Frankrig kræver stop for tracking af Windows 10-brugere

18 kommentarer.  Hop til debatten
Frankrig kræver stop for tracking af Windows 10-brugere
Illustration: Microsoft.
Microsoft har fået tre måneder til at stoppe overdrevet dataindsamling om brugere.
21. juli 2016 kl. 12:02
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det franske datatilsyn har givet Microsoft tre måneder til at stoppe med at indsamle data om brugere og bruge det i reklamenetværk uden tilsagn.

Det skriver The Guardian.

Den nu ulovlige tracking finder sted når Windows 10 brugere browser online. Dataen bruges af Windows egne apps samt tredjepartsprogrammer til at målrette reklamer - uden at spørge brugeren om lov.

Derudover sætter Microsoft cookies i brugernes terminaludstyr uden at bede om tilsagn, oplyser de franske datamyndigheder, der har arbejdet sammen med flere europæiske datatilsyn om at undersøge styresystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

‘Det er blevet besluttet, at gøre den formelle orientering offentlig, blandt andet på grund af overtrædelsernes alvorlige karakter og antallet af individer, der er berørt (mere end 10 millioner Windows-brugere i Frankrig),’ skriver tilsynet i en meddelelse.

Microsoft indsamler blandt andet informaiton om, hvilke app der downloades og installeres, samt hvor lang tid de bruges. Den indsamling gå langt over, hvad der er nødvendigt for tjenesten, fastslår de franske myndigheder.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
25. juli 2016 kl. 12:12

Hvorfor er der stadig to kontrol paneler?</p>
<p>Én ting er, man forsøger med en noget gedulgt salgsteknik, men det gør det ikke bedre, at produktet selv ikke er færdigbygget.

Uden at forsvare Microsoft, så tror jeg målet er at lave et Touch-venligt kontrol panel som har at gøre med alle de simple indstillinger og indstillinger som har at gøre med ens profil og tema osv..

Windows 7 kontrolpanelet er til alle de mere tekniske detaljer som de færreste har brug for at pille ved og når man endelig gør det, så sidder man alligevel med en mus i hånden.

Dér hvor kæden er hoppet af, er deres Netværks indstillinger som siden Vista har været noget lort. Windows XP var fantastisk simpelt og overskueligt + hurtigt at tilgå.

VPN i Windows 8 og 10 er noget værre lort og det er ikke lykkedes mig at få op og køre uden at skulle bruge både Metro og Windows 7 interfacet...

17
24. juli 2016 kl. 14:11

Organiseret fup og svindel

Noget helt andet er så, som jeg nyligt blev opmærksom på, der er stadig dele af det scitzophrene i Windows10 fra windows8.

Hvorfor er der stadig to kontrol paneler?

Én ting er, man forsøger med en noget gedulgt salgsteknik, men det gør det ikke bedre, at produktet selv ikke er færdigbygget.

16
23. juli 2016 kl. 21:34

Microsoft har ikke lavet en "fejl" her. Det kan vi se på den måde UI-et i installationsdesignet er lavet på. "Knappen" har mindre tekst, teksten er af typen "thin", og knappen har hverken baggrund eller ramme. Den ligner heller ikke de andre knapper, og er placeret inline med brødteksten så den ikke bryder det visuelle billede, og gør opmærksom på sig selv. Enhver UI-designer kan se at muligheden for opt-out med vilje er skjult som et designmæssigt valg. Derudover indeholder undermenuen mange checkpunkter (jeg mener det er 6) der alle skal slås fra.

Netop, mest af alt minder det mig om de gamle vitigheder fra Anders And blade hvor Onkel Joakim's kontrakter havde de "sjove" paragraffer med en skrift så lille at det lignede en del af ornamenteringen og der skulle bruges faktor 100x lup for at læse det.

Det er iøvrigt nøjagtigt samme nummer med dialogen om at maskinen opdateres til Win10 med et lille bitte link/knap til en side hvor man kan ændre det.

Organiseret fup og svindel

15
23. juli 2016 kl. 08:14

Microsoft har ikke lavet en "fejl" her. Det kan vi se på den måde UI-et i installationsdesignet er lavet på. "Knappen" har mindre tekst, teksten er af typen "thin", og knappen har hverken baggrund eller ramme.

Lige nøjagtigt sådan noget, som giver vand på Google-møllen, ja. Det spiller friviligt kortene over i Googles hænder. Torskedumt. Og jeg gad godt se, hvad bedømmelsen er på dér fra sådan én som Jacob Nielsen. Som efter min mening er den højeste instans hvad angår usability (jeg er yderst biased på det punkt). Microsoft burde have hyret ham full time fra Windows8 og op, så ville de næppe have været i samme suppedas.

14
23. juli 2016 kl. 07:56

Det er spekulation fra min side, men jeg tror at beslutningen omkring ændringen i forretningsmodellen for Windows og tildels Office kommer fra et ledelsesled meget højt oppe i Microsoft.

Jeg tror såmænd ændringen kom dengang Balmer stillede sig på scenen og sang "Advertisers, advertisers, advertisers".

Balmer var en karismatisk figur og havde sikkert gode idéer, men han var også langt mere en maintainer end en innovater. Når man kigger på hans holdning til Microsofts produkter, så var den langt henad vejen, at "Microsofts produkter sælger sig selv". Det er en farlig holdning, men også en lazy holdning, som let kommer til at virke arrogant. Til gengæld også ret typisk for enheder, som er vant til at have monopol og aldrig blive modsagt.

Derfor burde han nok være fyret en god del tid før det skete, og allerede omkring Vista-fiaskoen. Han var ikke den rette til at styre det, når først Microsoft fik konkurrence, og deres produkter derfor ikke længere solgte sig selv og der skulle udvikles, ikke maintaines.

Det ændrer så ikke, at jeg synes det er utroligt, at Microsoft ikke kan indse hvori forskellen består, og så ændre retningen fra Balmers. Jeg ønsker som sagt konkurrence til Google, men hvad Microsoft gør er en slags selvvalgt hara kiri.

Det er ikke godt for brugerne i sidste ende, hvis Google opnår monopol. Det bliver den samme ørkenvandring som under MS' monopol men med Google som diktatoren i stedet. Måske skal man begynde at håbe på at Apple tager kampen op i stedet, selv om brugerne nok er meget anderledes end Googles. Apple satser vel på high end, mens Google meget langt henad vejen udforderer MS på det deres samme segment.

13
23. juli 2016 kl. 06:46

Well, det giver mening i hvert fald, at det er metoden, en meget skjult opt-out, som er årsagen til miseren,

Microsoft har ikke lavet en "fejl" her. Det kan vi se på den måde UI-et i installationsdesignet er lavet på. "Knappen" har mindre tekst, teksten er af typen "thin", og knappen har hverken baggrund eller ramme. Den ligner heller ikke de andre knapper, og er placeret inline med brødteksten så den ikke bryder det visuelle billede, og gør opmærksom på sig selv. Enhver UI-designer kan se at muligheden for opt-out med vilje er skjult som et designmæssigt valg. Derudover indeholder undermenuen mange checkpunkter (jeg mener det er 6) der alle skal slås fra.

12
23. juli 2016 kl. 06:31

Så kan man vel stille det spørgsmål, om dette ikke burde være gået op for Microsoft efter at selv mere lokale aviser og medier har taget det op som et issue - det er jo et ganske klart formuleret kritik, som burde kunne løses ved at lave et fix, så man kommer den kritik til livs.

Det er spekulation fra min side, men jeg tror at beslutningen omkring ændringen i forretningsmodellen for Windows og tildels Office kommer fra et ledelsesled meget højt oppe i Microsoft. Det, kombineret med at PR aldrig har været en af Microsofts forcer, tror jeg er forklaringen. Et fix er heller ikke bare sådan lige, fordi det er en indlejret proces i installationsmediet, som skal kunne fungere offline; Release To Manufacture DVDer med det nye fix skal derfor genudsendes til samtlige kunder uden beregning. Det er muligvis nemt for Microsofts key accounts, men det er et mareridt og sort hul økonomisk for alle de privatkunder, som har købt retail i en butik. Det tror jeg er den primære grund til at Microsoft trækker den så langt som muligt; måske er det endda billigere at klargøre et forsvar i en potentiel retssag og indgå forlig med de forurettede på sigt.

Microsofts tilgang til PR kan derfor ikke direkte sammenlignes med Googles, fordi Google ikke producerer offline software, eller installationsmedier. Al Googles kundekontakt er minimal og samtykke afgives altid online. Sagen ligner foruden den diskussion omkring Microsofts vendor-lockin på browserområdet; det krævede også nye medier, og Microsoft valgte at tage retsagen dengang.

