Franske it-virksomheder på anklagebænken for at medvirke til tortur

Illustration: BasPhoto | Bigstock
Ledende figurer fra to franske techvirksomheder er kommet på anklagebænken ved en domstol i Paris for at have solgt overvågningsudstyr til styrene i Libyen og Egypten.

Fire ledende medarbejdere fra de to franske techvirksomheder Amesys og Nexa Technologies er blevet sigtet for medvirken til tortur og forsvindinger i Libyen og Egypten, efter at have eksporteret overvågningsudstyr til de to afrikanske lande. Det skriver Amnesty International i en pressemeddelelse.

Sagen er rejst af International Federation of Human Rights (FIDH), der hævder, at eksporten er sket uden tilladelse fra de franske myndigheder. Seks vidner er stået frem og har vidnet mod de to firmaer ved en domstol i Paris.

Sagen havde sin begyndelse for over 10 år siden, hvor den libyske diktator Moammar Gaddafi anskaffede sig teknologi til at overvåge internettrafikken, som han købte af franske Amesys. Nexa solgte i 2014 udstyr til overvågning af telefoner til den egyptiske præsident, der kort forinden havde taget magten i landet ved et blodigt kup.

Rasha Abdul Rahim, der er leder af Amnesty Internationals Tech understreger i pressemeddelelsen, at sigtelserne sender et klart signal til overvågningsindustrien:

»Disse anklager sender en klar besked til overvågningsfirmaer om, at de ikke er hævet over loven.«

Amnesty opfordrer desuden i pressemeddelelsen til, at man implementerer en menneskerettighedsbaseret lovgivning, når det kommer til salg af overvågningsudstyr

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere