Frankrig afviser Googles appel: 'Retten til at blive glemt’ skal håndhæves på hele internettet

22. september 2015 kl. 09:078
Den franske databeskyttelsesmyndighed vil ikke høre på Googles bønner og fastholder, at den såkaldte ‘ret til at blive glemt’ skal udvides til også at blive håndhævet på søgemaskinens ikke-europæiske domæner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De europæiske myndigheders kollektive kløer synker stadig dybere i kødet på den amerikanske søgegigant Google. Foruden anklager om monopol-misbrug og trusler om bøde for svimlende summer er den franske databeskyttelsesmyndighed (CNIL) ikke tilfreds med Googles fortolkning af EU’s såkaldte ‘ret til at blive glemt’.

Google har nemlig fortolket EU-domstolens skelsættende dom fra 2014 som gældende for firmaets europæiske domæner, hvilket altså betyder, at kravene på slettet indhold kun håndhæves på domæner såsom Google.fr og Google.es og ikke det langt mere omfattende Google.com.

I maj forlangte CNIL således, at Google føjede ‘.com’ ind under retten til at blive glemt, men det har firmaet nægtet med begrundelsen, at en national datamyndighed ikke har kompetence til at ‘censurere’ det globale internet.

Google skrev således i juli en uformel appel direkte til lederen af CNIL, men bønnerne er ikke blevet hørt. Frankrig fastholder sit krav, skriver The Guardian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I modsætning til Googles udlægning er denne beslutning ikke et udtryk for et ønske hos CNIL om at pålægge fransk lov uden for landets grænser. Vi (CNIL, red.) efterlyser ganske simpelt, at europæisk lovgivning til fulde tages i brug af ikke-europæiske spillere, der udbyder tjenester på det europæiske marked,« lyder det fra CNIL i en officiel udtalelse.

Det betyder ifølge The Guardian, at Google enten er nødt til at efterkomme kravet eller se frem til at modtage en bøde på godt og vel tre millioner kroner. En bøde, som firmaet siden kan anke.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. september 2015 kl. 13:30

Google har anerkendt, at det kinesiske marked er vigtig og udføre derfor voldsom censur pga af krav fra den kinesiske regering.

7
22. september 2015 kl. 13:44

Nu er Franskmænd jo normal ikke så god til Engelsk .

Så er løsning ikke at lukke de franske google sider, og lukke for fransk i google oversæt. Det koster nok lidt for franske firmaer der så ikke bliver fundet for google, men alt har jo sin pris. Google er jo heller ikke så meget til stede i Rusland og Kina.

SÅ slipper vi også for at lave en pendang til den kinesisk "mur"

Måske skulle der også laves en hjemmeside, med link til til at de gerne vil have glemt, med en god søgning mekanisme.

6
22. september 2015 kl. 13:24

Shoot the messenger!

5
22. september 2015 kl. 13:16

Er der nogen der kan fortælle om det reelt er de vil have?

Som jeg ser det kan det tolkes på 2 måder.

Enten vil franskbrødene at deres(vores) regler skal gælde verden over, ellers vil de have at alle google's domæner skal blokere hvis det er en EU borger der bruger dem

eks hvis jeg går på google.com skal der stadig blokeres da jeg kommer fra et EU land. I så fald kan jeg kun sige at google må makke ret. Ikke at jeg er enig i den oprindelige dom, men dommen er nu engang sat, og så ser jeg det mere som forsøg på at omgå dommen fra google's side.

4
22. september 2015 kl. 13:14

Hvis Google ønsker at gøre business i Frankrig, og opsamle information om franske borgere fra franske hjemmesider, så skal de selvfølgelig overholde fransk lovgivning.

Det er lidt lige som Volkswagen selvfølgelig skal overholde amerikansk lovgivning hvis de vil sælge biler i USA.

3
22. september 2015 kl. 12:06

@René V. Nielsen

Og hvad nu hvis det ene land (Kina) vil censurer og det andet land (Taiwan) har en modstridende dom? Hvad skal Google så gøre?

I Guardian artikel: "It simply requests full observance of European legislation by non European players offering their services in Europe."

De skal altså filtrere søgeresultaterne afhængig af det land brugeren sidder i. Ligesom når man sælger et produkt i et land skal det overholde de lokale regler.

Men nej, jeg synes heller ikke det er nogen god ide.

2
22. september 2015 kl. 11:00

Jeg kan stadig ikke se, hvordan at det er googles problem. Hvis at man vil have fjernet indhold om en selv fra internettet, skal man vel gå til kilden og få det fjernet der. Google linker bare til indholdet.

1
22. september 2015 kl. 09:34

Det er et interessant emne – gælder fransk lov udenfor Frankrig?

Som global spiller, er det let at få øje på at det er uholdbar at skulle ”enforce” fransk lov på internettet. For næste gang er det måske Kina som via en kinesisk domstol vil bortcensurere indlæg fra ”kriminelle elementer” bosat udenfor Kina.

Og hvad nu hvis det ene land (Kina) vil censurer og det andet land (Taiwan) har en modstridende dom? Hvad skal Google så gøre?