Livestreamning (arkiv) af Folkemøde-debat fredag kl. 11.30: Hvorfor skal vi bruge papkort i en digital tidsalder?

Nets, Alternativet, Danske Handicaporganisationer og Elektronista drøfter NemID på debatmøde. Version2 livestreamer fra Folkemødet på Bornholm.

Der er mange ønsker, når offentlige digitale løsninger udvikles: Først og fremmest skal sikkerheden være på plads, men løsningerne skal også være nemme, smarte og lækre at bruge - og naturligvis dække alle borgeres forskellige behov.

Til sidst er der altid en regning, der skal betales. Nu skal næste generation af NemID udvikles. Skal danskerne fortsat have et nøglekort af pap, eller er biometriske løsninger som fingeraftryk løsningen?

Er samme sikkerhedsniveau nødvendigt til at logge på Skat og til intranettet i skolen? Hvordan får vi alle borgere med, mens vi udnytter nye teknologiske muligheder? Hvad vejer tungest: økonomi, sikkerhed eller brugervenlighed?

Den vil en række debattører drøfte på et debatmøde til Folkemødet på Bornholm, som It-Branchen er vært for.

Version2 har spurgt Nets hvad de mener, der er centrale emner i debatten.

 • NemID bliver brugt af alle danskere i rigtig mange forskellige situationer. Derfor skal NemID ifølge Nets være både nemt og meget sikkert.

 • NemID har aldrig været hacket - og det skal vi holde fast i. Samtidig er Nets meget optaget af at udvikle NemID brugeroplevelsen i takt med, at danskerne bliver mere og mere digitaliserede og bevæger sig over på de mobile enheder.

 • Måske skal der både skal være et fysisk og et digitalt nøglekort. Måske der skal være endnu flere alternativer at vælge mellem. Teknisk er der flere muligheder. Nets drøfter løbende udvikling og forbedringer af NemID med parterne bag NemID; bankerne og Digitaliseringsstyrelsen.

 • Det er meget stærkt, at man i Danmark kan bruge det samme NemID på tværs af banker, det offentlige og private tjenesteudbydere. Det synes vi, at man skal holde fast i, samtidig med at løsningen moderniseres og udvikles.

Paneldeltagere:

 • Niels Gotfredsen, Senior Vice President eSecurity, Nets A/S
 • Christiane Vejlø, Stifter og radiovært, Elektronista og Radio24syv
 • Thorkild Olesen, Formand, Danske Handicaporganisationer
 • René Gade, MF, It-ordfører, Alternativet

Moderator:

 • Reimer Bo Christensen

Arrangør:
Nets

Læs mere på It-Branchens hjemmeside her

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Lund

NemID har aldrig været hacket - og det skal vi holde fast i.

Det svarer nogenlunde til at tobaksindustrien siger, at ingen er blevet slået ihjel af deres produkter. I en meget snæver forstand er det måske rigtigt.

Teknisk set kan Nets sige at den centrale server for NemID aldrig er blevet hacket. På den måde ser Nets meget bekvemt bort fra alle MiTM angreb mod NemID.

Nets giver sig efter "single sign on" med pasword og OTP kode fra papkortet ud for at være borgeren og autoriserer adgangen til en bestemt tjeneste. På grund af et MiTM angreb er det bare ikke den tjeneste, som borgeren ønsker at få adgang til, men en snydetjeneste som bliver brugt til at overføre penge fra borgerens netbank (den slags registreres fordi banken lider et tab) eller få adgang til borgerns oplysninger på borger.dk (den slags identitetstyveri registreres ikke, så vi aner ikke hvor ofte det er sket).

Så selv NemID ikke har nogen som helst beskyttelse mod MiTM angreb, fordi NemID i sig selv er en MiTM angreb mod borgeren, kan Nets åbenbart slippe af sted med at sige, at NemID aldrig er blevet hacket!! Formentlig fordi ingen gider hacke NemID, når det er meget nemmere at bruge tag-selv-bordet af MiTM angreb.

 • 12
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere