Frankrig vil bruge milliarder på AI-kapløb med Kina og USA
Den franske regering vil over de næste fem år bruge 1,5 mia. euro på forskning og udvikling af kunstig intelligens, bedre kendt som AI.
Det offentliggjorte Emmanuel Macron, som er frankrigs nuværende præsident, på konferencen “AI for Humanity” (Kunstig intelligens for menneskeheden), som blev afholdt i Paris i slutningen af marts.
Det skriver Science
Målet er at tiltrække eksperter til Frankrig og blive en supermagt inden for kunstig intelligens. Dette vil ske i direkte konkurrence mod Kina og USA, som Macron vurderer, er de stærkeste spillere inden for dataopsamling og kunstig intelligens.
Kunstig intelligens kan være til fare for demokratiet
Ifølge et omfattende interview med Emmanuel Macron, som netop er bragt i Wired, kan kunstig intelligens være til fare for demokratiet, hvis der ikke er fuld gennemsigtighed med, hvordan det virker. Han frygter, at hvis folk ikke forstår, hvordan det virker, vil de forkaste det.
Som fiktivt eksempel nævner Macron en algoritme, der i fremtiden kunne afgøre optag til universiteter. Hvis folk ikke ved, hvordan algoritmen vægter folk, vil de ikke stole på den og kræve den fjernet.
»Dette er et kæmpe emne som må behandles. Hvis man ikke tager det op fra starten af, hvis man ikke ser det som en vigtig innovation under udvikling, vil man overse noget. På et tidspunkt ude i fremtiden vil det hindre alting, fordi folk vil bremse det,« siger Emmanuel Macron til Wired.
Kunstig intelligens skal styres af staten
Emanuel Macron ønsker at kunstig intelligens bliver styret af staten, for på den måde at beskytte folk mod, at deres jobs pludseligt bliver ødelagt af teknologien.
»Kunstig intelligens handler om disruption og om at håndtere udfaldet af disruption, for eksempel kan kunstig intelligens ødelægge en masse jobs i nogle sektorer, og skabe behov for at genoplære folk, men kunstig intelligens kan også blive en af mulighederne for bedre at uddanne disse folk og hjælpe dem med at finde nyt arbejde,« siger Emmanuel Macron til Wired.
Ifølge en Villani Rapporten, som er udarbejdet optil konferencen, vil kunstig intelligens spille en nøglerolle i al fremtidig videnskab og udvikling.
Ifølge rapporten vil kunstig intelligens »spille en meget vigtigere rolle end hidtil, frem for alt vil det gøre det muligt for os at kapitalisere på værdien af data. Derfor er kunstig intelligens en nøgle til magt i fremtidens digitale verden«.
Fælles europæisk kurs
På konferencen var også Tyskland repræsenteret. Anja Karliczek, Tysklands minister for undervisning og forskning, beskriver kunstig intelligens som en vigtig nøgleteknologi, som kan få enorm betydning for alle dele af samfundet.
Hun understregede at emnet var at afgørende betydning, og at det krævede fælles, europæisk bevågenhed.
»Frankrig og Tyskland må tage stilling og blive enige med andre europæiske stater og EU-Kommissionen om et teknologisk spillerum. Ikke alt, som er teknologisk muligt skal gennemføres, derfor har vi behov for et etisk autoværn,« siger hun under en tale på konferencen.
Hvor kan kunstig intelligens bruges intelligent?
Emmanuel Macron ser primært sundhedssektoren og transportsektoren som områder, hvor AI har stort potentiale for at slå igennem.
Han understreger, at der i al anvendelse af kunstig intelligens må kunne placeres menneskeligt ansvar. Eksempelvis fremhæver han transportsektoren, hvor han ikke mener at fuldstændigt autonome køretøjer bør eksistere.
»Man kan afhjælpe sliddet ved at køre i mange timer, men der vil stadig være behov for folk til at træffe de kritiske afgørelser, i de afgørende øjeblikke for autonome køretøjer,« understreger han over for Wired.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.