Historisk set har Microsoft været den store spiller, der ikke trådte ind på markedet for brugsdata før meget sent. De har både haft kapitalen og glimrende BI-specialister helt tilbage til 2000, længe før det overhovedet var en mulighed, så det har sandsynligvis været et principielt standpunkt. Det er så ovre nu.

11
23. juli 2016 kl. 00:09

Brugeren giver ikke sit samtykke direkte, fordi det er slået til som standard, og brugeren skal vide på forhånd at muligheden for at slå det fra ligger i en undermenu. Det er espionage per definition, hvilket jeg mener besvarer dit spørgsmål i forhold til forskelle mellem ChromeOS og Windows.

Well, det giver mening i hvert fald, at det er metoden, en meget skjult opt-out, som er årsagen til miseren, mere end det er selve det at der indsamles data (som jeg stadig vil holde på, at alle gør, med undtagelse ja, af visse Linux distroer).

Så kan man vel stille det spørgsmål, om dette ikke burde være gået op for Microsoft efter at selv mere lokale aviser og medier har taget det op som et issue - det er jo et ganske klart formuleret kritik, som burde kunne løses ved at lave et fix, så man kommer den kritik til livs.

Dernæst kan jeg så undre mig over, at Microsoft ikke gør netop det. Laver et fix. Men det er så måske også hvad der undrer andre. Det virker som ganske klodset PR. For igen, Google mener jeg nu stadig klarer den med ganske meget sporing og ingen rigtig shitstorme over det. Måske Microsoft burde kigge på deres PR afdeling i den forbindelse.

Jeg har et sådant lidt ambivalent forhold til Microsoft, for jeg har kodet efter deres IE6 i mange år og bandet dem langt væk, men ikke alle de ting de gør er efter min mening med slette intentioner. Og så synes jeg der skal være konkurrence til Google, som jeg helst ikke ser får samme magt, som Microsoft havde dengang med IE6. Men det hjælper jo så ikke meget, hvis de behandler deres kunder så sløset, så kan man godt forstå de gør oprør.

10
22. juli 2016 kl. 23:05

Heri kan også indgå en analyse af hvordan Apple tackler den. Hvorfor hører man aldrig om Apple spionering - er det fordi de er engle, eller fordi deres kunder accepterer spionering?

Apple indsamler brugsdata uden mulighed for at slå det fra. Hvis du ikke accepterer indsamlingen kan du ikke bruge din Macbook. Apple-kunder brokker sig over disse problemer, men det når ofte ikke mainstream-medier. Der er mange grunde: Apple-brugere har historisk set haft et samarbejde med tæt kontakt til deres brugere, og "overvågningen" har hidtil været grundlaget for god support. I dag har Apple et fuldt funktionelt ad-netværk baseret på brugsdata. Overgangen var ikke så invasiv, fordi Apple's brugere var "vant" til det.

Microsoft har en anden kontakt til dets kunder; support var hidtil ikke baseret på indsamlet information på forhånd: Kunden afgav det information der var relevant for den aktuelle case, hvis kunden ville. Overgangen kom brat fra Windows 8.1 til 10 samt gradvist i Office 2013 / 2015 / 2016.Nu kan stort set al brugsdata i applikationer principielt indsamles; Det er en ny radikal model, brugerne lægger mærke til forskellen og reagerer derfor radikalt.

9
22. juli 2016 kl. 22:44

Laver Google spionering på Chromebook, som ikke foretages i Windows 10?
Eller omvendt?</p>
<p>Laver Google spionering i Gmail, som Microsoft ikke gør i deres outlook? Eller omvendt?</p>
<p>Hvem er den værste til spionage og hvem ved mest om deres brugere på det grundlag - er vel mere spørgsmålet. Ikke om man kan få et OS, eller en service hvor der IKKE er spionage. For det er jeg ret meget i tvivl om man kan.

Lad os sætte en ting fast: Espionage er når personlig- eller på anden vis hemmelig data indsamles uden samtykke - og i diskussionen er det hvorvidt der er givet samtykke som er interessant. I forhold til dit første spørgsmål: "Laver Google spionering på Chromebook?" er der ikke et enkelt svar. ChromeOS i sig selv indsamler data til diagnostik, men ikke brugsdata som sådan. Indsamling af brugsdata sker gennem brug af services, eksempelvis Google Docs, GMail, Drive og så videre. Principielt er der intet der hindrer dig i at bruge andre services baseret på en anderledes forretningsmodel; derfor er dataindsamlingen ikke espionage, det sker med dit samtykke.

Microsofts model er anderledes, fordi der ved installation af Windows 10 er mulighed for at slå indsamling af brugsdata fra, hvor muligheden er pakket væk i en undermenu repræsenteret af en meget lille knap. Brugeren giver ikke sit samtykke direkte, fordi det er slået til som standard, og brugeren skal vide på forhånd at muligheden for at slå det fra ligger i en undermenu. Det er espionage per definition, hvilket jeg mener besvarer dit spørgsmål i forhold til forskelle mellem ChromeOS og Windows.

I forhold til services er billedet mere mudret; Vi ved principielt ikke hvor forskellen er på eksempelvis Outlook og GMail, Word og Docs, Drive og oneDrive. Vi ved at der indsamles information, men vi ved principielt ikke hvad omfanget er i praksis.

Til dit sidste spørgsmål: Eksisterer der et OS uden espionage? Ja, det gør der: De fleste Linux-distributioner indsamler ikke brugsdata. Undtagelsen er Ubuntu.

Operativsystemet er ikke det største problem, fordi alternativet er der. Problemet er at vi ikke kan stole på hardwaren. Essentielt ved vi ikke hvad firmwaren på de enkelte chips gør, eller om disse chips egentlig følger instruktionerne fra firmwaren. PHK har blogget om disse problemer før, og det er langt mere alvorligt end hvad Microsoft gør i kommercielt øjemed. NSA er da totalt ligeglade med brugsdata indsamlet af Microsoft, hvis de kan få alt rådata dumpet direkte til analyse fra firmwaren i netkortet, eller i routeren.

8
22. juli 2016 kl. 17:40

Derudover vil jeg mene at Google og Android tager første pladsen, efterfulgt af Facebook og samtlige teleselskaber.

Naturligvis. Derfor kan det også undre for den udenforstående, at Microsoft skal lige holde for, når alle gør det. Jeg kan godt give én enkelt begrundelse; At det under Balmeræraen blev gjort meget ud af at få MS til at fremstå som modpol til Googles spionering.

Vidst var kritikken fra microsoft i sig selv berettiget, men de gik jo selv i gang med samtidig at arbejde efter samme mønster, som de angreb, og derfor fremstod deres angreb imod Google og andre som lige lovligt dobbeltmoralske. Den dér med ikke at kaste med sten osv.

Men hvorfor så nu udpege lige MS som den der spionerer MEST. Det har jeg svært ved at tro de gør. Alt andet lige, så er Googles apparat ganske meget større, så selvfølgelig kan der løbe de flere data igennem det,.

Laver Google spionering på Chromebook, som ikke foretages i Windows 10? Eller omvendt?

Laver Google spionering i Gmail, som Microsoft ikke gør i deres outlook? Eller omvendt?

Hvem er den værste til spionage og hvem ved mest om deres brugere på det grundlag - er vel mere spørgsmålet. Ikke om man kan få et OS, eller en service hvor der IKKE er spionage. For det er jeg ret meget i tvivl om man kan.

Så hvad med at lave en sammenligning de forskellige firmaer imellem på baggrund af faktiske data, og så rent videnskabeligt fastslå - hvem som spionerer mest.

Heri kan også indgå en analyse af hvordan Apple tackler den. Hvorfor hører man aldrig om Apple spionering - er det fordi de er engle, eller fordi deres kunder accepterer spionering?

7
22. juli 2016 kl. 12:23

Jeg er "frygtelig ked af" at jeg sviner din elskede korrupte virksomhed til, men det er faktisk en god og kort beskrivelse af M$'s forretning. M$ tjener ikke kun penge på deres produkter men også på at gøre deres kunder til et produkt. Jeg har svært ved at forstå at du forsøger på at hjælpe dem. M$ er ikke mere den Microsoft som du, og jeg også, engang var glade for. M$ indgik en kontrakt med NSA og har side den gang været en helt anden virksomhed. Hvis din forretning er afhængig af en portefølje af M$ produkter, er min anbefaling at du begynder at omstille din forretning.

6
22. juli 2016 kl. 11:48

At skrive M$ i 2016 giver direkte en thumbs down. De er sikkert NSAs forlængede arm, men det er ALLE amerikanske virksomheder som udgangspunkt. Og hvad er pointen med at skrive M$? Buhu, en virksomhed der sætter indtjening først? Omg, forbyd dem og alle som dem. Lad os få løn i smil og knus, det bliver banken sikkert skide glade for. Derudover vil jeg mene at Google og Android tager første pladsen, efterfulgt af Facebook og samtlige teleselskaber. Ingen af dem kommer dog i nærheden af overvågningen foretaget direkte på netværksknudepunkter af samtlige efterretningstjenester. Søren Pind og kollegaer (lige p.t.) er en laaangt større synder i den dur.

4
22. juli 2016 kl. 09:05

For at fjerne OneDrive så lav en batch-fil (.bat eller .cmd) med indholdet mellem linierne og kør den som Administrator:


@echo off cls

set x86="%SYSTEMROOT%\System32\OneDriveSetup.exe" set x64="%SYSTEMROOT%\SysWOW64\OneDriveSetup.exe"

echo Closing OneDrive process. echo. taskkill /f /im OneDrive.exe > NUL 2>&1 ping 127.0.0.1 -n 5 > NUL 2>&1

echo Uninstalling OneDrive. echo. if exist %x64% ( %x64% /uninstall ) else ( %x86% /uninstall ) ping 127.0.0.1 -n 5 > NUL 2>&1

echo Removing OneDrive leftovers. echo. rd "%USERPROFILE%\OneDrive" /Q /S > NUL 2>&1 rd "C:\OneDriveTemp" /Q /S > NUL 2>&1 rd "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\OneDrive" /Q /S > NUL 2>&1 rd "%PROGRAMDATA%\Microsoft OneDrive" /Q /S > NUL 2>&1

echo Removeing OneDrive from the Explorer Side Panel. echo. REG DELETE "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}" /f > NUL 2>&1 REG DELETE "HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}" /f > NUL 2>&1

pause


3
21. juli 2016 kl. 21:51

Hvordan ?

Nu bruger jeg ikke OneDrive, ikke fordi MS og 3 bogstavet traver gennem data, men mere fordi jeg har andre og bedre muligheder. Man kan jo med deres historik, ikke stole på hvor meget, og hvor længe man har data ved dem.

Jeg vil derfor gerne helt fjerne OneDrive, men det får jeg ikke lov til. De mener at det er en vigtigt del af kernen. Den opdateres og køre også i baggrunden. Hvordan dræbes den ?

Edge har jeg ikke, kun explore men det er også fint nok, den skal jo kun køre den ene gang, når man henter chrome og firefox. Man skal forresten ikke bruge bing til at lede efter chrome, så får man en version tilføjet malware.

Resten af deres fjolleprogrammer som bing kan fjernes i en Power Shell med admin rettigheder med følgende. Men ikke OnDrive, nogen hjælp ?

Start en Power Shell med admin rettigheder. (Søg - power højerklik, admin retigheder.)

Get-AppxPackage -name "Microsoft.ZuneMusic" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.Music.Preview" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.Windows.Cortana" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.XboxGameCallableUI" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.XboxIdentityProvider" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BingTravel" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BingHealthAndFitness" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BingFoodAndDrink" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.People" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BingFinance" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.3DBuilder" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.WindowsCalculator" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BingNews" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.XboxApp" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BingSports" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.WindowsCamera" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.Getstarted" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.Office.OneNote" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.WindowsMaps" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.MicrosoftSolitaireCollection" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.MicrosoftOfficeHub" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BingWeather" | Remove-AppxPackage

Get-AppxPackage -name "Microsoft.Windows.CloudExperienceHost" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.BioEnrollment" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.WindowsStore" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.Windows.Photos" | Remove-AppxPackage Get-AppxPackage -name "Microsoft.WindowsPhone" | Remove-AppxPackage

2
21. juli 2016 kl. 19:30

Her kan du læse om safe harborOg her lidt mere uddybende om samme enme

Dette er begyndelsen til enden for M$. Hvor meget mere bevis skal der til for at folk og virksomheder finder ud af at deres hemmeligheder bliver stjålet af M$. Det er naivt at tro det kun er for at fintune reklamer, det er meget mere end det. Edward Snowden forsøgte at fortælle det til os, men blev forsøgt nedtonet af lobbyister. At Frankrig nu tager tyren ved hornene, betyder anerkendelse af Edward Snowdens lækkede oplysninger. Er du stadigvæk i tvivl, så burde episoden on det røde kryds give dig en ide om Microsofts skumle metoder til at hijacke dig til at "opdatere" til det ypperligste spyware OS set til dato. Vågn op og kom væk!

1
21. juli 2016 kl. 15:38

Gad vide, om Microsoft overholder kravene i den nye Safe Harbor-ordning? Overdreven dataindsamling, cookies uden accept, videregivelse med henblik på markedsføring lyder mest af "gamle dage"...