsel i kommunen, indgå i forskningsprojekter efter aftale med kommunen m.v.,« står der længere nede i samtykkeerklæringen.
Det mener Nis Madsen, som er borger og forælder i Frederiksberg Kommune, ikke kan være rigtigt.
»I august 2018 startede min seks-årige søn i 0. klasse på Lindevangskolen på Frederiksberg. I november 2018 modtog vi forældre besked på ForældreIntra om, at vi skulle give vores samtykke til at sundhedsplejersken måtte tilse vores søn som del af den almindelige indskolingsundersøgelse,« fortæller han.
»Vi forældre vil ikke acceptere, at kommunen kan bruge data til andet end den umiddelbare sundhedspleje af vores barn. Ønsker kommunen eller andre at bruge data indsamlet fra os eller vores barn til forskningsprojekter af nogen slags, skal der indhentes nyt, separat samtykke til det konkrete projekt. Desuden er formuleringen ‘m.v.’ fuldstændig uacceptabel,« mener Nis Madsen.
Ti henvendelser uden svar
Men Nis Madsen forlanger, at hans barn skal tilbydes den lovbestemte sundhedspleje, som kommunen er forpligtet til at yde.
»Jeg har nu siden november 2018, i over tre måneder, forsøgt at få kommunen til at svare på, om min søn kan få sundhedspleje, uden at vi forældre skal samtykke til, at data må videregives til ‘forskningsprojekter, m.v.’«
Nis Madsen har henvendt sig til kommunen angående dette, omkring ti gange i de tre måneder. Henvendelserne har været rettet til en embedsmand og en ansat i sundhedsplejen i kommunen. Nis Madsen har endnu ikke fået et svar.
»Endvidere er der, på trods af, at vi ikke har indgivet samtykke, allerede blevet oprettet en profil/konto på Børnungeliv.dk med vores barns CPR-nummer og Unilogin,« fortæller Nis Madsen.
BørnUngeLiv.dk, der også er kendt som Skolesundhed.dk, er ifølge sin hjemmeside ‘et redskab, som understøtter kommunernes store indsats for, at børn og unge trives godt. Redskabet er baseret på spørgeskemaer målrettet forældre, børn og unge. Viden fra spørgeskemaerne giver kommunen overblik over trivsel og sundhed på både klasse-/stue-, skole-/institutions- og kommuneniveau i form af børne- og ungeprofiler.’
Det er resultatet af et samarbejde mellem en række kommuner og Aarhus Universitet, støttet af en bevilling fra Trygfonden. I dag er systemet overgivet til deltagerkommunerne af Aarhus Universitet.
Oprettet i systemet på forhånd
Nis Madsen er utilfreds med, at sønnen på forhånd er oprettet i systemet:
»Der er herunder oprettet et spørgeskema med personfølsomme spørgsmål, som han nu kan tilgå med Unilogin, evt. i skolen, med hjælp fra en lærer. Skolen og dens lærere er ikke blevet oplyst om for hvilke elever der er afgivet samtykke, og for hvilke der ikke er. Det er derfor umuligt for os forældre at sikre at han ikke kommer til at besvare spørgeskemaet. Vi har derfor bedt Skolesundhed.dk om at lukke for adgangen til vores søns login, men de har først henvist til skole som ansvarlig for dette. Skolen kender ikke noget til dette ansvar og henviser til kommunen. Som forældre kræver vi adgangen lukket straks.«
Efter at have opgivet at komme igennem det kommunale system har Nis Madsen for ti dage siden henvendt sig byrådsmedlem Mette Bang Larsen fra Enhedslisten. Hun har kontaktet borgmester Jørgen Glenthøj (K) og kommunaldirektør Torben Kjærgaard. Sidstnævnte svarer:
»Jeg har nu undersøgt sagen og kan oplyse, at borgeren snarest vil modtage svar på sin henvendelse. (...) Endvidere vil forvaltningen på given foranledning tage skridt til at revidere samtykkeerklæringens formuleringer, så de gøres mere præcise.«
Nis Madsen kan ikke helt forstå kommunens dataindsamling:
»Jeg synes det er underligt, at der bruges så meget tid på at indsamle data i forhold til så lidt tid, der egentlig bliver givet til den reelle sundhedspleje og samtalen med forældre og barn.«
Har du oplevet samtykkeerklæringer fra det offentlige, som spurgte om lov til anvendelse af persondata? Kontakt gerne journalisten på tan@ing.dk.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.