Fransk datatilsyn idømmer Google bøde på 373 millioner.

Illustration: photogearch/Bigstock
Google idømmes bøde på 373 millioner af fransk datatilsyn for ikke tydeligt at informere android-brugere om dataindsamling.

Version2 er ved en fejl kommet til at genudgive denne nyhed. Vi omtalte også bødestraffen til Google sidste mandag, og der er således ikke tale om en ny sag. Vi beklager fejlen.

Det franske datatilsyn CNIL har idømt Google en bøde på 373 millioner for ikke klart og tydeligt at informere brugeren om, hvilke data Google indsamler og hvordan de anvendes, når brugeren stal tage en Android telefon i brug. Google har appelleret afgørelsen.

Det skiver DR

Google får desuden kritik for, at en bruger ikke kan fravælge dataindsamling, før man har oprettet en konto samt at der er en del oplysninger skjult i uigennemsigtige menuer.

»I det her tilfælde bliver man ikke informeret om den massive indsamling og deling af data, der sker blandt alle Googles tjenester. Og man er allerede tvangstilmeldt,« siger Gaëtan Goldberg, jurist hos privatlivsorganisationen Noyb, der står bag klagen over Google til DR.

Datatilsynet overvejer lignende bøde

Grundet GDPR, der er vedtaget som EU-forordning, gælder der i Danmark de samme persondataregler som i Frankrig, så selvom det danske Datatilsyn og danske domstole ikke er bundet op på den franske afgørelse, kan den benyttes i en dansk sag.

Det danske Datatilsyn har fulgt afgørelsen, og ifølge kontorchef i datatilsynet Peter Fogh Knudsen vil man se på den franske afgørelse, hvis man en dag skal føre en lignende sag i Danmark.

Hvis sagen når hele vejen til EU-Domstolen vil den fortolkning man lægger sig fast på også være bindende for danske myndigheder og domstole, herunder Datatilsynet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere