Fransk datatilsyn idømmer Google bøde på 373 millioner.

25. januar 2019 kl. 08:52
Fransk datatilsyn idømmer Google bøde på 373 millioner.
Illustration: photogearch/Bigstock.
Google idømmes bøde på 373 millioner af fransk datatilsyn for ikke tydeligt at informere android-brugere om dataindsamling.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Version2 er ved en fejl kommet til at genudgive denne nyhed. Vi omtalte også bødestraffen til Google sidste mandag, og der er således ikke tale om en ny sag. Vi beklager fejlen.

Det franske datatilsyn CNIL har idømt Google en bøde på 373 millioner for ikke klart og tydeligt at informere brugeren om, hvilke data Google indsamler og hvordan de anvendes, når brugeren stal tage en Android telefon i brug. Google har appelleret afgørelsen.

Det skiver DR

Google får desuden kritik for, at en bruger ikke kan fravælge dataindsamling, før man har oprettet en konto samt at der er en del oplysninger skjult i uigennemsigtige menuer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I det her tilfælde bliver man ikke informeret om den massive indsamling og deling af data, der sker blandt alle Googles tjenester. Og man er allerede tvangstilmeldt,« siger Gaëtan Goldberg, jurist hos privatlivsorganisationen Noyb, der står bag klagen over Google til DR.

Datatilsynet overvejer lignende bøde

Grundet GDPR, der er vedtaget som EU-forordning, gælder der i Danmark de samme persondataregler som i Frankrig, så selvom det danske Datatilsyn og danske domstole ikke er bundet op på den franske afgørelse, kan den benyttes i en dansk sag.

Det danske Datatilsyn har fulgt afgørelsen, og ifølge kontorchef i datatilsynet Peter Fogh Knudsen vil man se på den franske afgørelse, hvis man en dag skal føre en lignende sag i Danmark.

Hvis sagen når hele vejen til EU-Domstolen vil den fortolkning man lægger sig fast på også være bindende for danske myndigheder og domstole, herunder Datatilsynet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger